вівторок, 03 липня 2018 12:00

Павло Климець запропонував спосіб наповнення бюджетів міст і селищ Київської агломерації

Павло Климець запропонував спосіб наповнення бюджетів міст і селищ Київської агломерації
Підприємець Павло Климець вважає, що вільні економічні зони стануть порятунком для українскої економіки.

Перспективною стратегією розвитку міст і селищ навколо Києва має стати створення невеликих спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку. Про це в інтерв'ю розповів відомий підприємець і політик Павло Климець.

Він вважає, що містам і селищам в столичному регіоні необхідно навчитися використовувати можливості, які дають децентралізація і агломерація.

"Подивіться, як відрізняються ті об'єднані територіальні громади, в яких люди розуміють, що таке економічні інструменти. Вони наповнюють місцеві бюджети, самі роблять дороги, будують школи і садочки і перестають канючити гроші у держави. Подивіться на Київську агломерацію, яка де-факто давно вже існує: тут дуже інтенсивно забудовується передмістя. Але економіка сіл і селищ навколо Києва нульова, тому що всі працюють у Києві, грошей у цих бюджетах немає", - констатував Павло Климець.

"Я б запропонував зараз селищам і містам навколо Києва уважно, з олівцем у руках, почитати "Стратегію розвитку Києва до 2025 року" та знайти там для себе можливості. Наприклад, там сказано, що столиця буде виносити виробничі майданчики. Можна прийняти деякі з них, зробити ВЕЗ під конкретне підприємство і залучити інвесторів, отримавши натомість від Києва як партнерську компенсацію, наприклад, гроші на будівництво інфраструктури", - пропонує політик.

Він зазначає, що органи місцевого самоврядування ще не в повній мірі користуються тими можливостями, які надають децентралізація і процес агломерації.

"Населеним пунктам і місцевому самоврядуванню доведеться навчитися заробляти. І школи, і амбулаторії, і вся соціальна інфраструктура ляже важким тягарем на місцеву владу: тепер це її головний біль, - де знайти фінансування. Я пропоную активно створювати маленькі ВЕЗ і ТПР", - заявив Климець.

Він привів у приклад Польщу: "У них є такий критерій, як "середній дохід по регіону". І якщо дохід в одному регіоні вищий, ніж в інших, це вважається стратегічно неправильним, тут придумують компенсатори, у тому числі й створення ВЕЗ".

Климець відзначив, що існують й інші стратегії розвитку, і можна взяти на озброєння американський метод: "Ось є регіон, ось є доходи у цього регіону, вони мають право прийняти рішення на своєму рівні: якщо у нас побудують завод, наприклад, "Тесла" , то ми з цього заводу 20 років не братимемо податок на прибуток. Адже вони нам створять 2 тис. робочих місць плюс ще там 9 тисяч. І вони - ці 9 тисяч людей - будуть витрачати в наших магазинах, і економіка регіону виросте", - додав він.

На даний момент Павло Климець реєструє громадську організацію "Інститут вільних економічних зон". Її мета - об'єднати зусилля місцевого самоврядування та бізнесу в процесі осмислення і створення ВЕЗ на своїх територіях. У тому числі йдеться про обговорення критеріїв, за якими можна вибрати пілотні галузі і виробництва для апробації податку на виведений капітал.

Павло Климець відомий у тому числі й тим, що ще 2006-го року виступив ініціатором проекту і створив індустріальний парк "Малинівка" у Харківській області.

Зараз ви читаєте новину «Павло Климець запропонував спосіб наповнення бюджетів міст і селищ Київської агломерації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути