вівторок, 09 червня 2015 17:47

"Хлопці з Києва спробували туда доїхати, то їх машину оплавило"
12

Фото: Андрій Жигайло

Сьогодні о 8 ранку, під час спроби локалізації пожежі на нафтобазі фірми "БРСМ" у селі Крячки, що під Васильковим, стався потужний вибух однієї з ємностей з паливом, від якого здетонували інші ємності з пальним. Від вибуху постраждало 6 пожежних та один загинув. Два з них у важкому стані, двоє отримали опіки середньої тяжкості і двоє легкі поранення.

Нафтобаза загорілась учора в 17:30. пожежу приїхали гасити розрахунки з навколишніх міст. Вогонь поширився настільки сильно, що їм довелось відступити. Чорний стовп диму підіймається на двісті метрів у небо та фактично закриває сонце.

"Мій "Краз" вже напевно згорів там. Ми приїхали, як тільки все почалось. Стояв вогняний стовп. Ми пробували його загасити, але вогонь почав перекидатись на інші бочки. Їх там 17 штук. Вчора ще горіло 4 а сьогодні вже напевно не залишилось жодної, - розповів Віктор, водій пожежного розрахунку з Василькова, - там ад суцільний. Нічого не видно, жара така, що костюми плавляться. А коли стався вибух ,так на метрів 500 до бази не підійдеш — жарить. Хлопці з Києва спробували туда доїхати, то їх машину оплавило. Ледь вибрались.

База знаходиться на території колишньої військової частини. Належить компанії БРСМ. Мала 17 бочок для різного типу палива на 17 тисяч тон. За кілька кілометрів від неї знаходиться військовий арсенал Васильківського гарнізону та село Крячки. Безпосередньо біля бази — кілька невеликих заводів — металобрухту, бетону та лаків. За радянських часів це все колись була одна військова база.

Жителі села Крячки не спішать евакуйовуватись. Розповідають, що до найближчих до епіцентру вогню, хат приходили міліціонери та депутати сільради. Попереджали, що селом їздитиме автобус, яким можна виїхати.

"Ті хто тут живе як на дачі поїхали зразу. І то своїми автомобілями. За мною приїжджав мій зять з Калинівки(село за 30 км — ред.) але я вирішила залишитись. Тільки в хаті вікна позакривала і води набрала собаці побільше, - розповідає Любов Васіна з вулиці Кривова. Я думаю що то не так страшно буде, як у Чорнобилі було. Жалко тільки, якщо доведеться викинути буде картоплю і городину. Бо з сільради казали, що якщо воно осяде на неї, то їсти її не можна буде через канцерогени.

О 16:00 пожежникам вдалось зайти безпосередньо на саму нафтобазу. Приступили до гасіння осередків загоряння прямо там. Кажуть на повне гасіння бази знадобиться ще одна доба.

За версією власників АЗС "БРСМ-Нафта", баки навмисно підпалили. Рятувальники кажуть, що там були численні порушення правил безпеки. Пожежні інспектори неодноразово виносили попередження через недотримання норм пожежної безпеки. А ось за версією директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна пожежа сталася через непередбачувану хімічну реакцію при кустарному виробництві бензину.

У вівторок вранці в лікарні помер 38-річний працівник нафтобази Артур Арустамян. Отримав 90% опіків. Він батько двох дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці з Києва спробували туда доїхати, то їх машину оплавило"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути