пʼятниця, 04 липня 2008 07:13

Пам"ятник Висоцькому встановлять навпроти Сінного ринку

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Проект пам’ятника Володимиру Висоцькому скульпторів братів Озюменків
Проект пам’ятника Володимиру Висоцькому скульпторів братів Озюменків

У вівторок Шевченківська райдержадміністрація визначила, яким буде пам"ятник співаку Володимирові Висоцькому. У конкурсі на кращий проект перемогли скульптори брати-близнюки Петро й Андрій Озюменки. Вони зобразили Висоцького в повний зріст у куртці і штанях, спертого правою рукою на гітару. Монумент виготовлять із бронзи.

— Ми обійшли наших конкурентів тому, що зробили такий пам"ятник, який би зрозуміли всі. Інші скульптори акцентували увагу спочатку на гітарі, а потім на Висоцькому, — каже 29-річний Андрій Озюменко. — А ми навпаки, зробили Висоцького, який сперся на гітару. Тобто спершу Висоцький, а потім гітара.

Пам"ятник планували поставити у сквері на Львівській площі, біля Будинку художника. Але через будівництво станції метро Львівська брама місце перенесли. Монумент стоятиме на вул. Воровського, у сквері навпроти колишнього Сінного ринку. Це неподалік будинку N42, де жив дід співака — Володимир Семенович Висоцький.

— Пам"ятник буде трохи вищим за справжній зріст Володимира Висоцького. Зроблять його за кошти меценатів. Автори обіцяють завершити роботу до кінця року, — розповідають у прес-службі Шевченківської адміністрації. — Хотілося б, щоб його встановили 25 січня наступного року в день народження співака. Тоді йому виповнився б 71 рік.

Скульптор Олександр Рочковський теж брав участь у конкурсі проектів. Він зобразив Висоцького, який грає на гітарі й від нього падає дві тіні. Чоловік каже, що пам"ятник Озюменків йому не подобається.

— У ньому немає сутності Висоцького. Зміни йому голову і буде зовсім інша людина. Хоча як для публіки, то хлопці зробили правильно: виготовили пам"ятник, з яким можна буде сфотографуватися, — говорить Рочковський. — А я не мав часу робити його таким, яким бачив. Тоді в мене якраз така халтура підвернулася, що куди тому Висоцькому.

Навколо монумента Шевченківська адміністрація облаштує площадку з лавками, щоб там збиралися шанувальники співака й виконували пісні барда. Дозвіл на встановлення пам"ятника мають дати депутати Київради.

Володимир Висоцький бував у столиці з концертами. Із 1973 року його виступи у Києві заборонила місцева влада. Висоцький написав три пісні до кінофільмів "Карантин" та "Мерседес уходит от погони", які знімала Київська кіностудія ім. Довженка, однак прозвучала з екрану лише одна — у "Карантині". Дід, баба, дядько співака проживали на вул. Воровського та у пров. Чеховському. 1987-го на масиві Вигурівщина-Троєщина назвали бульвар на його честь. Він з"єднує вул. Закревського з просп. Маяковського.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Висоцькому встановлять навпроти Сінного ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути