Ексклюзиви
четвер, 17 серпня 2006 19:47

"Нас тут взагалі не люблять"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Розбите кафе зсередини. Іранці зізнались, що бояться й думати про його відновлення
Розбите кафе зсередини. Іранці зізнались, що бояться й думати про його відновлення

Минулого понеділка невідомі вщент рознесли павільйон-бар і кіоск на вулиці Політехнічній, 6, за півсотні метрів від головного корпусу Київського політехнічного інституту. Розбиті торговельні заклади належать громадянинові Ірану.

Павільйон, який зветься "Восточный бар", стоїть дотепер розбитий. Металопластикові двері та скляні вікна повибивані, поламані вітрини та холодильник. На підлозі розкидані залишки піци й сосисок.

— Почалося з того, що двоє молодих людей підійшли до мого кіоску і замовили пива. Їм продали, — розповідає "ГПУ" 25-річний власник кіоску й бару іранець Віма. — Через десять хвилин вони повернулися ще з двома чоловіками. Усі четверо мали залізні ланцюги і дерев"яні бити. Я чую крики, шум. Бачу — крушать усе навколо. Все роблять мовчки, навіть не матюкаються. Від цього було ще страшніше. Дуже сильно побили продавця. Йому зламали битою руку. Погром кіоску тривав кілька хвилин.

Невідомо звідки прибігли ще четверо молодиків з битами та ланцюгами. Один із них тримав у руках обрізок металевої труби. Компанія з восьми чоловік забігла до бару "Восточный", який теж належить іранцю Вімі. Всередині за трьома круглими пластиковими столами сиділо з десяток відвідувачів. Серед них дві дівчини. Битами й ланцюгами били всіх — і жінок, і чоловіків. Після цього почали трощити обладнання.

На той час у барі було двоє іранців — Віма та його 22-річний товариш Есан. Вони стверджують, що не пам"ятають, як саме їх били. Кажуть, знепритомніли після кількох ударів.

Перед тим як розбігтися, нападники пограбували побитих. У Віми з передньої кишені джинсів витягли 2 тис. грн. В іншого іранця забрали мобільний телефон за $500, документи та $100. З бару зникли касові чеки.

Павільйон давав щодня 100 доларів доходу

Погром тривав не більше п"яти хвилин.

— Це були явно не скінхеди. На вигляд звичайні хлопці. Здорові, накачані. Одягнені в звичайні шорти та футболки. Я ще помітив, що на руках у них були чорні шкіряні рукавички з обрізаними пальцями. Напевне, щоб було зручно тримати бити, — каже "ГПУ" Віма.

Іранець приїхав у Київ учитися півтора року тому. Вступив до Київського політеху, в цьому році закінчив перший курс. Живе сам, винаймає квартиру на Нивках. Чотири місяці тому відкрив кіоск. Потім — павільйон-бар. Виклав 20 тис. грн на придбання морозильників, столів, посуду. У барі готували шаурму, інші східні страви, продавали пиво. Пообідати тут коштувало до 10 грн. Віма каже, павільйон-бар щодня давав $100 доходу й досі себе не окупив.

Продавці-українці, які торгують поряд, нічого не хочуть розповідати про наліт.

— Ми своїх друзів не здаємо, вони й так зараз сильно налякані, — каже "ГПУ" продавщиця хот-догами.

Іранці хочуть надати справі розголосу. Вони подали заяву до Солом"янського відділку міліції, звернулися за допомогою до посольства Ірану.

— Нападників мають знайти, вони повинні заплатити за розбитий бар, — переконаний Віма. — Можливо, нас замовили конкуренти. Раніше мені телефонували і погрожували.

— Наших у Києві постійно б"ють. Два роки тому біля Політеху вбили товариша-іранця, ніхто так і не відповів за це. На вулиці постійно зупиняють міліціонери, перевіряють документи. Поки не дамо по десятці, не відчепляться. Нас тут взагалі не люблять, — додає Есан.

Продавці-українці так не вважають.

— Ох і дісталося тобі, — підходить інша немолода жінка-торговка й обнімає невисокого Віму за плечі.

— Це зробили якісь ненормальні. Я знаю цих іранців давно, вони й мухи не скривдять. Чого їх так побили? — дивується Тетяна Волковська, 40 років, продавщиця, що працює поряд із "Восточным".

У Солом"янському відділку міліції "ГПУ" повідомили, що отримали заяву лише від одного громадянина Ірану. Порушено кримінальну справу за ст. 186.2 (грабіж, поєднаний із насильством, який не є небезпечним для життя та здоров"я потерпілого). Поки що злочинців не затримано.

За півроку — 12 нападів

За друге півріччя 2005 року в Києві зафіксували 12 нападів на громадян Ірану. До них, переважно в центрі міста, чіплялися, били, відбирали паспорти. "ГПУ" (N47, 17.01.2006 р.) детально розповідала про інцидент із побиттям іранців, який трапився 24 грудня 2004 року. Тоді 15 осіб, одягнених у камуфляжні штани, чорні шкірянки й чоботи, із закритими масками обличчями побили в метро двох іранців, студентів київського Європейського університету.

Зараз ви читаєте новину «"Нас тут взагалі не люблять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути