вівторок, 19 березня 2019 10:13

Приватні інвестиції в аеропорт "Київ" принесли столиці 1,3 млрд грн прибутку

Приватні інвестиції в аеропорт "Київ" принесли столиці 1,3 млрд грн прибутку
Глава Ради директорів аеропорту "Київ" Денис Костржевський розповів про зміни в діяльності аеропорту після початку співпраці з ТОВ "Майстер-Авіа"

Інвестиційний проект, який реалізується в Міжнародному аеропорту "Київ" з 2011 року, приніс столиці в цілому 1,3 млрд грн. Про це повідомив глава Ради директорів аеропорту Денис Костржевський в інтерв'ю РБК.

За його даними, загальна сума інвестицій в розвиток інфраструктури перевищила 600 млн грн. За рахунок цих коштів побудовано три термінали загальною пропускною здатністю 2200 пасажирів на годину, а також паркінги, стоянки для літаків, котельню, повністю реконструйований склад ПММ. В результаті число пасажирів з 2010 року збільшилася майже в 100 разів - з 28 тисяч до 2,7 млн ​​осіб.

Створено близько 15 тисяч робочих місць. Повністю погашено борги комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Київ", з них тільки кредиторська заборгованість перевищувала 22 млн грн." З міського бюджету виділялися дотації на десятки мільйонів гривень. Крім того, для виплати зарплат співробітникам залучалися банківські кредити. І так тривало з року в рік", - додав Денис Костржевський.

В результаті державно-приватного партнерства з ТОВ "Майстер-Авіа" комунальне підприємство стало стабільно прибутковим. Дохід за підсумками 2018 року перевищив 58 млн грн. Аеропорт став другим за пасажиропотоком в Україні і другим за величиною платником податків Києва. "Майстер-Авіа" поповнило бюджети на 380 млн грн податків і зборів.

На сьогоднішній день Міжнародний аеропорт "Київ" під керуванням інвестора співпрацює з 50 авіакомпаніями, виконує рейси в 52 міста 28 країн світу. Щорічно аеропорт обслуговує майже 3 млн пасажирів.

Нагадаємо, в травні 2010 року в рамках підготовки до Чемпіонату Європи з футболу Euro-2012 Київська міськрада оголосила конкурс на право оренди комплексу будівель, споруд і техніки, що належать комунальному підприємству "Міжнародний аеропорт "Київ".

Переможцем конкурсу стало ТОВ "Майстер-Авіа". 17 лютого 2011 року столична мерія прийняла рішення "Про передачу майна територіальної громади міста Києва на конкурсних умовах".

Договором оренди на інвестора поклали зобов'язання з будівництва сучасного терміналу, погашення боргів КП і працевлаштування колективу. На той момент в аеропорту працював єдиний пасажирський термінал, побудований ще в 1950-х роках.

Зараз ви читаєте новину «Приватні інвестиції в аеропорт "Київ" принесли столиці 1,3 млрд грн прибутку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути