понеділок, 13 вересня 2021 17:04

КМДА штучно затягує викуп 5-го цеху Більшовика та будівництво шулявського шляхопроводу - експерт

КМДА штучно затягує викуп 5-го цеху Більшовика та будівництво шулявського шляхопроводу - експерт
Політолог Володимир Фесенко: "КМДА та "Більшовик" за підтримки Фонду держмайна розробили дорожню карту продажу Цеху". Фото: www.dkc.kiev.ua

Київська міська державна адміністрація блокує процес викупу 5-го цеху "Першого київського машинобудівного заводу" (колишній "Більшовик"), на місці якого планується збудувати з'їзд з Шулявського шляхопроводу. Затягування придбання цеху дозволяє збільшувати вартість будівництва розв'язки, який вже зріс з 599 млн до 1,99 млрд грн.

Про це заявив політолог Володимир Фесенко.

Так, наприкінці 2019 року київська влада звернулася до "ПКМЗ" щодо викупу будівлі цеху та будівництва нової розв'язки. Як приватну власність, об'єкт можна викупити для суспільних потреб за ринковою вартістю.

КМДА та "Більшовик" за підтримки Фонду держмайна, до сфери управління котрого належить завод, розробили дорожню карту продажу Цеху.

"У квітні 2020 року оцінювач, обраний КМДА, визначив ціну будівлі у 240 млн грн з ПДВ. ФДМУ провів рецензування звіту про оцінку, що підтвердило відповідність встановленої ціни нормативним вимогам.

Згідно з погодженим сторонами планом, наступним кроком повинно було стати рішення Київради, що підтвердило б викуп будівлі Цеху №5 за встановленою незалежним оцінювачем вартістю", - пише Фесенко.

Втім рішення досі не було прийнято. Натомість, за словами експерта, КМДА вдалася до маніпуляцій, поширюючи інформацію про оцінку цеху у 700 млн грн.

"Замість пришвидшення процесу та виконання спільно розробленого плану КМДА вдалася до маніпуляцій. Київська рада і досі не прийняла рішення про придбання будівлі 5-го Цеху для будівництва Шулявської розв'язки (хоча мала б це зробити ще більше року тому). Формальна причина такого затягування полягає в тому, що КМДА вважає завищеною оцінку будівлі цеху у 240 млн грн з ПДВ, зроблену на замовлення самої КМДА, та вимагає повторної експертизи в суді.

Водночас КМДА поширює м'яко кажучи неправдиву інформацію щодо оцінки Цеху №5. Представники влади міста стверджують, що Фонд оцінив будівлю у 700 млн гривень. Але в ФМДУ кажуть, що це не відповідає дійсності та є спробою перекласти відповідальність за затягування добудови розв'язки", - продовжує Фесенко.

Експерт зазначає, що затягування будівництва розв'язки дозволяє збільшити її вартість, і відповідно "заробити набагато більше".

"За час будівництва, вартість реконструкції шляхопроводу зросла у понад 3 рази — з 599 млн грн до 1,99 млрд грн. За такі гроші можна погратися і в затягування будівництва, і в політичні конфлікти з ФДМУ. Ось вона формула українського бізнес-корупційного парадоксу (це не звинувачення, це - припущення) – процес важливіший за результат", - резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «КМДА штучно затягує викуп 5-го цеху Більшовика та будівництво шулявського шляхопроводу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути