Ексклюзиви
середа, 16 червня 2021 09:12

Іноземці інвестують у розбудову Києва: на Шулявці побудують комплекс

  Київська міська рада вирішила викупити земельну ділянку площею 0,311 на проспекті Перемоги, 50А
Київська міська рада вирішила викупити земельну ділянку площею 0,311 на проспекті Перемоги, 50А

10 червня 2021 року Київська міська рада вирішила викупити земельну ділянку площею 0,311 га за адресою: проспект Перемоги, 50А, яка з 2014 року знаходиться у приватній власності ТОВ "Шулявка". Зазначені дії, як вимагає закон, попередньо не були погоджені з власником цієї ділянки, який категорично відмовляється від її продажу.

Це вже друга спроба київської влади викупити землю на проспекті Перемоги під приводом "відновлення благоустрою зеленої зони та створення міського парку". Перша спроба відбулася 27 травня 2021 року, однак не отримала підтримки депутатів міськради. Незважаючи на це, вже через два тижні позиція багатьох представників влади різко змінилася. Депутати не витримали і вирішили залізти до кишень киян.

Чому аргументи Київської влади не заслуговують на увагу?

Ми вирішили розібратися в ситуації.

З 2007 року земельна ділянка за адресою: проспект Перемоги, 50А у Шевченківському районі міста Києва знаходиться на праві приватної власності. З 2018 року на зазначеній території стоять паркани, забудовник почав підготовчі роботи з будівництва багатофункціонального комплексу 50Avenue при суворому дотриманні законодавства України. Забудовник земельної ділянки ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" додатково розробив ескізний проєкт, вже вів переговори пів року тому з необхідними структурами і готовий провести будівельні роботи з реконструкції скверу для Києва за власний рахунок без залучення особистих коштів киян. І головне, зазначена ділянка не знаходиться у зеленій зоні. Згідно з витягом (довідкою) з містобудівного кадастру від 19 лютого 2020 року, виданого Департаментом містобудування та архітектури Київської міської ради (КМДА), земельна ділянка за призначенням за чинною містобудівною документацією відноситься до "території громадських будівель і споруд з дозволеною висотою від 50 до 150 метрів". Зазначене додатково підтверджується рішенням Київської міської ради від 20.12.2017 року №1005/4012 "Про затвердження детального плану території в межах проспекту Перемоги, вулиць Лагерної, Авіаконструктора Сікорського, залізничних колій, вулиць Тимофія Шамрила, Дорогожицької, Олени Теліги, Олександра Довженка", яке відносить зазначену земельну ділянку за функціональним призначенням до території підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування. Тобто проєкт рішення Київської міської ради про викуп від 10 червня повністю не відповідає чинній містобудівній документації, затвердженій самою ж Київською міською радою.

Додатково варто звернути увагу, що у 2009 році власнику земельної ділянки було видано дозвільні документи, а саме Архітектурно-планувальне завдання за №09-0090, на підставі якого отримано дозвіл на виконання будівельних робіт. Департамент містобудування та архітектури Київської міської ради у листі №055-4314 від 10.03.2021, копія якого є у розпорядженні редакції, підтвердив існування дозвільних документів. Звісно, відповідні документи відсутні в реєстрах, оскільки реєстри запрацювали з 2012 року. Однак на сесії Київської міської ради стверджувалося, що ніяких документів для будівництва за зазначеною адресою взагалі ніколи не видавалось. Проте це спростовується наявними дозволами.

І наостанок: на території, де знаходиться земельна ділянка, неможливо створити міський парк (для парку необхідно мінімум 2 га площі). Розмір ділянки, яку намагаються купити - 0,311 га. На ній неможливо реалізувати плани Київради щодо створення парку. Але якщо людям сказати правду, як отримати їхню підтримку?

За інформацією з перевірених джерел, власник ділянки вклав у початок будівництва багатофункціонального комплексу 50Avenue та розвиток Києва майже 10 мільйонів доларів, хоча офіційно представники ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" відмовилися конкретизувати розмір вкладених інвестицій. Всі їхні витрати та майбутні доходи, згідно з законодавством, у випадку реалізації зазначеного рішення Київської міської ради доведеться компенсувати з кишень українців.

"Незаконне рішення Київської міської ради ще не підписане. Однак ми вже публічно відмовляємося від пропозиції щодо продажу цієї ділянки. У нас є обов'язки перед міжнародними інвесторами щодо будівництва комплексу 50Avenue і ми їх виконаємо. Для нас дуже важлива репутація, яка створювалася роками. Ми є надійними партнерами на міжнародному ринку і завжди виконуємо всі взяті на себе обов'язки", - коментує ситуацію представник забудовника ОК "Ексон Прем'єр Шулявська", адвокат міжнародної компанії "Avraham Lalum & Co law firm" Антон Перепичай.

Чи потрібен киянам парк такою ціною?

Міська влада запевняє киян про невеликі витрати на купівлю зазначеної ділянки та її облаштування - все нібито робиться на користь мешканців міста. Однак варто згадати, як змінювалася вартість ремонту Шулявського мосту в Києві - і всі питання відразу зникають. Як повідомляли на аналітичному порталі "Слово і діло", вартість ремонту Шулявського мосту зросла з 598,5 млн грн до 1 млрд 998 млн грн. Аналогічна ситуація може виникнути зі створенням парку на проспекті Перемоги.

Ми вирішили запитати думку киян щодо викупу земельної ділянки та повідомлення Київської міської ради, яке з'явилося на офіційному порталі Києва.

"У часи війни на сході України, поширення епідемії коронавірусу, підвищення тарифів, життя українців за межею бідності, київська влада вирішує витратити сотні мільйонів гривень на "парк та благоустрій території". Так, на думку депутатів, киянам не потрібна якісна медицина, протидія агресору на сході, фінансова підтримка малого бізнесу, допомога малозабезпеченим сім'ям, доступ до вакцин, зниження тарифів, ремонт доріг. У нас є лише одна серйозна проблема - відсутність парків. Нам треба більше парків!" - емоційно коментує ситуацію мешканка Шевченківського району Києва Ольга Миколаївна, бухгалтер, 37 років.

"Як можна примусити людину продати її власну квартиру чи землю? Ви, напевно, жартуєте. Ніколи не повірю, що київська влада приймає такі рішення. Можливо, це - фейк? Не може такого бути. Ми ж не в СРСР. Без бажання власника неможливо щось продати. Це рішення не реалізують та не підпишуть, навіть якщо воно існує. Напевно, хтось неграмотний це готував", - здивовано відповідає Олексій Сергійович, економіст, 45 років.

"Я не буду платити їм ще за один парк! Купіть кисень людям у лікарнях, допоможіть вижити в такий скрутний час. Про які парки і сквери взагалі може йти мова? В країні війна. Скільки можна це терпіти? Допоможіть краще пенсіонерам!" - коментує повідомлення пенсіонерка Ніна Романівна, 63 роки.

Однак, крім проблеми нецільового використання бюджетних коштів, київська влада фактично створює небезпечний прецедент. Депутати думають, що вони можуть примусити людей продавати власне майно за ціною, яку самі й встановлюють. Експерти вважають, що такими діями Київська міська рада перевіряє реакцію бізнесу й киян на незаконні рішення, однак примусити власника продати своє майно - неможливо. Зазначене рішення є лише пропозицією, від якої власник може відмовитися. Воно не створює жодних юридичних наслідків і обов'язків. Це рішення було прийняте без громадських обговорень, консультацій з мешканцями району і, по суті, є лише формальністю.

Кого справді "зацікавила" земельна ділянка?

"Земельна ділянка у приватну власність була передана 2007 року і лише в 2021-му місцева влада, або окремі її представники, які зрозуміли "цінність" такої ділянки, зокрема з метою особистої фінансової наживи, хочуть прийняти рішення про незаконну процедуру купівлі приватної власності. Як мінімум, це викликає певний подив. 14 років зазначена ділянка зовсім не фігурувала на порядку денному київської влади, однак у 2021 році терміново знадобилося її викупити і створити там парк. Прогнозуємо, що найближчим часом у ЗМІ з'являться замовні матеріали щодо будівництва багатофункціонального комплексу 50Avenue. Так працює схема, якщо її залишити без уваги", - говорить адвокат Антон Перепичай.

Як неодноразово стверджував представник забудовника земельної ділянки, ніхто не збирається погоджуватися на пропозиції Київради щодо продажу землі. Він зазначає, що будь-яку пропозицію влади чекає негативна відповідь від власника і забудовника земельної ділянки.

"Ми надто сильно дорожимо своєю репутацією. Для нас важливо показати інвесторам, що Україна - це європейська країна не лише географічно", - підсумував Перепичай.

Чи виконає обіцянку президент України Володимир Зеленський та захистить бізнес?

Президент України неодноразово давав обіцянку особисто захистити кожне створене інвесторами робоче місце і кожен долар, заплачений у вигляді податків. Володимир Зеленський зазначав, що країна велика і можливостей інвестування достатньо, а він і його команда хочуть значно спростити правила ведення бізнесу. В Офісі президента неодноразово заявляли, що законодавство України сприятиме відновленню інвестиційної активності в Україні після кризового 2020 року. Міністр інфраструктури Владислав Криклій особисто пообіцяв захищати інвестиції в численні інфраструктурні проєкти в Україні. Однак чи розділяє їхню позицію Київська влада? Чи розуміє президент України, що такими діями деякі люди шкодять реальним інвестиціям, які залучаються в Україну, зокрема в місто Київ? Чи варто так шкодити іміджу країни, нівелюючи основоположне право будь-якої людини на власність? Чи знають місцеві депутати, що, відповідно до Конституції України, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності та право приватної власності є непорушним?

Є надія, що центральна влада все ж не залишить такі "рішення" місцевого рівня без відповідної реакції і кожен інвестор, який буде вкладати гроші в нашу економіку, зможе отримати захист на державному рівні від місцевих депутатів. Після трагічних подій на Майдані та продовження війни на сході України ми не маємо морального права відкотитися на 30 років назад і дозволити особам при владі остаточно знищити інститут права власності та Конституцію України.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці інвестують у розбудову Києва: на Шулявці побудують комплекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути