середа, 21 лютого 2007 16:37

Підлітки розбили офіцерські могили

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Надгробок генерала Набокова тріснув навпіл, після того як його зіштовхнули з могили
Надгробок генерала Набокова тріснув навпіл, після того як його зіштовхнули з могили

У понеділок увечері міліціонери затримали двох підлітків. Їх звинувачують у вандалізмі — руйнуванні 28 могил на Лук"янівському військовому кладовищі.

У ніч на суботу 15-річний та 17-річний жителі столичного масиву Куренівка випили горілки, а потім перелізли на кладовище через паркан. Ногами штовхали надгробки. Утекли так само.

Сліди нічного візиту побачили лише зранку. Дві могильні плити впали й розбилися. 26 інших працівники кладовища встановили на місце.

Завідувач Лук"янівського кладовища 52-річний Валерій Печений 16 років працює тут.

— Рік тому підлітки розбили об могили кілька пивних пляшок. Але такого ще не було! — каже він. — У могилах поховані радянські воїни, які померли у сімдесятих. Національних мотивів не може бути, релігійних — також. Військові були атеїстами. Відтепер кладовище охоронятимуть цілодобово двоє осіб.

Нині адміністрація як може демонструє, наскільки ретельно охороняють кладовище. Кореспондентів "ГПУ" відмовилися впустити на територію.

Один із двох надгробків упав і розбився на три частини. У могилі поховані радянський генерал із дружиною. Уціліла плита дружини генерала, можна прочитати, що покійну звали Раїса Набокова, вона народилася 1912-го, померла 1986-го. Генералові виготовлять нову плиту.

Також розбили навпіл надгробок подружжя Шестакових. Фотографія покійних Володимира та Анни вціліла. Інші могили постраждали менше.

Міліціонери Шевченківського райвідділу шукали злочинців два дні. Один підозрюваний навчається в 9-Б класі школи N139 (на Татарці). Його приятель — у річковому училищі на Подолі.

— Справу передали до районної прокуратури. Старшому затриманому інкримінують хуліганство та наругу над могилою. Школяреві — лише хуліганство. Усе вирішуватиме суд. Я думаю, що обох відпустять, — каже "ГПУ" Петро Мірошниченко, 50 років, начальник Шевченківського райвідділу.

Затриманих відпустили додому на підписку про невиїзд. Обидва з неповних сімей. Школяр живе з мамою. Старший має вітчима.

У міліції впевнені: ініціатором вандалізму був старший. Він розповів слідчим, що помстився за вітчима-єврея. Мовляв, радянська влада відібрала після війни у сім"ї вітчима квартиру. Петро Мірошниченко вважає це нісенітницею. Каже, хлопець сказав так, аби якось пояснити свій вчинок.

Хлопцям загрожує до трьох років ув"язнення.

Школа N139 закрита на карантин. Про витівку учня вчителі ще не знають.

— Нам міліція нічого не повідомляла. Може, скажуть після карантину? Не здогадуюся, хто з 9-Б міг би таке вчинити. У нас усі діти нормальні, вчаться непогано, — каже завуч Світлана Дмитрівна.

Зараз ви читаєте новину «Підлітки розбили офіцерські могили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути