Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2010 09:56

Хліб у Києві дорожчатиме на 15-50% в рік

Хліб у Києві дорожчатиме на 15-50% в рік

У Києві подорожчав хліб, поки тільки батони. У кіосках і дрібних магазинчиках на Нивках, Лук"янівці, Сирці, Шулявці та інших районах вони стоять вже 2,80 грн замість 2,64 грн.

У мерії розводять руками: кажуть, що Кабмін Тимошенко відібрав у них можливість регулювати ціни на соціальні сорти, так що тепер кожен сам продавець "править бал".

У супермаркетах і великих торгових мережах ціни на ті ж батони не підняли.

"У нас довгостроковий договір. Поки постачальники про майбутнє підвищення не заявляли", - розповів менеджер одного з супермаркетів.

Начальник главку цінової політики Василь Яструбинський говорить: "У міста вже немає повноважень регулювати ціни, на жаль".

Держрегулюванням цін на окремі соціально значущі товари займається Кабмін, яким розпоряджалася ще Юлія Тимошенко.

Причина нинішнього подорожчання в тому, що ціни підвищили міні-пекарні. Одна з власниць Інна Бармаш сказала, що в ціні виріс цукор: "Він використовується при виробництві батона - в ціні збільшився за рік майже вдвічі. Та й ціни на паливо теж пішли вгору, а нам треба оплачувати доставку в магазини".

Володимир Череда, ген директор "Київхліба", який виробляє більшу частину продаваного хліба в столиці, стверджує, що вони поки ціни не підвищували: "Але гарантувати, що вона не підвищиться в майбутньому, не можу".

Експерт Олександр Жолудь прогнозує, що ціни будуть рости і далі: "У Києві для компенсації виробникам виділяють дуже великі субсидії. Оскільки доходи міськбюджету падають, субсидії будуть зменшуватися, а отже, зростатимуть ціни. Думаю, що на всю хлібну корзину вони можуть підвищуватися на 15% в рік, а на окремі сорти - до 50%".

"Доведеться їсти менше хліба. Платити за "Український", наприклад, 5 гривень я не буду", - каже пенсіонерка Ганна Голубєва.

15 гривень "хлібних", які давала мерія незаможним, зараз, за словами заступника мера Алли Шлапак, не виплачують: "Немає бюджету, і всі виплати по соцпрограмі поки заморожені".

Нагадаємо, востаннє компанія "Київхліб" підвищувала ціни на масові сорти 31 серпня 2009 на 5%. Зокрема, буханець "Українського" подорожчала на 16 копійок і став коштувати в роздрібній мережі 3,16 грн (було 3 грн), батон - на 14 копійок і став коштувати 2,64 грн (було 2,5 грн). Як пояснював гендиректор "Київхліба" Володимир Череда, подорожчання пов"язане з підвищенням цін на витратні матеріали.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Хліб у Києві дорожчатиме на 15-50% в рік ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути