четвер, 10 лютого 2011 09:26

Київ ризикує залишитися без кіосків з пресою - ЗМІ

Київ ризикує залишитися без кіосків з пресою - ЗМІ

Витрати на дозволи та оренду для кіосків у столиці зростуть настільки, що тим, хто торгує недорогим товаром, доведеться працювати собі у збиток

Такі перспективи очікують власників кіосків з появою нового розпорядження КМДА про видачу дозволів на установку МАФів (малих архітектурних форм), пише газета Сегодня.

"У документі прописані нові схеми отримання дозволу на встановлення кіоску, які на 300-400% збільшать щомісячні витрати кіоскерів. Це означає, що всі почнуть працювати собі в збиток", - розповіла голова Асоціації власників МАФів Тетяна Петренко.

У мерії стверджують, що розпорядження покликане лише зменшити кількість кіосків-нелегалів. За словами першого заступника мера Олександра Мазурчака, воно дасть змогу місту створити єдину базу-реєстр всіх кіосків, які раніше встановлювали де попало.

"Дозволи отримували хабарами і за знайомствами, оренду не платили. У підсумку МАФи, немов гриби, виростали в місті навіть в тих місцях, де це категорично заборонено. Наприклад, дуже близько до метро", - сказав Мазурчак.

Крім цього, за словами заступника мера, нові правила зроблять власників МАФів більш захищеними - до них більше не підійдуть з вимаганням хабара за місце. Отримавши дозвіл, вони зможуть працювати абсолютно спокійно, не побоюючись, що їх через якийсь час спробують знести і підприємцям треба буде платити хабаря, щоб залишитися на місці. Раніше повноцінні дозвільні документи взагалі не видавалися.

Але один нюанс у цьому розпорядженні однозначно негативний - це непомірні платежі, які наказано платити кіоскам з продажу преси. У підсумку вони просто можуть зникнути. Найбільший дистриб'ютор преси в місті - "Союздрук", чиї кіоски "Преса" встановлені по всьому місту, вже забив на сполох.

"Ларьки з продажу газет і журналів заробляли на місяць у середньому десь від 20 тисяч гривень (на околиці міста) до 50 тисяч гривень (у центрі). При цьому прибутку практично не залишається, тому що крім всіх податків, оренди, потрібно платити продавцям, "комуналку", за доставку і так далі. Згідно ж з новим розпорядженням, за нашими попередніми підрахунками, нам доведеться витрачати в найвіддаленіших точках міста та центрі від 60 тисяч гривень до 90 тисяч гривень відповідно", - сказав заступник директора "Союздруку" Олексій Бабанський.

Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак запевняє, що мерія не дасть зникнути кіоскам з пресою.

"Це соціально значимий товар. Для таких торговців ним визначено найнижчий коефіцієнт цільового призначення. Для преси він залежно від місця розташування кіоску коливається від 0,08% до 0,4%. А для алкоголю - мінімум 0,25%. Ці пільги існують і зараз, так що ніяких преференцій вони не дадуть. Не думаю, що влада хоче винищити пресу, просто розпорядження КМДА не допрацьовано", - сказав Бабанський.

Зараз ви читаєте новину «Київ ризикує залишитися без кіосків з пресою - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути