пʼятниця, 13 квітня 2012 09:59

"Лук'янівка": хто ж насправді рейдер?

"Лук'янівка": хто ж насправді рейдер?

"Лук'янівський ринок" незабаром буде ліквідовано. Причому це ніяк не пов'язано з березневими подіями навколо базару. Згідно відкритих даних Державної податкової служби, в процесі добровільного припинення своєї діяльності перебуває колишній орендар майна - ТОВ "Лук'янівський ринок". За даними звітності 2011 року, підприємство практично не платить податки. А нові власники базару припускають, що таким чином попередня адміністрація намагається незаконно передати торгові ряди підставним особам. "Gazeta.ua" вирішила розібратися в хитросплетіннях одного з найбільш резонансних конфліктів останніх місяців.

Суспільне - значить, нічиє?

Останні тижні в столиці палко обговорюється ситуація навколо  Лук'янівського базару. "Рейдери!", "Захоплення!", "Допоможіть!" - Тільки й чути з екранів телевізорів і на мітингах перед міською адміністрацією. Однак якщо розібратися в протистоянні глибше, можна знайти масу цікавих фактів, які зроблять гучні заяви не такими вже переконливими. Адже тіньові схеми не покидають цей базар, як з'ясовується, роками.

Повернемося в 1997 рік. Тоді майнові відносини в столиці ще не були впорядковані. Чиновники не гребували роздачею суспільної власності сумнівним приватним компаніям. Так само сталося і з Лук'янівським ринком. Не маючи на те, по суті, ніяких повноважень, Шевченківська райдержадміністрація уклала із ЗАТ "Лук'янівський ринок" (сьогодні фігурує як ТОВ) договір оренди цілісного майнового комплексу строком на 5 років з автоматичною пролонгацією ще на 5 років, тобто до 2007 року.

Оскільки керівництво ЗАТ мало далекосяжні плани, воно швидко обросло зв'язками в прокуратурі, міліції та інших контролюючих органах. Щільна взаємодія налагоджувалася повним ходом і з райадміністрацією. У 1999 році, отримавши "добро" районної влади, ЗАТ взялося за часткову реконструкцію базару з прибудовою нових приміщень. Як виявиться згодом, цей маневр було зроблено спеціально для того, щоб компанія "Лук'янівський ринок" змогла претендувати на володіння майном базару. І це незважаючи на те, що більшість робіт проводилися за рахунок торговців в обмін на обіцянки отримати акції закритого акціонерного товариства. Хоча коли компанія трансформувалася в ТОВ, підприємці, які оплачували реконструкцію, відчули "легкий кидок". Але про це трохи нижче. А зараз повернемося до хронології.

У 2001 році Київрада вирішила упорядкувати систему управління комунальним майном і офіційно передала комплекс ринку справжнім власникам - громаді Шевченківського району в особі місцевої райради. В той же час, в 2005 році, вже протягом 4 років не будучи власником ринку, РДА підписала з ЗАТ "Лук'янівський ринок" додаткову угоду про продовження термінів оренди до 2010 року. Природно, райрада оскаржила це рішення, вигравши справу і дійшовши в 2008 році до Вищого господарського суду (постанова № 5/25 від 9 грудня 2008 у вільному доступі в Єдиному держреєстрі судових рішень).

Нова влада

В кінці 2007 року, коли закінчився термін оренди за сумнівним договором, на ринку недійсними стали і всі нові орендні договори з торговцями. Адміністрація "Лук'янівки", відчувши запах паленого, вирішила атакувати райраду через суд. І подала до Господарського суду столиці позов про визнання за нею права власності на майновий комплекс саме на підставі вже згаданої реконструкції. Мовляв, ми базар удосконалили, так що можемо тепер їм володіти. Проте суд вирішив інакше, і став на бік райради, який подав зустрічний позов про визнання права володіння ринком за ним (судова тяганина закінчилася на початку 2010 року). Аргументи суддів були логічними: якщо реальний власник не давав дозвіл на реконструкцію, то вона незаконна.

І ось, нарешті в 2009 році відбулася подія, яка мала кардинально змінити долю ринку, який оплутали корупційні схеми і судові розгляди. Шевченківська райрада, як повноправний власник базару, виносить рішення про продаж цілісного майнового комплексу на відкритому аукціоні. Новим власником ринку в кінці 2010 року стає ТОВ "Квіткова галявина". "Вигравши торги, ми вже збиралися почати активну роботу на базарі. Проте старе керівництво "Лук'янівки" затіяло силове протистояння, не даючи нам можливостей увійти в наші власні приміщення. Ми навіть були змушені в судовому порядку захищати своє право власності на ці об'єкти. Після рішення Господарського суду м. Києва виконавча служба за актом прийому-передачі передала нам в юридичне користування всі приміщення", - каже заступник гендиректора "Квіткової галявини" Катерина Риженкова. Однак, за її словами, фактично скористатися ними неможливо, оскільки стара адміністрація продовжує силою утримувати ринок.

Навіщо це потрібно

Природно, питання чому орендар не хоче розлучатися з орендованим майном, що несе для нього "золоті яйця", риторичне. Однак у випадку з заступником гендиректора "Лук'янівського ринку" Романом Ропотаном, мова йде про щось більше, ніж про звичайне управління базаром. Справа в тому, що на цьому ринку, як, напевно, і на багатьох інших, працює ціла система неофіційних платежів, які повинні гарантувати продавцю наявність місця і відсутність проблем з правоохоронними органами. З останніми, як подейкують підприємці, у пана Ропотана особливо теплі стосунки. "Коли я прийшов на ринок, багато з них були лейтенантами, а зараз вже стали майорами і полковниками", - якось хвалився він перед торговцями базару. Природно, дружба ґрунтувалася не лише на якихось загальних інтересах, скажімо любові до риболовлі, але й напевно мала фінансову підґрунтя. Принаймні, самі торговці стверджують, що в неофіційному переліку "послуг" адміністрації ринку є в тому числі, навіть послуга з "вирішенням проблем" нелегальних мігрантів, що працюють тут продавцями. Підприємці пропонують будь-якому бажаючому прийти на ринок і самим переконатися в наявності "гостей із братньої республіки Молдови". Для більшості інших хоча б частковий "супровід" торгової точки представниками міліції є обов'язковою умовою роботи на ринку.

Крім того, на "Лук'янівці", запевняють торговці, присутні й інші форми поборів: за "прохідне" місце, за сам факт заходу на ринок. Щоб у підприємців вистачало грошей на всі необхідні "неофіційні" розрахунки, адміністрація часто сама диктувала їм ціни. Звідси, очевидно, істотна різниця в ціні основних товарних груп на Лук'янівському і на інших базарах столиці. Крім того подейкують, правоохоронці самі мають непогані бариші на ринкових місцях, контролюючи свої власні точки продажів.

Один із торговців дивується, чому за таких умов роботи значна частина підприємців все ж виступила на боці Романа Ропотана в недавньому конфлікті з "Квітковой галявина". "Ось вони сходили під міську адміністрацію, звинуватили людей в рейдерстві, просять захистити. Але чому вони не просять: "Ми хочемо і далі платити хабарі, дайте нам таку можливість"? Всі мовчать, тому що "на гачку" у господаря. Лоток на базарі - це основне джерело доходу. Тому нам все одно, хто буде директором - аби припинив хабарництво", - каже наш співрозмовник. За його словами, навіть на мітинги до Київради адміністрація ринку зганяє людей мало не насильно. Тих, хто не був на останній акції, змушують писати пояснювальні записки, хоча мова йде всього лише про відносини оренди торгових місць та здачі їх в оренду. Якщо пояснювальна з неповажною причиною, можуть і з ринку вигнати, додає "опозиційний" торговець. Це при тому, що вільних торгових місць на ринку немає, а за вивільненими "стоять черги". Ті, хто не влаштовані на базарі офіційно або ж зовсім не мають законного права перебувати в Україну, розуміють, чим їм загрожують більш прозорі відносини між адміністрацією та торговцями. І ця перспектива їх навряд чи тішить

Куди їде цирк?

Незважаючи на те, що значна частина торговців ходить на зустрічі з місцевою владою і активно розповідає про своє бажання продовжувати працювати при старих умовах, уже сьогодні видно, що компанія "Лук'янівський ринок" потихеньку згортає свій бізнес. За даними сайту Державної податкової служби, станом на кінець березня, ТОВ з такою ж назвою та адресою як і у наших героїв, в базі даних юридичних осіб значилося як "припиняє свою діяльність". Справжні причини закриття та пов'язані з цим наміри дирекції ТОВ "Лук'янівський ринок" нам не відомі. Принаймні, поки що. У той же час, представники ТОВ "Квіткова галявина" своє бачення ситуації виклали у листі, який направили на ім'я прокурора Шевченківського району м. Києва, а також посадових осіб інших правоохоронних органів. "Вважаємо, що ТОВ "Вважаємо, що ТОВ "Лук'янівський ринок" навмисно розпочало процедуру припинення з метою приховати свою фінансову діяльність, уникнути оподаткування та приховати свої активи, шляхом передачі їх "підставному" підприємству-кредитору", - сказано в заяві керівництва "Галявини" на ім'я прокурора.

Звичайно, це лише версія того, що відбувається. Однак, як свідчать витяги з податкової звітності, які нам вдалося знайти, компанія "Лук'янівський ринок" активно завершує свою "зоряну ходу". Причому відбувається це як раз після проведення описаного аукціону. У 2010 році, платежі підприємства до бюджету з податку на прибуток, порівняно з попередніми періодами, впали в 34 рази - всього до 1883 грн. У 2011 році обсяг платежів начебто як стабілізувався, склавши більше 29 тис. грн. Однак при цьому протягом трьох кварталів аномально росли витрати з утримання ринку, перевищивши дохідну частину. Відповідно, податок на прибуток сплачений не був. Фінансові експерти, з якими нам вдалося поспілкуватися, схильні вважати, що в цей час гроші цілком могли виводитися з підприємства за кордон, наприклад, в офшорну юрисдикцію.

Викликають сумніви також інші суми, зазначені у податковій звітності. За даними ДПС, за останні чотири роки обороти великого ринку в центрі столиці не досягали і 5 млн. грн. Чистий прибуток - 250 тис. Виходить, що один базар на 500 торговців платив стільки ж, як і кілька десятків громадян, що перераховують в казну податок на доходи. Чи не дивно? Можливо, все інше просто перебуває в тіні?

У ТОВ "Квіткова галявина" твердо має намір навести порядок на підприємстві і зруйнувати всі схеми мінімізації податків, а також непрозорі методи формування плати за оренду. "Оскільки закон на нашому боці, ми маємо намір надалі домагатися виконання судових рішень про допуск нас на територію базару. Ми хочемо, щоб звичайні торговці не були в корупційній залежності у адміністрації. І побудуємо нову систему взаємин з підприємцями, яка дозволить не тільки спокійно працювати, але навіть знизити ціни", - зазначає Катерина Риженкова. Для того, щоб поліпшити обороти ринку, а значить і заробіток самих торговців, в "Квітковій Галявині" запропонують також запровадити "соціальну карту" зі знижкою для пенсіонерів. Вона дозволить малозахищеним громадянам купувати продукти на "Лук'янівці" і отримувати знижку в 5-7%.

За деякими даними, питання про події навколо ринку, а також про правомірність прийнятих рішень з його оренди та продажу на аукціоні піднімалися на засіданнях Київради. Мабуть оцінюючи правові позиції двох сторін, депутати вирішили не втручатися в чисто господарський конфлікт, і залишили займатися цією проблемою правоохоронні органи. Подивимося, як швидко буде дана правова оцінка всього, що відбувається, і чи назвуть справжнього рейдера, а також того, кому просто навішуються ярлики.

Зараз ви читаєте новину «"Лук'янівка": хто ж насправді рейдер?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути