Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2008 07:00

Під час фіналу Євро-2012 стадіон обслуговуватимуть 70 стюардів

  Лідія Нестеренко: ”Волонтерів відбиратимемо лише серед десяти- та одинадцятикласників”
Лідія Нестеренко: ”Волонтерів відбиратимемо лише серед десяти- та одинадцятикласників”

24 січня міськрада ухвалила програму підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Євро-2012. Головне управління освіти й науки мерії розробляло частину програми, де йдеться про підготовку волонтерів і стюардів. Основне їхнє завдання — створити комфорт уболівальникам і туристам під час перебування в Києві, розповідає "ГПУ" Лідія Нестеренко, 48 років, заступник начальника управління освіти й науки міськради.

Лідіє Степанівно, кого відбиратимуть для роботи волонтерами і стюардами? Що вони мають робити?

— Наприкінці 2008-го наше управління проведе конкурс "Я — волонтер Євро-2012". Тоді побачимо, як підготовлена наша молодь. Готуватимемо її з 2009-го. Волонтерів відбиратимемо лише серед десяти- та одинадцятикласників. Причому найкращих, лідерів учнівського самоврядування. На час чемпіонату вони будуть студентами. Ці люди мають знати українські закони, протипожежну безпеку, а також уміти надавати першу медичну допомогу. Їхнє завдання — навчитися швидко врегульовувати конфлікти, керувати великими групами людей. Вони мають пристойно володіти трьома мовами — англійською, французькою та німецькою.

Скільки буде потрібно місту таких спеціалістів?

— Волонтерів — 12 500, стюардів — 350. Окрім них, вивчатимуть іноземні мови тисяча лікарів та п"ять тисяч міліціонерів, працівники метро й інші спеціалісти.

Які навчальні заклади готуватимуть їх?

— Курси проводитимуть у 17 вищих навчальних закладах. Основні предмети читатимуть у Національному університеті внутрішніх справ і в Національній академії оборони України. За мовну підготовку відповідатимуть університет імені Шевченка, педуніверситети імені Драгоманова і Грінченка, Києво-Могилянка, Вісконсинський міжнародний університет в Україні. Кожна група слухатиме курс півроку, наприкінці буде тестування. Волонтерів і стюардів готуватимуть викладачі із соціальної педагогіки, інші спеціалісти.

Який вигляд матимуть волонтери і стюарди?

— Волонтерів у формі, краватці, із сумкою, аптечкою, картою і мобільним телефоном можна буде зустріти в аеропорті, готелях, театрах, музеях, у ресторанах і магазинах. Вони чергуватимуть на вокзалах, зупинках, станціях метро. А стюарди — на стадіоні, в інформкіосках, біля пунктів харчування, розташованих неподалік. Ми підрахували: лише біля центрального стадіону на Великій Васильківській мають працювати не менш як 70 стюардів.

Чи оплачуватимуть їхню працю?

— На Євро-2012 волонтери працюватимуть безкоштовно. На оплату роботи стюардів бюджет Києва виділить 700 тисяч гривень.

Згідно з вимогами УЄФА, півмільйона вболівальників мають обслуговувати 20 140 волонтерів і стюардів. Зокрема, серед них, за розрахунками мерії, тисяча лікарів і п"ять тисяч міліціонерів.

Зараз ви читаєте новину «Під час фіналу Євро-2012 стадіон обслуговуватимуть 70 стюардів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути