середа, 11 вересня 2013 17:22

Колишній готель "Кане" на Хрещатику хочуть розбудувати до 14 поверхів
7

Номери Кане (ліворуч) на фото початку ХХ століття
Фото: Фото: kiev.vgorode.ua
Вже в 30-ті роки, якщо придивитися, на вивісці цього "сорабкопа" можна було прочитати: "Київський центральний".
Представництво "Зінгера", 1897
Готель "Нова Росія" і "сорабкоп". Фото початку 1930-х років
Будівництво будинку Кане (праворуч). Фото 1874

Архітектори та захисники охорони пам'яток історії та культури столиці готують листа в прокуратуру та ЮНЕСКО з вимогою не допустити будівництва 13-поверхівки на розі вулиць Хрещатик і Богдана Хмельницького, на місці центрального гастроному. Навпроти ЦУМУ до існуючої триповерхової будівлі хочуть добудувати верхні поверхи, зберігши лише певний елемент фасаду.

"Це єдиний після Великої вітчизняної війни вцілілий квартал Києва. Його німці не зруйнували, а наші збираються знищити. Я особисто ходив до Миколи Азарова на прийом. Він при мені дзвонив Попову, і говорив, що "якісь ділки збираються забудувати історичну частину міста, яка вціліла після бомбардування". Просив, щоб той не вирішував цього питання самостійно, а перенаправляв до нього всіх, хто захоче там будувати. Але, на жаль, нині все залишається без змін", - заявив екс-нардеп Володимир Стретович.

Будівля, яку хочуть видозмінити, - колишній готель "Кане". У 2009-му його внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток. Але вже наступного року Національний дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень Мінкульту змінив предмет охорони і дозволив будувати 14-поверхівку, висотою 55 м. Хоча в центрі Києва дозволено будівлі не вищі 27 м.

"Надбудова знищить архітектурний ансамбль Хрещатика. Порушить симетрію. Дозволить збільшити кількість поверхів прилеглих будівель. Центр столиці втратить своє обличчя", - зауважив архітектор Валерій Сопілка.

"Проект йде під грифом "реставрація та реабілітація", але, насправді , йде повне знищення пам'ятки", - додав перший заступник глави Української спільноти охорони пам'яток історії та культури Микола Пархоменко.

Зараз ви читаєте новину «Колишній готель "Кане" на Хрещатику хочуть розбудувати до 14 поверхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути