середа, 25 квітня 2018 17:28

Пояснили, чому в Києві підвищився відсоток суїцидів

Пояснили, чому в Києві підвищився відсоток суїцидів
Крищенко: "Зараз помітний сплеск самогубств. На день по два-три" Фото: Еспресо.TV

У Києві значно зросла кількість самогубств.

Щодня фіксують від двох до п'яти суїцидів, повідомив голова київського управління Національної поліціі Києва Андрій Крищенко, написали 112.ua.

"Зараз помітний сплеск самогубств. На день по два-три. В якийсь із днів зафіксували 5 самогубств: двоє застрелилися, двоє повісилися і одна вистрибнула", - розповів головний поліцейський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто не фіксує самогубства серед демобілізованих військових - Свириденко

За його словами, зазвичай самогубства трапляються в Києві один-два рази на тиждень.

Водночас стало менше вбивств, близько 95% розкриті.

"В Києві давно такого не було", - зазначив Крищенко.

"Однією з головних причин такого напливу самогубств є складна соціальна ситуація на сході країни. Це породжує неоднозначність у світогляді цивільних людей.

У будь-якому суспільстві є прошарок населення, який більш болісно реагує на події в країні. Ці люди схожі до чутливої фотоплівки, і можуть не зовсім адекватно реагувати на настрої суспільства. Зокрема це переплітається з поверненням комбатантів (особи, що беруть участь безпосередньо у воєнних діях - Gazeta.ua) - їх не зовсім по-доброму зустрічають через загострене почуття справедливості. І такі настрої спотворюють внутрішню картину світу людей, адже вони вимагають до камбатантів співчуття, емпатії. Це призводить до розчарування: люди перестають вірити у краще, вони пригнічені, часто стають недовірливими до влади.

Плюс під впливом якихось особистих сімейних проблем та відсутності любові до себе ця ситуація ставить людей у позицію вибору. Це й спричиняє таку хвилю самогубств. Як то кажуть , "вони не відають, що чинять". Такі випадки нерідко траплялися у Штатах - варто згадати "в'єтнамський" і "афганський " синдроми, які панували після війни. В Україні такі синдроми почали проявлятися ще на початку бойових дій.

Для протистояння суїцидам треба звертатися у спеціалізовані психологічні центри. Є і інший спосіб - така собі "допомога ближньому". Таких людей треба "визволяти" з-під впливу їх свідомості. Цим повинні займатися близькі для особи люди. В першу чергу треба повернути любов до себе. Така взаємодопомога є найдієвішою формою захисту від різного роду стресів", - пояснив директор Інституту психології Сергій Максименко.

"Важливо порівнювати нашу статистику з європейською. Найбільший відсоток самогубств серед населення має Туркменія - 20 людей на 100 тисяч населення. Це стається через те, що соціальні та психіатричні служби, які мають наглядати за психічним станом здоров'я в Україні, нехтують своїми обов'язками", - пояснює керівник центру психіатрії та практичної психології Євген Воронков.

За 2017 рік майже 800 тисяч тисяч людей у світі наклали на себе руки. Найвищий рівень самогубств зберігається у Європі – у середньому 14,1 випадка на 100 тисяч людей.

Україна входить до європейської десятки лідерів за статистикою самогубств з показником 20,1 на 100 тисяч населення.

У Києві на вул. Йорданській жінка зістрибнула з висоти 12-го поверху. Очевидці розповідають, що загиблій було 30-35 років

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому в Києві підвищився відсоток суїцидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути