Ексклюзиви
вівторок, 14 березня 2006 18:42

Нове обличчя Подолу

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Новий офісно-житловий комплекс на Подолі. Ряд кіосків існуватиме до липня. Після відкриття дому їх знесуть
Новий офісно-житловий комплекс на Подолі. Ряд кіосків існуватиме до липня. Після відкриття дому їх знесуть

Ще п"ять років тому архітектори та громадські діячі казали: не дай Бог віддавати Поділ в руки приватного бізнесу. Мовляв, вийде суцільна архітектурна еклектика. Але не все так погано.

Протягом року на Подолі відкриють кілька нових будівель, які стануть окрасою міста. У липні навпроти торговельного центру "Самсон" здадуть офісно-житловий комплекс. Будівля об"єднує в собі традиції старовинної та сучасної архітектури й дуже природно вписується в невисоку подільську забудову.

Збоку комплекс нагадує ряд кількох старовинних будинків. Деякі його секції мають чотири поверхи, деякі — шість. Їх прикрашають невеличкі башти, мансардні вікна. У цьому будинку немає й натяку на помпезність, таку властиву більшості київських новобудов. Оглядаючи фасад, навіть не віриться, що це сучасна споруда.

— Коли почалося будівництво ми перелякалися – думали виросте під вікнами хмарочос, — каже продавщиця магазину центру "Самсон" Надія Сірик. — А потім нічого, вийшло все мило. Кажуть, це спеціально так збудували — для депутатів.

Сюди можна потрапити зі спеціального ходу від станції Контрактова

Комплекс спроектовано "колодязем", подібно до Пасажу на Хрещатику. В середині будинку буде дитячий майданчик, скверик із лавками та декоративними ліхтарями. Сюди можна буде потрапити зі спеціального входу від станції метро Контрактова площа. Невідомо тільки, чи мешканці цього дому користуватимуться метрополітеном: житимуть тут багаті люди. Вартість 1 кв. м в будинку на Контрактовій — 17 тис. 675 грн.

У будинку 34 житлових квартири: одна п"ятикімнатна на 140 кв. м, сім чотирикімнатних, тринадцять трикімнатних, дванадцять двокімнатних, а також однокімнатна. Уже розпродано майже всі квартири, окрім трьох. Щоб купити одне з 85 місць в підземному паркінгу для автомобілів, треба заплатити ще 177 тис. грн.

Дім на Контрактовій зводить будівельно-комерційна фірма "Граніт". Проектував будинок архітектор Андрій Пашенько.

По сусідству, на Костянтинівській, 7, на початку літа відкриють новий чотиризірковий респектабельний готель "Поділ Плаза". З травня 2005 року його будує приватне підприємство "Касіба". "Плазу" звели на місці старенького двоповерхового будинку. Замовником готелю є ТОВ "Гарант Нерухомість". Будівельники кажуть, що реальним власником є дуже відомий і впливовий в Україні політик.

Щоб потрапити у шестиповерховий готель-палац, треба пройти повз двох атлантів, які тримають арку. Зсередини готель прикрашають скульптури давньогрецьких богів. На стінах — картини з життя античних героїв. Мармуровими сходами з кованими перилами можна дістатися двоповерхового ресторану. Проект розробляв архітектор Юрій Михайлов, який 2000-го ввійшов до десятки найкращих архітекторів України.

У "Поділ Плазі" 56 номерів. З них — п"ять "люксів" і три апартаменти для дуже заможних клієнтів. У номерах — вишукані класичні меблі з натурального дерева.

Меблі дуже дорогі. Власник сам вибирає їх в Італії

— Меблі дуже дорогі, — розповів "ГПУ" заступник головного інженера ПП "Касіба" Олександр Семенов, 40 років. — Власник сам вибирає та купує їх в Італії.

Точну вартість, у яку обійшлося будівництво "Поділ Плази", дізнатися не вдалося. Серед будівельників ходять чутки, що не менше $30 млн.

З новинок Подолу вражає прибудова до школи N17 на розі Щекавицької та Костянтинівської. На цьому місці навчальний заклад вже існує 68 років. Але в старому корпусі не було залу для занять із фізкультури. Під нього колись почали використовувати трапезну сусідньої церкви Св. Костянтина та Олени. Подільська райдержадміністрація виділила з бюджету 17 млн грн на новий зал. А трапезну повернули церкві.

Нова прибудова, що виросла навпроти кінотеатру "Жовтень", за площею вдвічі більша за саму школу. Тут є чудовий спортзал, ігрові кімнати, класи та спальні для першокласників. Найбільшою радістю для учнів став 23-метровий басейн.

— Багато батьків телефонують й питають, чи можна до нас влаштувати своїх дітей, — хвалиться директор Галина Ковальова, 51 рік.

Будинок стоїть на рухомих палях

Новий будинок на Контрактовій унікальний тим, що він збудований за півтора метра від тунелю метро. Хоча, за нормами, будинки мають бути не ближче 50 м від підземки — щоб вібрації не розхитували споруд.
Фірма "Граніт" запропонувала таке інженерне рішення сусідства метро й будинку. Споруду поставили на палях, що в землі входять в так звані "стакани" з бетонних конструкцій. Паля в стакані закріплена не жорстко — вона може коливатися. Вібрація від метро передається на "стакан", але на палю не переходить.

Зараз ви читаєте новину «Нове обличчя Подолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути