Одразу після Нового року міські маркети почали спішно поповнювати пусті полиці. 2 січня в торговельному центрі "Караван" (Оболонь) пустували прилавки з дорогим вином, дитячим шампанським і одноразовим посудом. 31-го грудня магазин працював до 22.00.
— О восьмій вечора 31 грудня з прилавків зникли яйця. А який без них салат олів"є? Не передбачили ажіотажу навколо основних продуктів! Довелося бігти, шукати в іншому магазині, — сердиться киянка Анна Лубчук, 43 роки. — Тому до Різдва я готуюся заздалегідь. Купую найнеобхідніше сьогодні.
Візочок продуктів, який Анна Лубчук викотила з "Каравану", обійшовся жінці в 600 грн.
Продавчиня молочного відділу Ірина Гнатенко, 25 років, підтверджує: яєць на всіх не вистачило. Окрім того, не було сметани, майонезу, вареної ковбаси.
— Мабуть, цього року у нас скуповувалося більше киян, аніж раніше. Черги були навіть біля делікатесів: червоної риби, ікри. Тортів теж до вечора не було — всі розмели, — сміється Ірина.
— За день продавали по тисячі пляшок дитячого шампанського "Шампусік". Торік такого і близько не було. Досі підходять, питають за нього, — каже Євген, продавець-консультант відділу алкогольних виробів у "Каравані". — Дивно, але вина купували так: переважно закарпатське берегівське вино "Ізабелла" (пляшка — 20 гривень) або ж — французьке вино "Монтмаїнс Шаблі" по 242 гривень.
"Метро" на просп. Московському (Петрівка) 31 грудня працював до 18.00. Тут найбільше розкуповували тверді сирий одноразовий посуд.
— Досі сири докладаємо. У деяких магазинах кілограм "Російського" вже коштує 57 гривень, а у нас — 35. Кажуть, сир дорожчатиме, тому й купують його так швидко, що не встигаємо викладати, — ділиться Раїса Опалій, 53 роки, продавчиня молочного відділу "Метро".
У цьому маркеті не обійшлося без передноворічних казусів. 31 грудня за 2 год. до закриття компанія з чотирьох 20-річних чоловіків почала святкувати в магазині.
— Відкрили в торговельному залі кілька пляшок горілки, упаковку томатного соку, пару банок маринованих грибів. Потім почули вигуки — "З Новим роком!", — розповідає Надія, продавчиня відділу мийних засобів. — Усіх вивела охорона. Заблокували їм картку клієнта. 2 січня усім чотирьом повідомили на роботу — що вони тут витворяли.
У "Фуршеті" на вул. Багговутівській (Татарка) помітили, що кияни купували на свята багато фруктів, авокадо і китайських груш.
— У грудні їх беруть, як правило, нечасто, — говорить касирка Лариса.
Дефіциту продуктів тут не було. Зате не вистачило карнавальних костюмів, останній купили 31 грудня о 19.00, за 3 год. до закриття магазину.
— Не лишилося навіть сантаклаусівських шапок. А їх було найбільше — кілька сотень, — зазначає працівниця "Фуршету" Оксана Клименко, 48 років.
Дитячого шампанського виготовили 215 тисяч пляшок
На Київському заводі шампанських вин "ГПУ" повідомили, що дефіцит дитячого шампанського справді був. Завод протягом 2007-го задовольнив попит на цей напій лише на 60%. 2006-го КЗШВ виготовив 285 тис. пляшок дитячого шампанського. А 2007 року — 215 тис.
Причина — зниження виробничих потужностей, зауважує перший заступник директора заводу Валерій Романський, 31 рік.
— Якщо звичайного шампанського під Новий рік ми виготовляємо у п"ять разів більше, ніж зазвичай, то дитячого шампанського — в десять разів більше, — розказує Романський. — Спеціальних розливних ліній для дитячого в нас нема. Тож розливаємо його на тих, що призначені для випуску звичайного ігристого вина.
Коментарі