середа, 06 липня 2022 15:00

Сайти для псевдовиплат та "липова" робота – детектив розкрив основні схеми шахрайства під час війни

З початком війни Росії проти України зросла кількість випадків шахрайства. Найуразливішою категорією стали переселенці, оскільки у стресовій ситуації втрачають пильність й часто змушені ризикувати, щоб врятувати себе чи близьких. Злочинці виманюють у них останні кошти за начебто надання інформації про безвісти зниклих родичів. Або ж пропонують платні "розмінування" територій, хоча держава проводить їх безкоштовно. Та найбільше шахрайських схем пов'язано з орендою житла, працевлаштуванням, банківськими переказами та евакуацією людей з тимчасово захоплених територій.

"Шахраї завжди використовують проблеми у нашій країні. Будь-яка стара схема може бути адаптована під сучасні реалії. Шахраї сильно активізувались, кількість випадків збільшилась на 20-30 відсотків, але ж не всі потерпілі заявляють у поліцію", - розповідає Руслан Болгов, Член правління асоціації приватних детективів України, власник детективної агенції "Бюро Рись", експерт з питань комплексної безпеки.

Gazeta.ua розпитала Руслана Болгова про те, які шахрайські схеми зараз найпоширеніші. Як себе вберегти, щоб не потрапити на гачок. Та яке покарання можуть понести шахраї за свої неправомірні дії.

ОРЕНДА НЕІСНУЮЧИХ КВАРТИР

На сайтах здачі житла в оренду активізувалися шахраї, які публікують оголошення з неіснуючими квартирами. Часто виставляють ціни значно нижчі ринкових, щоб зацікавити якомога більшу кількість потенційних жертв. Тоді вимагають завчасно оплатити певну суму, аби житло притримали саме для цього орендаря. Після отримання коштів – перестають виходити на зв'язок.

Автор: novyny.live
  Руслан Болгов: "Головне, взяти для себе правило – нікому не переказувати кошти наперед, тільки після перевірки. Нікому не називати свої персональні дані, тільки, якщо ви фізично перебуваєте в банку, чи якійсь державній установі чи соціальній службі, де потрібно вказувати інформацію при реєстрації".
Руслан Болгов: "Головне, взяти для себе правило – нікому не переказувати кошти наперед, тільки після перевірки. Нікому не називати свої персональні дані, тільки, якщо ви фізично перебуваєте в банку, чи якійсь державній установі чи соціальній службі, де потрібно вказувати інформацію при реєстрації".

"Схема з орендою квартир стара, її завжди використовували в сезон відпусток. Бо коли людина планує орендувати квартиру в іншому місті, то не в змозі фізично перевірити дане житло. Цю схему розповсюдили зараз, бо дуже багато переселенців готові платити за квартиру відразу, не перевіряючи її. У даному випадку треба шукати хоча б у Ґуґлі відгуки, інформацію, хто власник даної квартири. Про це можна дізнатись у знайомих юристів, або у чат-ботах, де можуть прокоментувати, до кого звернутися, щоб не попасти на гроші", – радить Руслан Болгов.

У жодному випадку не можна наперед скидати кошти за квартиру, яку не бачили.

"Ви повинні розуміти, що людина, яка хоче здати квартиру, сама зацікавлена в орендарі. Щоб це була нормальна людина, щоб заключити договір на тривалу оренду. Візміть за правило, що ви чи хтось із знайомих у цьому місці, де ви зніматимете квартиру, – прийшли і перевірили житло. І запам′ятайте, що ніякої передоплати. Бо часто шахраї кажуть, ви перекажіть мені кошти і я притримаю квартиру вам. Це вже маячок шахрайства. Краще призначте зустріч, поспілкуйтесь, перевірте документи на квартиру і виявіть, хто є власником. Тому, що є ситуації, коли внучка здає квартиру дідуся, який ні слухом ні духом про це. При укладанні угоди про оренду має бути власник квартири, або довіреність", – додає експерт.

ШАХРАЙСТВО З ЕВАКУАЦІЄЮ З ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ

Відколи певні території тимчасово опинились під окупацією, в інтернеті з′явились оголошення про безпечний вивіз людей з цих місць. Вартість таких послуг залежить від перевізника, а також поточної ситуації у даному районі. Наприклад, виїхати з Херсона зараз обходиться у € 500. Практично усі просять завдаток. Значна частина таких перевізників справді евакуйовують людей на підконтрольну Україні територію, проте Нацполіція уже фіксувала непоодинокі випадки шахрайства.

"Зараз цей вид шахрайства набрав величезної потужністі. Запобігти цьому дуже важко, але таки можна. По-перше, варто попросити у перевізника документи, що саме ця людина дійсно евакуйовуватиме. Шахраї такі документи не дають. По-друге, коли вже їдете, то можете зафільмувати водія. Сказати, що потім розповісте своїм родичам, хто вас врятував. Навіть якщо людина не хоче публічності, то не буде проти, щоб ви його сфотографували на пам′ять. Тому що це нормально, бо він рятівник. А от шахрай цього не дозволить у категоричній формі. Перед поїздкою розпитайте про людину. Якщо є можливість, перевірте документи. Є програма "ТиХто" (Команда YouControl спільно з Artellence та за підтримки СБУ розробили додаток для миттєвої перевірки осіб. – Gazeta.ua) . Там можна перевірити прізвище, ім'я, по батькові. Номер паспорту – чи він дійсний. Чи відображається на сайті МВС, бо може бути втрачений паспорт, або вкрадений", – каже детектив.

Варто попросити у перевізника документи, що саме ця людина дійсно евакуйовуватиме. Шахраї такі документи не дають

Стверджує, що бувають випадки, коли шахраї скидають вкрадені чи загублені документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіцяв допомогти з евакуацією з Маріуполя: у Києві затримали шахрая

"Навіть фотку можуть ліву зробити. Витягнути з мережі – це ж не важко. В даному випадку перевіряти інформацію складніше, бо люди вимушені йти на якісь такі моменти і ризикувати. Але варто поґуґлити по номеру телефону, чи він вже десь світився. Можливо хтось вже потрапляв на таку шахрайську схему", – каже Руслан Болгов.

Радить обов′язково написати у соцмережах, якщо стали жертвою шахраїв.

"Саме пропишіть, а не лише виставте фото чи скріншоти переписки. Бо, коли Ґуґл індексує будь-які слова, то фіксує саме написання тексту. Додайте номер телефону шахрая. І коли інша людина перевірятиме інформацію по ньому, то Ґуґл, проіндексувавши цю тему, видасть ваш пост. Так людина розуміє, що натрапила на шахрая", – каже Руслан.

ЛИПОВІ ВИПЛАТИ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

Внаслідок воєнних дій багато українців були змушені переселитись, дехто втратив житло. Певну категорію громадян держава фінансово підтримує виплатами. Проте шахраї придумали схеми, як під виглядом цією соціальної допомоги виманити у постраждалих кошти. Для цього створюють сайти для псевдовиплат. Вводячи свої банківські дані, людина надає шахраям доступ до грошового рахунку.

"Є шахрайські схеми онлайн-фішінгу з отриманням компенсації ПДВ, ковідної тисячі чи виплати для переселенців через "Дію". Досі поширюють інформацію про виплату 6,5 тис. гривень вимушено переміщеним особам. Хоч їх вже давно отримали ті, хто мав право на це. Людям у розсилці скидають посилання на портал, що за адресою дуже схожий на сайт банкінгу. Людина туди переходить, верифікується й передає свої персональні дані шахраям. Крім графи, де треба ввести дані карти, код, є віконце, де треба прописати, яку суму начебто людині зарахують. І є кнопочка "отримати". Але насправді вона перейменована. Тобто це звичайна платіжна система, і там замість "отримати" – йде функція "сплатити". Тобто людина, вказуючи суму і підтверджуючи операцію, списує із своєї картки гроші. Крім того, шахрай отримує усю інформацію по банку й потім може забрати всі ваші кошти. Тому завжди перевіряйте сайт, куди заходите. Кожен має знати правильну назву порталу свого банкінгу", – говорить експерт.

Кожен має знати правильну назву порталу свого банкінгу

Радить перевіряти інформацію в офіційних чат-ботах.

"Усю переписку ведіть у своєму приватному кабінеті. Не у вайбері чи телеграмі. Якщо вас відправили в чат-бот, то можете перейти за посиланням, яке знаходиться на офіційному сайті банку. Завжди перевіряйте будь-яку інформацію. Пам'ятайте, що банки вам не телефонують і не кажуть, що ваша картка заблокована. Візьміть собі за правило, що жодна служба безпеки банку не витрачатиме на вас півтори-три години свого дорогоцінного часу. Вони скажуть "Ми блокуємо вашу карту. Йдіть до банку й розбирайтеся", – говорить детектив.

НЕПРАВДИВЕ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

З початку війни 4,8 млн українців втратили роботу. З них 1,2 млн виїхали у сусідні країни, а решта – намагаються працевлаштуватись в Україні. Оскільки кількість вакансій значно нижча за реальну потребу у них, то конкуренція при пошуку роботи висока. Цим користуються шахраї – виманюють у людей кошти за обіцянку вигідно працевлаштувати.

"Поширена шахрайська схема консультаційні послуги. Коли вам кажуть – ми дамо вам роботу, ось контакти працедавця. Послуга коштує 6 тисяч гривень, наприклад. Людина платить, а коли виявляє, що її обманули, бо нема такої роботи, то виставляє претензії. А їй показують договір, де чітко прописано – "консультація". Її людині надали, тому, згідно чинного законодавства, підписавши договір, людина погодилась на ці умови. Така ж схема діє і для оренди житла", – розповідає Руслан Болгов.

Також стверджує, що знову запустили масово фінансові піраміди на кшталт МММ.

Запам′ятайте одне – коли вас просять надати кошти для того, щоб ви могли отримати якісь гроші в майбутньому – це шахраї

"Запам′ятайте одне – коли вас просять надати кошти для того, щоб ви могли отримати якісь гроші в майбутньому – це шахраї. Роботодавець має забезпечити матеріалами для виконання роботи. Якщо ці матеріали коштують певну суму, то можна вирахувати її із зарплатні. Так працюють з охоронцями. Їм видають форму, а потім частинами вираховують її вартість із зарплати".

 

ЯКЕ ПОКАРАННЯ ЗАГРОЖУЄ ШАХРАЯМ?

Поки немає офіційної статистики, скільки українців стали жертвами шахраїв під час війни. Підрахунки ускладнює й те, що не усі потерпілі звертаються у поліцію.

"Поліція ловить шахраїв і саджає за ґрати. Але стаття для них дуже м′ягенька – за першою частиною можна умовно отримати. Тому вони відчувають себе досить розслаблено. Шахрайство завжди було доволі складно доказати. Але притягнути винних до відповідальності – можна, головне писати заяви. Постійно намагаюсь донести, що саме зараз час внести правки до законодавства, щоб посилити покарання за шахрайські дії – їх можна прирівняти до мародерства. Одна справа, коли кидають багатеньку людину, бо та жадібна. І зовсім інше, коли забирають останнє у пенсіонера чи переселенця. Тоді це можна розцінювати, як мародерство, а за нього дають 15 років", – каже експерт.

Шахрайство завжди було доволі складно доказати. Але притягнути винних до відповідальності – можна, головне писати заяви

За кордоном працюють ті ж самі схеми шахрайств, що й в Україні.

"Проте завдяки тому, що там дуже потужна соціалізація, працюють волонтери і соціальні помічники, то там шахраїв менше. Іноземні з нашими не працюють, бо є мовний бар′єр. Але за кордон виїхало й багато тих, що в Україні відпрацьовував шахрайські схеми. Головне, взяти для себе правило – нікому не переказувати кошти наперед, тільки після перевірки. Нікому не називати свої персональні дані, тільки, якщо ви фізично перебуваєте в банку, чи якійсь державній установі чи соціальній службі, де потрібно вказувати інформацію при реєстрації. А якщо такі дані Вас просять озвучити по телефону — шліть їх вслід за кораблем", - підсумовує Руслан.

Кіберполіція викрила злочинну групу на привласненні 100 млн грн українців під виглядом соцвиплат з Європейського Союзу.

Для отримання банківських даних громадян дев'ятеро шахраїв створили та адміністрували понад 400 фейкових вебресурсів. Через сайти українцям пропонували сформувати заявку на виплату грошової допомоги від країн ЄС. Отримавши банківські дані, зловмисники несанкціоновано втручалися до онлайн-банкінгу та виводили гроші з рахунків громадян. Злочинці ошукали понад 5 тис. українців.

Національний банк дав поради українцям, як не втрапити у пастку зловмисників, які крадуть особисті дані.

Зараз ви читаєте новину «Сайти для псевдовиплат та "липова" робота – детектив розкрив основні схеми шахрайства під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути