Ексклюзиви
понеділок, 05 червня 2006 17:24

Левиця загризла чоловіка

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Після трагедії левиць Ваймату, Віку і Вероніку закрили в зимовому вольєрі до четверга
Після трагедії левиць Ваймату, Віку і Вероніку закрили в зимовому вольєрі до четверга

У неділю ввечері в столичному зоопарку левиця загризла чоловіка. Свідки трагедії розповідають, що о пів на шосту поблизу відкритої ями-експозиції "Острів тварин", у якій живуть лев і три левиці, з"явився невідомий. Смаглявий середніх років чоловік прив"язав до металевої огорожі альпіністську мотузку. Потім дуже швидко зняв із себе куртку, роззувся і почав злазити вниз до левів.

— Кто в Бога верит — того львы не тронут! — такою була його остання фраза.

Чоловік провокував тварин. Підійшов ближче до них, почав розмахувати руками. Після цього одна з левиць стрибнула на нього, підім"яла під себе й загризла. Кажуть, тварина перекусила на шиї чоловіка артерію. Той миттєво помер.

Протягом кількох хвилин територія біля "Острову тварин" нагадувала фільм жахів.

— Біля огорожі в той час знаходилося з півсотні людей. Та вмить усі відбігли на кілька метрів. Але були й такі, хто хотів відігнати левів від чоловіка. Вони кидали в тварин пляшки, гілки, каміння, голосно кричали. Мами закривали дітям очі. Криків того чоловіка ніхто не чув, — згадує 35-річна Ольга, яка торгує сувенірами навпроти "Острова тварин".

Коли ситуація вимагала негайного втручання охоронців, їх на місці не виявилося. Потім, розповідають очевидці, охоронці зоопарку, як і відвідувачі, бігали довкола огорожі, але ніхто з них не знав, що робити в такій ситуації. Та й було вже пізно — у ямі в калюжі крові лежало закривавлене тіло. Працівникам зоопарку знадобилося 10 хв., аби загнати тварин до зимового вольєра. Потім тіло винесли.

У штанах загиблого міліціонери знайшли паспорт громадянина Азербайджану. Кажуть, покійному було 45 років, але імені та прізвища не повідомляють. Окрім паспорта, у кишені був квиток до зоопарку й одна гривня.

Люди кидали в тварин пляшки, гілки, каміння

Працівники, які доглядають левів, відмовляються говорити про трагедію. Із пресою спілкувалася заступник директора Любов Коротка.

— Той чоловік — може наркоман, а може й божевільний, — сказала вона. — Нещасний шукав собі смерті, от і знайшов її. А тварини не винні.

Охоронці зоопарку згадали, що напередодні, в суботу, біля "Острова тварин" бачили чоловіка, схожого на загиблого, розповіла заступник директора. Тому, не виключено, що громадянин Азербайджану готувався до того, що вчинив у неділю. У суботу він довго ходив біля хижаків і розпитував, коли саме їх годують.

Адміністрація зоопарку приховує, яка з левиць загризла чоловіка.

— Я вам не скажу як звуть самицю, що накинулася на чоловіка, бо потім люди прийдуть і вб"ють її, — пояснює Любов Коротка. — Усім же не поясниш, що в тварини є інстинкт — захищати свою територію.

На "Острові тварин" є три африканських левиці — Ваймата, Віка і Вероніка — та лев Віктор. З неділі побачити тварин можна тільки крізь скло зимового вольєра. Таким чином їх захищають від можливої помсти людей. У четвер звірів знову випустять на острів.

Левицям 13, 15 та 16 років. До Києва їх привезли з Голландії 1997 року. Щодня кожній згодовують по 8–9 кг яловичини. Учора вони цілий день лежали. Відвідувачі говорили між собою, що одна левиця дуже збуджена і часто облизується.

Директор зоопарку не збирається нікого звільняти чи карати. Кажуть, охоронці теж не винні: довкола багато табличок-попереджень.

Трагедії у зоопарку

9 березня 2005 року тигриця Світла напала на прибиральницю Тетяну Ларіну, 23 роки. Тварина одним ударом зламала жінці кілька шийних хребців, і та померла на місці. Нещастя сталося через те, що жінка переплутала вольєри: замість того, щоб прибрати порожній, зайшла у клітку зі звіром.
1997-го та сама тигриця Світла (їй було тоді 8 місяців) прокусила іншій співробітниці зоопарку легені. Справу розслідували: трагедія сталася через порушення техніки безпеки.
14 червня 2002 року слон Бой затоптав зоотехніка Михайла Кияшка. Чоловік через кілька днів помер у лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Левиця загризла чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути