четвер, 20 лютого 2020 17:06

"Майдан — це гідність" - як у Києві вшановують героїв Небесної сотні
15

Автор: Оксана Княжик
  Ходу Гідності розпочали від Маріїнського парку центром столиці
Ходу Гідності розпочали від Маріїнського парку центром столиці

О 10:00 20 лютого біля Маріїнського парку стоїть близько 30 людей. У руках тримають синьо-жовті прапори, дехто має квіти. За кілька метрів від них групуються призначенці муніципальної варти. Вони охоронятимуть Ходу гідності, яку організували, щоб вшанувати загиблих героїв Небесної сотні.

6 років тому стався наймасовіший розстріл мітингувальників. Цей день увійшов в історію як "кривавий четвер". Вранці протестувальники з Майдану під обстрілом снайперів змогли зайняти будівлі Жовтневого палацу, Міністерство агрополітики і Український дім. Найбільш запеклі бої відбулися на вулиці Інститутській, коли "беркутівці" відкрили вогонь по беззбройним активістам. Тоді загинули понад півсотні людей. Того ж дня Верховна Рада на вечірньому засіданні прийняла постанову "Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України". Дії силовиків режиму Януковича визнали незаконними і заборонили подальше використання будь-якого виду зброї проти учасників акцій протесту.

Автор: Оксана Княжик
  Щоб вшанувати полеглих на Майдані, люди приносили квіти
Щоб вшанувати полеглих на Майдані, люди приносили квіти

"Я приходжу сюди щороку після тих трагічних подій, щоб вшанувати пам'ять загиблих, - каже Людмила Остапова, тримаючи в руках червоні гвоздики. - На жаль, зараз це єдине, що ми можемо для них зробити. Вони ж віддали життя за те, щоб ми тут жили у вільній країні. Того дня на Майдані мене не було, але я долучалась як могла протягом всього періоду. То теплі речі приносила, то чай наливала. Сьогодні взяла гвоздики, бо це траурні квіти і символ спротиву, який ми проявили 6 років тому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не дамо нікому переписати історію Революції гідності. Порошенко вшанував пам'ять Героїв Небесної сотні

До активістів під'їжджає чорний позашляховик, на якому майорить синьо-жовтий, червоно-чорний та прапор громадської організації "Прості люди". На задніх дверцятах стяг Автомайдану. Авто очолює колону, яка рушає вулицею Грушевського під крики "Слава Україні" та гучну патріотичну музику, що лунає з колонок. Дорогою до Ходи долучаються люди.

Автор: Оксана Княжик
  Всі бажаючі могли долучитись до Ходи Гідності в центрі Києва
Всі бажаючі могли долучитись до Ходи Гідності в центрі Києва

"Сьогоднішній захід - це зібрання учасників Революції гідності, які, перш за все, хотіли б вшанувати героїв Небесної сотні, українських військових, загиблих на сході, і які хотіли б нагадати владі про те, що вимоги Революції гідності досі не виконані", - каже один із організаторів, коли колона проходить повз Верховну Раду України. Називає депутатів нелюдами.

"Вони не встають, щоб пом'янути Небесну сотню. Ми хочемо нагадати, що Майдан - це гідність і ті, що загинули, любили Україну. Ворог капітулював й інші вороги мають зробити те саме. Їм не місце в Україні, тому що наша країна для вільних людей, які люблять свою державу".

Активіст в натовпі роздає червоно-чорні наклейки з написом: "Я пам'ятаю". Люди ліплять їх на груди. Наближаючись до Кабінету міністрів, колона гукає:"Ганьба!". Далі зупиняються біля меморіалу одного з перших загиблих на Майдані, білоруса Михайла Жизневського. Під пісню "Пливе кача" люди кладуть квіти.

Автор: Оксана Княжик
  Люди вшанували пам'ять загиблого білоруса Михайла Жизневського
Люди вшанували пам'ять загиблого білоруса Михайла Жизневського

Біля пам'ятного знаку загиблим героям жінка років 30 просить сфотографувати їх із колегами. Вони вчителі однієї з полтавських шкіл. Приїхали до Києва на тренінг і пішли на вшанувальні заходи.

"Ніхто з нас не був на Майдані, та й в столиці рідко буваємо, але сьогодні тут відчуваємо всю трагічну атмосферу, - каже, витираючи сльози. - Наступного року спробуємо організувати старшокласників, щоб поїхати сюди".

Автор: Оксана Княжик
  Люди несли квіти і запалювали свічки, щоб вшанувати загиблих
Люди несли квіти і запалювали свічки, щоб вшанувати загиблих

Біля портретів загиблих на Алеї Героїв Небесної сотні йдуть двоє хлопців, повільно вдивляючись в обличчя кожного загиблого. Вони в темних куртках, на плечах рюкзаки.

"Ми з Тернополя приїхали, щойно з вокзалу, - каже Микола Козак. - Були на Майдані, я з теперішньою дружиною познайомився. Цього дня брав участь у боях, але мене не поранили, попри те, що серед загиблих є багато знайомих облич".

Хлопці долучаються до колони, яка прямує до храму, котрий розташований на Алеї Героїв Небесної сотні. Там зібрались священики разом з всіма охочими, щоб відправити панахиду за померлими.

Автор: Оксана Княжик
  За загиблими відслужили панахиду
За загиблими відслужили панахиду

Навпроти храму діти та інші охочі прив'язують до портретів загиблих білих янголів, які вирізані з паперу. Акцію "Ангели пам'яті" називають тихою і проводять її вже 6-й рік поспіль.

Автор: Оксана Княжик
  Дорослі також брали участь в тихій акції
Дорослі також брали участь в тихій акції

"Ми прийшли сюди, щоб вшанувати героїв, які були поранені і вбиті для того, щоб захистити нас. Ми цікавимось сучасною історією. Таку ідею вшанування запропонували вчителі і ми долучились. Самі вирізали ангелів. Зараз відчуваю біль за те, що все було так трагічно і багато людей загинули", - каже 9-класник Данило.

Ініціювала тиху акцію мистецька агенція "Територія А".

Автор: Оксана Княжик
  Діти разом з вчителями долучились до тихої акції "Ангели пам'яті"
Діти разом з вчителями долучились до тихої акції "Ангели пам'яті"

"Нині вулиця Інститутська має назву Алея Героїв Небесної сотні. Від 2014-гокияни збираються у дні 18-29 лютого біля верхнього входу до метро Хрещатик, розвішують білих паперових ангелів на деревах, які були свідками розстрілу мирних людей", - розповіла координаторка акції, співачка Анжеліка Рудницька.

На Майдані тим часом збираються родичі загиблих, щоб провести віче.

Автор: Оксана Княжик
  Люди не стримували сліз, згадуючи ці події
Люди не стримували сліз, згадуючи ці події

У 6-у річницю розстрілів на Майдані та початку війни з РФ активісти вивісили банер над Алеєю Небесної сотні з написом "Росія почала війну тут!" Активісти протягом дня стежитимуть, аби банер не зняли комунальники чи правоохоронці, та закликають небайдужих громадян допомогти їм із чергуванням", - повідомляє "Рух опору капітуляції".

Зараз ви читаєте новину «"Майдан — це гідність" - як у Києві вшановують героїв Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути