Ексклюзиви
вівторок, 24 липня 2007 07:00

На Байковому розбили 30 пам"ятників

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Пам’ятник Гаврилу Берлизову — один із 30 розбитих на Байковому кладовищі
Пам’ятник Гаврилу Берлизову — один із 30 розбитих на Байковому кладовищі

Минулої суботи вандали розбили кілька десятків пам"ятників на Байковому кладовищі, найбільш знаному в Києві та Україні. Охоронці затримали вісьмох підозрюваних.

Компанія молодих людей, кажуть в адміністрації цвинтаря, перелізла через паркан. Потім пішли в бік центрального виходу головною алеєю. Дорогою стали руйнувати пам"ятники.

— Охоронці почули скрегіт і гуркіт — так, наче хтось розбиває мармур, — розповідає "ГПУ" Олександр Чекерда, 32 роки, заступник директора Байкового кладовища. — Вибігли й побачили молодиків, схожих на скінхедів, "готів" чи сатаністів. Вони збивали монументи, штовхали їх ногами. Охоронці затримали їх поблизу монумента, який вони збили.

— Вони — швидше "готи", — вважає Іван Бюрін, представник адміністрації цвинтаря. — Одягнені в чорне, шкіряні ботінки, всі в ланцюгах, сережках, через спину — мрачні сумки висять. До того ж — у стані алкогольного чи наркотичного сп"яніння.

П"ятеро з восьми затриманих — неповнолітні. Спершу працівники кладовища спробували самі з"ясувати причини їхнього вчинку. Але компанія дружно заявила, що пам"ятників не рухали.

— Потім приїхала міліція. Тоді затримані пояснили, що "ненавидять жидів, тому й поламали пам"ятники", — продовжує Олександр Чекерда.

Учора кореспондент "ГПУ" зустрів біля розбитого пам"ятника Гаврилу Берлизову 16-річну дівчину з характерною для "готів" зовнішністю та випадкову перехожу. Дівчина запевняла, що "готи" ніколи не руйнують надгробних плит.

Усі зруйновані могили розташовані на центральній алеї, неподалік храму Святого Вознесіння. Вандали не встигли пройти кілька метрів до могил письменника Олеся Гончара та політика В"ячеслава Чорновола.

Трьох повнолітніх вандалів відвезли до Голосіївського райвідділу міліції. Проти них повинні порушити кримінальну справу. Інших відпустили по домівках.

Три роки тому на Байковому кладовищі могили обливали фарбою, але затримати нікого не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «На Байковому розбили 30 пам"ятників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути