Ексклюзиви
неділя, 02 квітня 2006 18:16

Хто керуватиме столицею

Автор: фото: phl
  У перші дні після оголошення результатів здавалося, що Черновецького власна перемога турбує
У перші дні після оголошення результатів здавалося, що Черновецького власна перемога турбує

Владу у Києві легальний мільйонер Леонід Черновецький для більшості киян отримав  несподівано. Декого такі результати навіть шокували. Поки люди приходять до тями, Леонід Черновецький, 54 роки, навідався у мерію, де привселюдно заявив про звільнення її чиновників.

— Черновецький є типовим представником першої пострадянської хвилі бізнесменів: азартний, наступальний, може знехтувати правовими нормами. Але прагматичний і гнучкий, — каже політолог Олесь Доній, 35 років. — Поки що він постійно робить помилки: зверхній до представників міської виконавчої влади, своєю поведінкою обурює журналістів. Йому бракує гарної команди.

Київ укотре обрав мером не киянина. Черновецький народився у Харкові. Рано почав працювати. Каже, батька ніколи не бачив, його виховували мама і вулиця. Після закінчення Харківського юридичного інституту за розподілом потрапив до Києва, де чотири роки працював слідчим облпрокуратури. Згадуючи ті часи, Черновецький розповідав, що жив разом із дружиною та двома дітьми у маленькій квартирі на Березняках. А вечорами, щоб прогодувати сім"ю, "грачував" на "Жигулях". Після весілля у Тбілісі машину йому подарував тесть. Дружина нового мера Аліна Степанівна — грузинка.

У 80-х Черновецький був викладачем юрфаку Київського університету. На кафедрі криміналістики його пам"ятають, але згадувати будь-що категорично відмовляються. Кажуть, краще помовчати.

Київ укотре обрав мером не киянина

Потім він створив комерційний консультативний і науково-дослідний центр "Правекс", який згодом переріс у концерн. Зараз Черновецький — почесний президент "Правекс-банку". Співробітники між собою називають керівника "папою" і бояться його.

— Черновецький — людина специфічна. Якщо йому не сподобаєшся, то не працюватимеш. Рішення приймає за дві хвилини, — каже колишній працівник "Правекс-банку" 29-річний Сергій. — Я працював у семи банках, але такого морального тиску, як у "Правексі", не було в жодному. "Правекс" — це майже армія. Після нього нічого не страшно.

У політиці Черновецький давно. У 2004 році він балотувався на президента. Тричі обирався нардепом від Києва. До розгляду у Верховну Раду подав понад 100 законопроектів. Пропонував захистити суспільство від порнографії, а молодь — від духовної деградації. Дотепер вважає, що чиновників потрібно перевіряти на детекторі брехні.

— Законопроекти, які пропонував Леонід Михайлович, базувалися на емоціях і часто викликали сміх у сесійній залі, — вважає екс-кандидат на посаду мера Києва Володимир Бондаренко, 53 роки. — Він часто закликав усіх депутатів з трибуни зателефонувати батькам. Постійно носив із собою пластикову пляшку з мінералкою, — сміється Бондаренко.

Новий мер рідко з"являється на людях із родиною, члени якої працюють у "Правексі". Черновецький має дорослих дітей і двох онуків від доньки Христини. Дуже шанує матір Парасковію Гаврилівну.

— Хочу присвятити свою перемогу мамі. На жаль, вона не може цього сприйняти. Їй 92 роки, вона давно не встає з ліжка, — розповів Черновецький на прес-конференції після виборів.

Новообраний столичний голова виводить у люди 27-річного сина Степана, який став депутатом Київради й незабаром має одружитися.

Мер постійно читає Біблію

Мер постійно читає Біблію, ходить у церкву. Із 1996 р. родина Черновецьких — вірні церкви "Посольство Боже" чорношкірого пастора Сандея Аделаджі. Разом із тим Леонід Черновецький каже, що ходить і у храм УПЦ Київського патріархату.

У "Посольстві Божому" Леоніда Михайловича знають. У четвер, під час святкування 12-ї річниці заснування церкви, на нього чекали. Віруючі часто згадували його ім"я.

— Черновецький — гарна людина. Якби Омельченко сфальсифікував вибори, ми б хоч завтра пішли протестувати під мерію, — каже 24-річна прихожанка Ольга.

Новий мер, на відміну від попереднього, до бджіл байдужий. Зате рибалить, фотографує, любить їздити на велосипеді. Усім відома пристрасть Черновецького до дорогих автомобілів. Кияни неодноразово бачили його із вікон маршруток на передньому сидінні  наддорогого "Майбаху" з фірмовим держзнаком "Правекс". Відомо також, що банкір рік тому подарував дружині дуже дорогий спортивний купе "Мерседес".

За кордон Черновецький їздити не любить. Каже, йому там нудно й нецікаво.

Звинувачували у вбивстві

За останні роки ім"я Черновецького фігурувало у кількох гучних скандалах. У 2003 році "Мерседес", який ніби належав автопарку "Правекса", збив під Києвом 11-річного хлопчика Максима. Дитина померла на місці. Кажуть, водій мчав на шаленій швидкості, а у машині був Черновецький. Того ж року стався ще один наїзд на пішохода. У смерті 18-річного киянина Дмитра звинувачували дружину банкіра.
Не заладилося спілкування політика з журналістами. Студенти та викладачі Інституту журналістики досі не забули візит до них голови "Правексу". Тоді прес-секретарка Черновецького назвала усіх присутніх на зустрічі "відморозками".

Зараз ви читаєте новину «Хто керуватиме столицею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути