пʼятниця, 27 травня 2022 12:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Розбомблені будинки й десятки вбитих. Який вигляд зараз мають Ворзель і Микуличі під Києвом - фото
33

Уже понад місяць мешканці селища Ворзель Бучанського району намагаються оговтатися від життя під окупацією. Люди і досі зі сльозами на очах згадують пережите.

У населений пункт в перші дні повномасштабного вторгнення зайшли ворожі війська. Російські окупанти з артилерії та танків знищували житлові масиви та об'єкти соціальної інфраструктури, розстрілювали мирних людей. Обстріляли дитячий садочок - будівля вщент розбита та не підлягає відновленню. Окрім цього, росіяни жили в дитячому будинку та психлікарні Ворзеля, а також у санаторіях. Після себе вони залишили руйнацію та безлад.

Понад місяць у селищі не було електрики, газу та звʼязку. Люди жили в підвалах, ховаючись від постійних обстрілів, без їжі та води. Загарбники встановили на дорогах блокпости та не пропускали людей, попри вмовляння, навіть навідати рідних. Росіяни пограбували будинки місцевих та катували чоловіків. Знущалися також і з тварин - підвісили за голови курей на прищіпки на мотузках для білизни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сашу розірвало снарядом. Збирали на лопату й складали" - як зараз живуть люди у знищених росіянами Мощуні та Горенці

Збройні сили України звільнили Ворзель від окупантів 1 квітня. Зараз ситуація в селищі стабілізується, а жителі повертаються додому. У населеному пункті відновили всі комунікації, налагоджують роботу магазинів та аптек.

Село Микуличі Київської області росіяни використовували як плацдарм для обстрілів сусідніх сіл і міст. Вони окопалися на околицях у лісі. У населеному пункті місцева влада зафіксувала понад 500 одиниць російської військової техніки.

Який вигляд мають населені пункти після навали російських військових, дивіться у фотопідбірці Gazeta.ua.

Росіяни зруйнували дитячий садочок у Ворзелі. Унаслідок обстрілів будівля повністю згоріла
Фото: Тарас ПОДОЛЯН
Росіяни зруйнували дитячий садочок у Ворзелі. Унаслідок обстрілів будівля повністю згоріла
У Ворзелі після звільнення від окупантів відновили всі комунікації
Росіяни зруйнували дитячий садочок у Ворзелі. Унаслідок обстрілів будівля повністю згоріла
У Ворзелі після звільнення від окупантів відновили всі комунікації

У Микуличах знайшли тіла вбитих росіянами мирних мешканців зі слідами тортур. Окупанти звʼязували людям кінцівки, стріляли в ноги, а мертвих закопували у полях.

Від початку окупації у селі загинуло щонайменше 20 мирних мешканців. Росіяни вбивали людей у власних дворах, розстрілювали цивільні автівки, а також зруйнували місцеву школу.

Здебільшого в усіх сутичках поблизу Ірпеня, Бучі та Ворзеля загарбники зазнавали поразки й значних втрат. Бучанський район зазнав найбільших руйнувань на Київщині. Всього в Київській області росіяни вбили більш як 1300 цивільних людей.

Назвали ім' я російського військового, який брав участь у страті дев'ятьох мешканців Бучі під Києвом і потрапив на відео. Це може бути 37-річний Чингіз Атантаєв. Уродженець російського Магадана, який вже тривалий час живе у Пскові. Саме там дислоковані 104-й і 234-й десантно-штурмові полки (військова частина 32515 і військова частина 74268 відповідно). Саме військові цих частин, за повідомленням NYT, зачищали Бучу.

Зараз ви читаєте новину «Розбомблені будинки й десятки вбитих. Який вигляд зараз мають Ворзель і Микуличі під Києвом - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути