Ексклюзиви
вівторок, 14 червня 2022 12:49

Історичну будівлю в центрі Києві можуть незаконно знести

Довкола історичного будинку Маліна на Тургенєвській, 22 встановили незаконний будівельний паркан. Раніше дім вже намагалися знести.

Там хочуть збудувати житловий комплекс Turgenev. Активісти вимагають надати будинку повноцінного охоронного статусу пам'ятки, повідомив Дмитро Петров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У приміщенні стрічкоткацької фабрики відкривають мистецький хаб

Будинок отримав статус цінної історичної забудови влітку минулого року. Забудовники продовжують спроби знести садибу.

Дім намагалися демонтувати після повномасштабного вторгнення Росії. Там розібрали стіну й завезли будівельні матеріали. Тоді кияни зібрали більш як 300 підписів за надання будинку повноцінного охоронного статусу пам'ятки.

"Оскільки в період з 1911 по 1916 роки тут проживала сімʼя заможних міщан Зеленських, ми направили відповідне звернення й до Володимира Зеленського", - також зазначив Дмитро Перов.

Автор: Дмитро Петров
  Довкола історичного будинку Маліна встановили незаконний будівельний паркан
Довкола історичного будинку Маліна встановили незаконний будівельний паркан

Історія будинку Маліна

Будівля, зведена 1906 року, спершу належала міщанину Василю Маліну. 2017-го впритул до будинку компанія "Сервіт" збудувала 11-поверховий ЖК Turgenev. Наступного року відбулася перша спроба знести будинок Маліна. Після суспільного розголосу демонтаж припинили.

Демонтажні роботи на території садиби знову розпочали наприкінці липня 2021 року та продовжили в серпні, попри припис департаменту міського благоустрою. Він забороняв будівельні роботи, поки забудовник не покаже необхідні дозволи.

На початку вересня 2021 року до будинку привезли важку техніку. КМДА відправила до садиби інспекції департаменту охорони культурної спадщини та департаменту міського благоустрою, які зупинили будівельні роботи.

Автор: 44.UA
  Садиба Маліна не має охоронного статусу, проте із 31 серпня 2021 року внесена до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради
Садиба Маліна не має охоронного статусу, проте із 31 серпня 2021 року внесена до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради

Київська міська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного демонтажу історичного будинку.

Садиба Маліна не має охоронного статусу. Із 31 серпня 2021 року будівля внесена до переліку таких, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради. КМДА "рекомендувала" власникам утриматися від реконструкції або нового будівництва на місці цих споруд.

Будинок Маліна - остання дерев'яна споруда на вул. Тургенєвській в Києві. Дім обкладений білою "царською" цеглою.

Зараз ви читаєте новину «Історичну будівлю в центрі Києві можуть незаконно знести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути