понеділок, 11 березня 2019 14:45

Киянки відкрили благодійний магазин для порятунку онкохворих
7

Фотограф безкоштовно проводить фотосесії моделей, вбраних в одяг з магазину
Фото: Надано Вікторією Дубровською
Розповідали про ініціативу на місцевих ярмарках та фестивалях
Речі, які не продають, віддають у соціальні служби
Ліки з документами, актами привозять та передаються на баланс лікарні
Постійно шукають моделей для фотосесій

Щоб допомогти дорослим онкохворим, дві дівчини створили благодійний магазин. У інтернеті продають речі, що приносять небайдужі. На усі вторговані гроші купують ліки для однієї із київських лікарень.

Про це Gazeta.ua розповідає Вікторія Дубровська, співзасновниця благодійної ініціативи. Вона разом із подругою Оленою Федоренко у 2018 році створила благодійний магазин "СВЕТР".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Роздала 13 тонн одягу" - переселенка відкрила соціальний гардероб

"На п'ятому курсі з подругою була розмова щодо того, чим би хотіли займатись. Олена хотіла відкрити власну барахолку. Я тоді працювала у громадській організації та хотіла б далі займатись соціальними проектами. Але не знали яку саме проблему могли б вирішувати, - згадує Вікторія,- У травні 2017 року у тата виявили онкологію на четвертій стадії. Я сама займалась пошуком ліків та грошей, що закінчились за три місяці лікування. Виявилось, взагалі немає благодійних фондів, які б допомагали дорослим".

Автор: Надано Вікторією Дубровською
  Розповідали про ініціативу на місцевих ярмарках та фестивалях
Розповідали про ініціативу на місцевих ярмарках та фестивалях

Дівчата вирішили допомагати онкохворим ліками та психологічно підтримувати дорослих хворих. Зупинились на допомозі Київському міському клінічному онкологічному центру, де лікувався батько Вікторії.

"Тато розповідав випадок про сусіда по палаті. Коли чоловік обдзвонював рідних та просив гроші на лікування. Мабуть, ніхто не міг допомогти. Чоловік просто збирав речі та пішов з лікарні, відмовляючись від лікування, - ділиться Вікторія, - Головний лікар розповів, що центру для усіх хворих треба на ліки 500 мільйонів гривень на рік. Зараз держава виділяє 70 мільйонів гривень. І часто дорослі вимушені самі купувати собі ліки".

Немає благодійних фондів, які б допомагали дорослим онкохворим. Максимум - надають адресну допомогу конкретій людині

Дівчата декілька місяців писали бізнес-план. У березні 2018 року опублікували у соціальних мережах оголошення про відкриття благодійного магазину "Светр". Вирішили продавати одяг, що небайдужі можуть приносити безкоштовно.

Автор: Надано Вікторією Дубровською
  Фотограф безкоштовно проводить фотосесії моделей, вбраних в одяг з магазину
Фотограф безкоштовно проводить фотосесії моделей, вбраних в одяг з магазину

"Написали статистику захворювань на рак. Розповіли, яка в країні проблема з лікуванням дорослих. Думали, що одразу отримаємо багато відгуків про допомогу. Але усе виявилось не так. Спершу рідні віддавали одяг, - згадує Вікторія, - Потім вже почали відвідувати різні заходи й фестивалі та розповідати про себе. Тоді вже почали приносити одяг".

Поки що стаціонарний магазин тільки у планах. Усі речі зберігаються у окремій квартирі в Олени Федоренко. Усі охочі можуть надіслати речі або привезти особисто. Найбільше віддають жіночий одяг: сукні, спідниці, блузки. Зазначають, що люди приносять багато якісного та навіть брендового одягу.

Продають через соціальні мережі фейсбук та інстаграм у групах "СВЕТР". Вартість однієї речі – 250- 300 гривень.

"Шукаємо моделей для фотосесій у одязі з нашого магазину. Для кожної дівчини підбираємо окремі образи. Є фотограф Ольга Щербитська, яка на волонтерських засадах проводить фотосесію. Готові фото викладаємо у групи. Це займає досить багато часу, - ділиться Вікторія, - Спочатку усі речі сортуємо. Ті, що не продаємо, віддаємо у соціальні служби".

Автор: Надано Вікторією Дубровською
  Ліки з документами, актами привозять та передаються на баланс лікарні
Ліки з документами, актами привозять та передаються на баланс лікарні

Усі зібрані кошти йдуть на ліки для онкохворих. Що саме необхідно повідомляє головний провізор київського онкоцентру. Ліки з документами, актами привозять та передаються на баланс лікарні.

"Перша передача ліків супроводжувалась скепсисом з боку персоналу. Потім вже стали більш відкриті, коли побачили, що ми довели серйозність намірів. Жодна організація так не допомагає. Є тільки адресна допомога. Ми впевнені, що ліки не перепродаються, бо на них є звітність на сайті лікарні, - розповідає Вікторія, - Загалом, ми надали допомогу близько на 16 тисяч гривень. Поки що невеликі продажі, бо продаємо тільки через інтернет. А люди хочуть прийти поміряти".

Планують створити благодійний фонд. Хочуть запустити інформаційну кампанію та розповісти найчастіші питання та міфи про рак.

Автор: Надано Вікторією Дубровською
  Постійно шукають моделей для фотосесій
Постійно шукають моделей для фотосесій

"Не одне дослідження не довело, що психосоматика впливає на формування ракових клітин. Навколо багато міфів про онкологію. Хочемо розповідати людям про рак та що треба робити аби раніше виявити його, - ділиться Вікторія, - Вже є відео лікарів гінеколога та мамолога. Є запит на коментарі від спеціалістів. Бо багато інформації в інтернеті та важко знайти компетентних спеціалістів, яким можна було б довіряти".

Для випікання тортів та десертів потрібна професійна техніка та досвід у створенні десертів. Для роботи знадобиться пічка, холодильники, міксери, посуд та різні аксесуари. Загалом, потрібно близько 50 тисяч гривень на обладнання. Обладнати можна кухню орендованої квартири. Перших клієнтів можна знайти зі свого оточення серед друзів та колег по роботі.

Зараз ви читаєте новину «Киянки відкрили благодійний магазин для порятунку онкохворих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути