четвер, 07 вересня 2017 19:15

Перші "хрущовки", житло на підпірках, півкілометрові будинки - п'ять цікавинок про столичні масиви
6

Столичні мікрорайони почали розбудовуватися в середині 1950-х, коли почалося післявоєнне відновлення міст і люди масово приїжджали із сіл.

Про оригінальні будинки Києва розповів дослідник київського модернізму, автор блогу Ukrainian modernism Лев Шевченко. Gazeta.ua відібрала найцікавіші житлові будівлі.

Автор: facebook.com/kiev.klab
  Початок будівництва житлмасива Троєщина
Початок будівництва житлмасива Троєщина

Цегляні п'ятиповерхові "сталінки" почали будувати в середині 1950-х на так званому Першотравневому масиві в районі нинішньої Чоколівки та Караваєвих дач. Вони мали високі стелі й мали ознаки непоганої архітектури – карнизи на фасадах будинків.

1958 року відбувся перехід від будівництва "сталінок" із високими стелями й великими окремими кімнатами до спорудження "хрущовок". Метраж цих квартир був менший (кухні – по 4-5 кв. м), з'явилося поняття "прохідна кімната".

Автор: kyiv.ridna.ua
  Перша київська “хрущовка” в Коломийському провулку
Перша київська “хрущовка” в Коломийському провулку

Перша київська "хрущовка" побудована 1957 року в Коломийському провулку, що в Голосієво. Квартири там були крихітні – кухня близько 3 кв. м, кімнати – по 7-8 кв. м. При цьому стелі були вищі, ніж метраж стін. До Києва тоді приїжджав Хрущов, хвалив цей передовий будинок.

Автор: kyiv.ridna.ua
  Перші "будинки на ніжках" звели на Русанівці
Перші "будинки на ніжках" звели на Русанівці

Першим київським масивом, де споруджували висотки, стала Русанівка. 1963 року "зверху" прийшла директива будувати 9- і 16-поверхові будівлі задля економії площі. переважно ці проекти були запозичені з Москви. Зокрема, звідти в Київ прийшли "будинки на ніжках". Їх піднімали на спеціальні опори для створення вільної пішохідної зони, згідно з принципами архітектора Ле Корбюзьє. "Ноги", по суті, є першим поверхом. На верхніх поверхах добудували бічні панелі, але вони не виконують опорної функції. Візуально вийшов "підвісний будинок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятку архітектури в Києві виставили на продаж

Один із символів Комсомольського масиву біля метро Дарниця – напівкруглий будинок завдовжки півкілометра, що закриває цілий мікрорайон. Є кілька версій цієї споруди – кажуть, що його побудували заради експерименту або що це було зроблено для ізоляції сусідніх будинків від вітру. У будинку порушено планування квартир: усі кімнати в них мають тупі або гострі кути, є проблеми з освітленням.

Автор: kyiv.ridna.ua
  Напівкруглий будинок довжиною в півкілометра біля метро Дарниця, який закриває цілий мікрорайон
Напівкруглий будинок довжиною в півкілометра біля метро Дарниця, який закриває цілий мікрорайон

Щоб якось розбавити сіру нудьгу масиву, на Троєщині вперше застосували експеримент з будинками з суперграфікою. Кожну панель будинку фарбували в певний колір, а здалеку вони формували цілісний візерунок. Цю ідею спробували реалізувати на комплексі будинків на вул. Закревського, де використовували темні тони – коричневий, червоний і помаранчевий, на будинках між вул. Каштановою та Маяковського (біло-блакитний ансамбль) і на житловому комплексі ближче до вул. Бальзака (в червоних кольорах). Але замість плитки 16-ти поверхові будинки пофарбували фарбою без водовідштовхувальних властивостей, і з часом вона просто розпливлася. На додачу до всього мешканці почали утеплювати фасади, склити балкони, встановлювати антени. На виході вийшли похмурі будівлі сіро-буро-малинового кольору.

Автор: kyiv.ridna.ua
  На Троєщині вперше застосували експеримент з будинками з суперграфікою
На Троєщині вперше застосували експеримент з будинками з суперграфікою

Русанівка – перший в світі масив, побудований на намитому ґрунті. Його зводили в проймі Дніпра. Потрібно було вирішити проблему підтоплень будинків. Тоді з'явилися намивні ґрунти. Пісок брали з дна Дніпра, засипали ним певну місцевість, вирівнювали під позначку і забудовували будинками.

Автор: kyiv.ridna.ua
  Русанівка – перший в світі масив, побудований на намитому ґрунті
Русанівка – перший в світі масив, побудований на намитому ґрунті

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна очима іспанця: фотограф розповів, чому не збирається переїжджати з України

Представництво корпорації Google в Україні, спільно з Міністерством культури України розробили віртуальні прогулянки по семи музеям в різних областях країни.

Зараз ви читаєте новину «Перші "хрущовки", житло на підпірках, півкілометрові будинки - п'ять цікавинок про столичні масиви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути