середа, 08 червня 2016 12:30

Наймасштабніша пожежа в історії України: торік горіла база "БРСМ-Нафта"
18

Місцеві приїжджали аби подивитись на вогонь
Фото: Андрій Жигайло
Стовп диму було видно з Києва

Торік 8 червня під Києвом спалахнула нафтобаза "БРСМ-Нафта". У цистернах було 14 тис. т бензину та дизелю. Загинули двоє працівників бази та четверо пожежників. 20 людей отримали опіки. На її ліквідацію пожежникам знадобилося 8 днів.

Була небезпека загоряння складів Васильківського військового аеродрому. Вони за кілька сотень метрів від місця аварії. Також нафтобазу півколом оточує три села - Кобці, Крячки та Путрівка. Всього за 1 км. Тоді боялись, що вогонь перекинеться на житлові будинки. Під час пожежі мешканців хотіли евакуювати, але згодом передумали.

"Був такий момент. Коли в перші години зібрався штаб гасіння пожежі, то ніяк не могли знайти директорів компанії. Не було плану розташування резервуарів, де гідранти і так далі. Тоді я дивлюсь, а неподалік два чоловіки крутяться. Я до них, а там наш місцевий Саша Бондаренко і начальник охорони. Пожежники одразу до начальника. Є газолін (побутовий газ, дуже вибухонебезпечний. - Gazeta.ua)? Нема, каже. А тоді Бондаренко мені каже, що там ємкість на 400 кубів із газоліном. Він вибухнув, коли погоріли пожежники і згорів поїзд. Вона як ракета відлетіла на 30 метрів", - згадує Віталій Онищук, сільський голова Путрівки.

Дощ із попелом і вигорілим мазутом накрив частину найбільшого села сільради - Путрівки. Серед попелу знайшли дрібні частинки металу. Тоді місцевим жителям нічого не дозволяли брати з городів та садків у їжу, бо це може спричинити рак. Селяни не могли вивезти продукти на продаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хлопці з Києва спробували туди доїхати, то їх машину оплавило"

На початку червня у Генпрокуратурі відзвітували, що закінчили досудове слідство у справі. Встановили, що зайнялося під час перекачування пального. Коли розірвався шланг, воно потекло на землю. Щоб зібрати бензин, на насосі увімкнули реверс. Мотор дав іскру. Паливо спалахнуло. Правоохоронці оголосили підозру директорові нафтобази "БРСМ-Нафта" Юрієві Шквирі та головному інженеру Юрієві Южаніну. Їм загрожує до 10 років в'язниці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По 20 млн грн вимагають родини загиблих пожежників

У селі Путрівка досі усім показують, де не відмили від мазуту. Біла стіна бібліотеки вкрита чорними плямами, ніби у неї кидали шматками болота. Кажуть, що в селі зареєстровано близько 2,5 тис. жителів і люди не виїжджають.

Територія бази загороджена 2-метровим парканом із колючим дротом. Обгорілі діжки вкрила іржа. На територію не пускають двоє охоронців у чорному спецодязі з нашивками "БРСМ".

 
Коротко у цифрах:
60  000  000 грн моральної компенсації вимагають від компанії "БРСМ-Нафта" родичі загиблих під час пожежі рятувальників. Суди тривають із вересня 2015-го.

56  000  000 грн становлять збитки від пожежі на наф­тобазі, кажуть у МВС. Судів у справі поки що не було.

40  000  000 грн витратили торік на ліквідацію ­аварії.

Зараз ви читаєте новину «Наймасштабніша пожежа в історії України: торік горіла база "БРСМ-Нафта"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути