Ексклюзиви
субота, 19 липня 2008 07:13

СБУ заклала і знайшла в метро 24 бруски мила

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Двоє вибухотехніків із СБУ готуються вийняти і знешкодити муляж вибухівки. Він лежить усередині кількох автошин (на фото — праворуч)
Двоє вибухотехніків із СБУ готуються вийняти і знешкодити муляж вибухівки. Він лежить усередині кількох автошин (на фото — праворуч)

"О-о-о! Нам цього мила надовго вистачить!" — каже один кремезний чоловік із управління ліквідацї загрози вибухів СБУ другому. Він розрізав упаковку, з якої стирчали дроти. Усередині були бруски господарського мила.

У четвер опівдні оперативні групи СБУ, міліції та підрозділ охорони метрополітену знайшли і знешкодили в підземці три умовні вибухові пристрої.

Їх, згідно з легендою навчань, терористи заклали на трьох центральних станціях метро — Хрещатику, Театральній та Арсенальній. Захід відбувався у рамках запланованих тренувань для оперативних силових підрозділів. Вони мали забезпечити порядок і унеможливити будь-які випадки терору під час підготовки і проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012-го.

— Тренування проходили в реальних умовах, серед пасажирів, — розповідає "ГПУ" Ігор Забілик, 40 років, керівник прес-центру головного управління СБУ столиці та області. Він каже, що про навчання попереджали заздалегідь лише керівництво метрополітену та службу його охорони.

Ігор Забілик розказує, що в четвер умовні терористи тричі закладали вибухові пристрої на станціях, де найбільше скупчення пасажирів. Вибухівки, звісно ж, у них не було. До кожної з трьох упаковок, які імітували її, поклали по вісім брусків мила, зверху обмотали скотчем. Заховали на перонах станцій у коробках, під лавками. Предмети мали знайти метрополітенівці. Вони щодня по кілька разів за зміну перевіряють перони. До їхніх обов"язків належить пошук забутих пасажирами речей. Про підозрілі пакунки повідомляють охоронців. Останні передали інформацію міліції. Далі викликали експертів-вибухотехніків.

Перший дзвінок про замінування станції метро Хрещатик надійшов до експертів близько 12.00. Оперативна група у складі двох вибухотехніків прибула на місце за кілька хвилин. Пасажири, які стали випадковими свідками навчань, не панікували. Їх попросили відійти подалі, до середини платформи. Звідти люди стежили за огородженим червоною стрічкою місцем. Навколо підозрілого пакунка метрополітенівці поклали автомобільні шини. Вони мають у разі вибуху зменшити дистанцію враження осколками. Дехто з пасажирів намагався наблизитися. Таких охоронці просили відійти.

Навчання тривали 2 год. За цей час експерти знайшли й винесли з підземки три муляжі вибухівки. Як повідомляє прес-центр міського СБУ, всі підрозділи продемонстрували належний рівень підготовки до дій у екстремальних ситуаціях.

"Умовних" терористів не затримали. Їхнє завдання зводилося до того, щоб закласти пакунки й зникнути.

Зараз ви читаєте новину «СБУ заклала і знайшла в метро 24 бруски мила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути