четвер, 01 червня 2017 18:48

"Російські назви вулиць і проспектів - це рани нашої окупації" - Сиротюк

1 червня 2017 року Київська міська рада проголосувала за перейменування просп. Ватутіна. Відтепер йому присвоєно ім'я головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича. Відповідний проект рішення на розгляд Київради вніс керівник фракції ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

  Голова фракції "Свобода" у Київській міській раді Юрій Сиротюк: "Переіменування проспекту Ватутіна на Романа Шухевича - це шана тим людям, які поклали своє життя на боротьбу за Батьківщину"
Голова фракції "Свобода" у Київській міській раді Юрій Сиротюк: "Переіменування проспекту Ватутіна на Романа Шухевича - це шана тим людям, які поклали своє життя на боротьбу за Батьківщину"

Столична міськрада одного разу вже провалила це голосування. Однак напередодні 110-ї річниці від дня народження Романа Шухевича під тиском націоналістів депутати все ж підтримали перейменування проспекту. Він розташований у Деснянському та Дніпровському районах Києва.

- Столиця України щодня проходить тест: вона - "Київ" чи "Киев". Його складати важко. З відкатами, з напливами, під тиском громадськості, - каже Gazeta.ua Юрій Сиротюк. - Депутати не могли не проголосувати, бо порядок перемейнування вулиць не передбачає окремої думки Київради. Громадська комісія пройшла всі процедури, відбулося електронне голосування, Київрада мала затвердити це рішення. Тому депутати виконали сьогодні свій обов'язок. Вони просто не могли проголосувати інакше.

Що для Києва означає це перейменування?

- Це не просто декомунізація. Це - вдячність цілому поколінню людей, які поклали своє життя на боротьбу, хоча знали, що не виграють. Вони боролися за честь української нації у роки Другої світової війни. І це - наша вдячність їм. Це важливо навіть не так для Шухевича, як для нас, як нації. Для усвідомлення себе. Але я впевненний, що настав би день, коли Шухевич міг би пишатися нами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київрада прирівняла воїнів-добровольців до учасників АТО

Які вулиці столиці ще варто змінити?

- Назви, пов'язані з окупаційними радянськими, російськими назвами. Бо це - рани окупації, клітки рабства. А ми - вільна нація на своїй землі. В Києві вулиці перейменовує громадськість, депутати просто затверджують рішення. Тому будь-яка громадська ініціатива може подати запит на перейменування. Для цього потрібно зібрати документи, створити публічне обговорення в інтеренеті. Я вважаю, в Києві ще багато районів залишаються безіменними. Тут непочатий край роботи. Це робота спільна - активістів, громадськості, влади.

Зараз ви читаєте новину «"Російські назви вулиць і проспектів - це рани нашої окупації" - Сиротюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути