Ексклюзиви
четвер, 20 грудня 2018 05:18

"Ще гіршої ялинки в нас люди не бачили"
19

19 грудня у Києві відкрили головну ялинку країни
Фото: Анастасія Калатур
Вона розташувалася на Софійській площі. Щоб потрапити туди, біля фунікулеру вишикувалась 15-метрова черга
Площу оформили в кольорах Північного сяйва
Усе сяє білими, синіми та фіолетовими кольорами
Від Софійської до Михайлівської площі поставили ряди фудкортів

— Лариса, тебе не нужно сегодня бухать.

— А мне и так хорошо! — перемовляються дві жінки на столичній Софійській площі.

На Святого Миколая тут відкрили головну ялинку країни. Вона напівсправжня — складається з металевого каркасу з живими гілками. Висота — 25 м (на 5 метрів нижча, аніж торік). Красуню прикрашають 1,5 тисячі іграшок та 3-кілометрова гірлянда ліхтариків білого кольору. Вартість цьогорічної ялинки — 2,6 млн грн.

— Хочу сказать, що дуже даже я недовольна ялинкою. Як по мені, вона дуже негарна: якась обскубана, наче отак скубли з усіх сторін. Або треба було її взагалі не робить, як у нас уже в країні така біда, або зробить її меншенькою, але круглою, — гнівається одягнута в коричневу шубу 61-річна Валентина Яківна. На святкування прийшла з двома подругами. Стоять у черзі. — Ну ви бачили її, це позорище — ще гіршої ялинки в нас люди не бачили! Минулого року була, порівняно з цею, красавиця, а позаминулого — ще краща. На Контрактовій площі — невеличка, так краща, аніж на центральній площі.

Закладає вуха: поруч розташувався монетний дворик і коваль якраз чеканить молотом монету.

Автор: Анастасія Калатур
  Ціна на маленький стаканчик стартує від 60 грн
Ціна на маленький стаканчик стартує від 60 грн

У повітрі пахне глінтвейном, хлібом зі спеціями й шашликом. Ближче до Михайлівської площі новорічні ятки охоплені димом з чанів з напоєм. Розливають ополониками по фірмових стаканчиках новорічного містечка. Натовп узяв у щільне кільце круглий кіоск "Найкращий глінтвейн країни". Ціна за маленький стаканчик глінтвейну стартує від 60 грн, великий — 75. Безалкогольний — 40. Еспресо можна випити і за 15 грн.

Гості пригощаються на столиках уздовж алеї з ятками. Майже на кожному столі порожніє пляшка: від вина до коньяку. Немолодий чоловік розливає горілку. Юнак жартома бризкає на товариша з відкоркованої пляшки шампанського.

— Новорічне містечко не святкове. Але зважаючи, що у нас воєнний стан, то хай воно вже буде таке скромненьке, уютненьке. Але ялинка — та ж зроби її не такою пооскубаною! — Валентина хутко прощається і бажає веселих свят.

Всю площу оформили в кольорах Північного сяйва — білих, синіх та фіолетових. Пам'ятник Богдану Хмельницькому оточили кільцюватим підсвіченим парканом. Навколо нього проклали залізничну колію для дитячого експреса. Залізну огорожу приховали зрізаними живими ялинками. "Ну ты посмотри на это, ну, — перехожий вказує своїй супутниці на ялинки, — ну не пи***ц ли?".

Автор: Анастасія Калатур
  Усе сяє білими, синіми та фіолетовими кольорами
Усе сяє білими, синіми та фіолетовими кольорами

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Святого Миколая: найцікавіше, що варто знати

Зі сцени щось запальне грає Національний академічний оркестр народних інструментів України (НАОНІ). Дідусь пританцьовує за руку з онучкою. Під сценою збирається натовп в очікуванні хедлайнера вечірнього концерту — гурту "Скай". Їхній вихід затримується на півгодини.

Рух транспорту центральними вулицями зупинили, проїжджають тільки водії з пропискою в цьому мікрорайоні.

— Вообще весь центр города перекрыли, на машине реально не проехать. А те, кто еще и на красный свет сейчас идёт — так это не наши, не европейцы. Это москали, — обурюється чоловік на пішохідному переході.

Між Михайлівською та Софійською площами чергує швидка. Лікар виходить на перекур.

— Нет, никаких экстремальных проишествий. Вот только ребенок потерялся и сразу нашелся — вы сами слышали, — каже один з численних охоронців площі. Щойно зі сцени ведучі заходу — Володимир Андрієвський та Вікторія Кіосе — шукали батьків маленького Серьожі.

35-річний продавець ятки з солодощами Олександр працює біля ялинки. Йому вона подобається, каже — це дерево завжди гарне, але минулого року все ж була краща — "якась яскравіша". "Найбільше, — розповідає, — беруть пряників зі свинями — до наступного Нового року".

Автор: Анастасія Калатур
  Найбільш популярні товари зі свинями: на честь 2019-го року
Найбільш популярні товари зі свинями: на честь 2019-го року

На Софійській жваво йде торгівля: продають новорічні прикраси, льодяники, цукерки, посуд, прозорі кульки з блискітками, всілякі дрібнички, солодку вату. Площею сновигають продавці фото з голубкою. Один з них з брудною лайкою заштовхує пташку до тісної переноски. Спльовує.

Майже під сценою стоїть Марина. На ній велика хутряна шапка і темно-сіре пальто, під яким видно зелений гольф. Очі зелені з намальованими зеленими стрілками. Пропонує вгадати її вік — 40 років, і професію — провізор. Зовсім не схожа на провізора.

— Красивая елка, яркая, высокая. Видите, надо концентрироваться на ее 20% хорошего, тогда все остальное тоже будет казаться хорошим. И в жизни тоже так. Найдите в ней тоже плюсы.

— Сияет красиво, приятная по цвету…

— Вот видите, у вас получается. Люди здесь, знаете, очень позитивные, несмотря на ситуацию.

Щойно на сцені лунає повільна пісня "Скай" "Тебе це може вбити", закохані пари починають вальсувати. Близько 9 вечора народу на Софійській меншає. Люди спускаються Софіївською вулицею до метро Майдан Незалежності. За ними лишається довга доріжка сміття з використаних фірмових стаканчиків.

Автор: Анастасія Калатур
  Закохані танцюють
Закохані танцюють

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українці приготували кишенькових на новорічний стіл

Цього року головну ялинку відкривали міський голова Віталій Кличко, дружина президента України Петра Порошенка Марина і низка українських зірок шоу-бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «"Ще гіршої ялинки в нас люди не бачили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути