Ексклюзиви
неділя, 23 квітня 2017 05:30

Радянська символіка, якої позбувся Київ за два роки
6

Об’єкт не входив до переліку пам’яток, рекомендованих до знесення, але за наказом директора Українського дому Юрія Стельмащука процес демонтажу відбувся
Фото: ua.censor.net.ua
Станція Палац Україна
Станція Палац Україна зараз
Арка Київради
Арка Київради

23 квітня 2015-го постійна комісія Київради з питань місцевого самоврядування підтримала проект рішення "Про заміну комуністичної символіки на будівлях та спорудах, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва".

Демонтаж державних емблем колишнього Радянського Союзу "Серп і молот", зображення Володимира Леніна, зірок, мозаїк з радянською тематикою тощо, мав відбутися до Дня незалежності України поточного року. На декомунізацію кошти виділили зі столичного бюджету.

Одну з найперших очистили арку біля будівлі Київради. З неї прибрали орнамент з зірок та серпів і молотків.

Більше половини станцій столичного метро будували за часів СРСР. І хоча назви, пов'язані з комуністичною епохою, змінили ще в 90-х, декоративні елементи з радянською атрибутикою все ще знаходились у вестибюлях 9-ьох станцій. Влітку 15-го заборонені емблеми зняли. На станції Героїв Дніпра прибрали емблеми Сухопутних, Військово-повітряних сил і Військово-морського флоту СРСР на дверцятах колійної стіни. Не стало смуг з каменю, що символізували кольори стрічки ордена Слави та зображення радянської зірки на колонах. На станції Вокзальна – медальйони із зображенням встановлення комуністичної влади. На Арсенальній - радянські зірки на декоративних решітках. На станції Палац Україна демонтували мозаїку солдатів робітничо-селянської червоної армії в торці центрального залу, а також зірки червоної армії і радянської армії на колійній стіні. На станції Університет змінили лампи освітлення з радянськими зірками. На Берестейській прибрали серп і молот на дверцятах колійної стіни. На Либідській – композицію радянських зірок у торці центрального залу і зображення радянської зірки на дверцятах колійної стіни. Політехнічний інститут позбувся барельєфу у торці центрального залу. На бронзових литих карнизах у центральному залі станції Шулявська демонтовано напис "Комунізм" та зірки між словами "Мир, праця, свобода, рівність, братство".

У серпні 2015-го декомунізація торкнулася "Українського дому". Зі стін будівлі зняли радянський барельєф, що зображував монументальну ходу радянського народу до майбутнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столичні парки декомунізують

У рамках виконання законів про декомунізацію зі щита Батьківщини-Матері у Києві приберуть серп і молот.

Зараз ви читаєте новину «Радянська символіка, якої позбувся Київ за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути