четвер, 25 травня 2017 07:08

На церкву князь виділив десяту частину доходів

На церкву князь виділив десяту частину доходів
Десятинна церква освячена 25 травня 996 року. Фото: Вікіпедія

25 травня 996 року в Києві освячена перша на Русі кам'яна церква в ім'я Першої Пречистої Пресвятої Богородиці Десятинна церква. Це відбулося в епоху князювання Володимира Великого. Назва пов'язана з тим, що на її зведення та підтримку Володимир Великий виділив десяту частину своїх доходів - десятину. Кам'яний храм побудували хрестово-купольним шестиярусним. Звели на місці смерті першомучеників-християн, пише calendate.com.

На початку ХІ століття була пошкоджена пожежею, але незабаром її відновили і з трьох сторін додали галереї. Десятинна церква була прикрашена мозаїками, фресками, різьбленими мармуровими й шиферними плитами. Ікони, хрести та посуд привезли з Херсонеса Таврійського 1007-го. Крім головного вівтаря церкви мала ще два - св. Володимира і св. Миколая.

У церкві була княжа усипальниця. Тут поховали християнську дружину Володимира — візантійську царівну Анну, яка померла 1011 року. Потім і самого Володимира, якого не стало 1015-го. Також сюди перенесли з Вишгороду останки княгині Ольги. 1044 року Ярослав Мудрий поховав у Десятинній церкві посмертно "хрещених" братів Володимира — Ярополка й Олега Древлянського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чортомлицьку Січ московські війська знищили за два тижні

1169-го церкву розграбували війська Андрія Боголюбського, 1203 року — війська Рюрика Ростиславича. Наприкінці 1240-го орди хана Батия, узявши Київ, знищили Десятинну церкву — останній оплот киян. За переказами, Десятинна церква впала, бо в неї набилося забагато людей. Вони намагалися врятуватися від монголів.

Розкопки руїн храму почалися в 1630-роках за ініціативою митрополита Петра Могили. Пізніше в руїнах виявили саркофаг князя і його дружини Анни. Князівський череп поховали в храмі Спаса на Берестові. Потім перенесли в Успенський собор Києво-Печерської лаври. Інші останки перепоховали в Софійському соборі.

Зараз ви читаєте новину «На церкву князь виділив десяту частину доходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути