четвер, 18 травня 2017 05:30

Як прізвище Вадима Тітушка стало відомим на увесь світ

Увечері 18 травня 2013 року в Києві на вул. Великій Житомирській між учасниками акції "Вставай, Україно!" та чоловіками у спортивних костюмах з мітингу Партії регіонів сталася бійка. Їх розбороняв "Беркут". Під час сутички побили журналістку "5-го каналу" Ольгу Сніцарчук та фотографа Влада Соделя.

"Ми зі Сніцарчук знімали побиття "свободівців" невідомими людьми спортивної статури. На нас напали близько 10 осіб у спортивних костюмах", - розповідав тоді Влад Содель.

Автор: radiosvoboda.org
  Під час сутички побили журналістів "5-го каналу"
Під час сутички побили журналістів "5-го каналу"

"Почали бити Влада, мене. Я кричу: "Що ви робите?" У відповідь вони кричать: "Фашисти!" Нас валять на підлогу і починають притискати до стінки. Вони діяли дуже професійно. Склалося враження, що це якась зеківська культура. Вони метали в обличчя і живіт", - додавала Снісарчук.

Автор: radiosvoboda.org
  Під час сутички побили журналістів "5-го каналу"
Під час сутички побили журналістів "5-го каналу"

Содель показав у інтернеті фото одного з нападників. Ним виявився кандидат у майстри спорту з рукопашного бою 20-річний Вадим Тітушко на прізвисько "Румин" з Білої Церкви. Згодом виявилося, що раніше він мав проблеми із законом.

Автор: "5 канал"
  Содель оприлюднив у інтернеті фото одного з нападників
Содель оприлюднив у інтернеті фото одного з нападників

"Хлопець разом із друзями пограбував оптову базу. Виніс комп'ютери та монітори. Йому тоді дали два роки умовно, вони вже пройшли", - повідомляли правоохоронці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три роки тому "беркутівці" добивали ногами студентів на Майдані

"Я спортсмен, а нині спорт в Україні мало оплачується або взагалі не оплачується, і спортсмени шукають способи заробити гроші. Я підробляю в охороні різних мітингах. 17 травня подзвонив товариш і запропонував роботу за певну плату - 250 гривень - на 18 число. Я приїхав до Києва, направився на Європейську площу. Наше завдання було - стояти на стороні опозиціонерів, стежити за порядком", - виправдовувався Тітушко у зверненні на YouTube.

2 вересня Шевченківський райсуд Києва затвердив мирову угоду між журналістами і обвинуваченими в їх побитті. Хлопця засудили до позбавлення волі на три роки зі звільненням від виконання призначеного покарання строком на два роки. За рішенням суду він повинен виплатити обом потерпілим по 11 тис. грн компенсації за моральну шкоду.

Згодом Вадим публічно каявся за свої дії і висловлював підтримку Євромайдану.

У 2016-му з'явилося повідомлення, що Тітушко продовжує активно займатися спортом та працює керівником відділу фізичної охорони в одному з охоронних агентств столиці. У майбутньому хоче стати співзасновником цієї фірми.

Автор: daikhlo.com
  Тітушко продовжує активно займатися спортом
Тітушко продовжує активно займатися спортом

"Агентство, в якому я працюю, охороняє приватних осіб, супроводжує вантажі, об'єкти, надає охоронців," - розповідав він журналістам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецьк прокинувся: 1,5 тис. донеччан вийшли на вулицю, щоб "послати" Путіна

Після подій 2013-го прізвищем Вадима стали називати найнятих людей для участі у масових сутичках. На Вікіпедії з'явився термін - "тітушки". Він означає найманців, гопників, молодиків, у тому числі спортсменів, які використовувалися українською владою для перешкоджання діяльності опозиційних активістів та для дій проти вуличних протестів.

Сам Вадим Тітушко наголошував, що жодного відношення до "тітушок" не має.

"Якщо "тітушки" пішли від мого прізвища, думаю, потрібно поставити акцент на тому, що я ніколи в житті за Партію регіонів не виступав. Тому цей термін має бути опозиційним. Спочатку хотів відстояти в суді те, щоб моє прізвище не використовувалося у загальному вживанні. За це висловлювалися мої захисники. Але зробити це практично нереально - багато юридичних нюансів" - наголошував Вадим Тітушко у інтерв'ю журналістам.

Термін "тітушки" почали використовувати іноземні ЗМІ. У своїй публікації про Україну польське видання Gazeta Wyborcza писало: "Будівлю делегації ЄС заблокували titushki - хулігани, неофіційне продовження/розширення міліції".

Визначення слову "titushki" можна знайти і в іспанській версії Wikipedia.

У своїх статтях вживали слово "тітушки" телеканал France24 і англомовна версія Радіо Свобода.

Акцію протесту проти режиму президента України Віктора Януковича "Вставай, Україно!" у 2013 році організували опозиційні партії Свобода та Батьківщина. 15 березня до акції долучилися опозиційна партія УДАР. Протести в рамках цієї акції відбулася у всіх обласних центрах країни. Розпочалася акція 14 березня 2013 року маршем у Вінниці. Завершитись мала 18 травня 2013 року, на День Європи, у Києві масштабним маршем, але була продовжена до 24 серпня, Дня Незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «Як прізвище Вадима Тітушка стало відомим на увесь світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути