Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2006 20:33

Мер може звільнитися через автомати

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Київський міський голова Леонід Черновецький (у центрі) разом із заступниками Анатолієм Голубченком і Людмилою Денисюк під час слухань
Київський міський голова Леонід Черновецький (у центрі) разом із заступниками Анатолієм Голубченком і Людмилою Денисюк під час слухань

Вівторкові громадські слухання про гральні заклади у столиці були напруженими. На вечірнє зібрання в колонній залі мерії запросили кілька сотень людей. Але частина місць були вільні.

За півгодини після початку "ГПУ" зустріла в коридорі трьох пенсіонерів із Борщагівки. Вони йшли додому.

— Нам тут нічим не зарадять, — упевнена Валентина Олексіївна, 68 років. — Писали листи Черновецькому про цілодобовий клуб гральних автоматів на вулиці Ромена Ролана. Жодної реакції. А в нас страшне коїться, боїмося жити! Усю ніч у тому клубі — розборки, потім сирени міліцейські виють, якісь хлопці з"їжджаються на машинах, б"ються. Сусідка каже, минулого місяця когось убили. А тут нам і слова сказати ніхто не дасть.

Пенсіонери зазначають, що не наполягають на закритті клубу. Але нехай обмежать час роботи хоча б до 23.00.

У виступах столичні чиновники гральні заклади порівнювали з наркоманією. Мовляв, стоять автомати будь-де, доступні дітям, підліткам. Усе більше киян хворіють на ігроманію. Тому треба навести лад у цьому бізнесі. Влада пропонує винести гральні заклади в передмістя. Можливо, створити там щось на зразок Лас-Вегаса. Не пускати туди дітей та підлітків, стежити за станом і зовнішнім виглядом клієнтів. Половина тих, хто телефонував на гарячу лінію під час слухань, згодні, аби гральні заклади винесли за межі міста. Інші кияни вважають: автомати треба ставити в узаконених місцях. Деякі жителі столиці (до 10%) взагалі не бачать проблеми. Вони вважають, що гральні заклади можна розміщувати будь-де.

Чиновники звинувачували один одного. Костянтин Ващенко, 33 роки, представник Держкомітету регуляторної політики й підприємництва нарікав: Київрада сама винна, бо не встановила правил гри на цьому ринку.

Підлітки відібрали сумку в моєї подруги, сережки з вух зірвали

— Я шокований, що каже мій товариш Костя Ващенко, — перебив його заступник міського голови Віталій Журавський, 51 рік. — Міська влада сама нічого вирішити не може. Треба змінити законодавство. А люди, які мають надприбутки від грального бізнесу, нові закони блокують.

За півгодини до закінчення слухань у залу прийшов міський голова. Спершу він слухав і посміхався. Потім згадав власне дитинство.

— Ігрова залежність молоді очевидна. Сам був пацаном, знаю, що це таке, пережив на собі, — сказав Леонід Черновецький. — Автоматів, правда, не було. Були карти. Це затягує.

Мер згадав про знайомих, які втратили гроші та гідність через азарт, і порадив читати роман "Игрок" Достоєвського. Ситуацію з гральним бізнесом назвав "страшною". Через неї Київ перетворюється на "отстойник жутких проблем". Підприємців попросив готуватися до закриття салонів гральних автоматів або їх виселення з міста. Пообіцяв зробити все цивілізовано. І запевнив, що жодних автоматів біля шкіл, лікарень, храмів, у житлових будинках не буде.

— Я це зроблю або подам у відставку. У Києві, як у багатьох європейських містах, таких ганебних місць не буде.

Власники гральних закладів бідкаються: нова влада хоче знищити легальний гральний бізнес. Автомати перевіряють лише в легальних підприємців, вилучають їх незаконно. Так вважає президент Української асоціації діячів грального бізнесу Сергій Третяков, 56 років. Чиновники запевнили, що прибирають лише ті гральні автомати, які стоять біля шкіл та житлових будинків.

— А закон не забороняє їх там розміщувати, — скочила з місця 33-річна Тетяна Довгошлюбна. — Ми виграли суди, працюємо, не порушуючи закон. Ображає, що влада нас не слухає, — жінка показала стос судових рішень.

Наталя Конончук, 61 рік, жителька Святошинського району, досиділа до кінця слухань. Її обурює, що заклад з гральними автоматами розташований на першому поверсі в житловому будинку на Гната Юри, 8.

— От у мене онучка вчиться в третьому класі, — зітхає пані Наталя. — Де гарантія, що вона завтра дорогою зі школи не кине 50 копійок у автомат? У гру діти втягуються швидко. А потім нападають на людей, сумки в жінок виривають. Весною підлітки відібрали сумку в моєї подруги, сережки з вух зірвали, все було о сьомій ранку! Це ж явно зробили ігроки місцеві.

У першому ряду сиділа 16-річна школярка. Її запитали про ставлення до салонів гральних автоматів.

— У нас у будинку є гральні автомати. Вони вночі класно світяться, тому самій не страшно йти додому, — відповіла дівчина.

Зараз ви читаєте новину «Мер може звільнитися через автомати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути