субота, 23 лютого 2008 07:05

"Хата на Пріорці" огороджується від наркоманів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Троє робітників закопують бетонний стовпець для огорожі навколо меморіального музею ”Хата на Пріорці”. Раніше комплекс огорожі не мав
Троє робітників закопують бетонний стовпець для огорожі навколо меморіального музею ”Хата на Пріорці”. Раніше комплекс огорожі не мав

У середу вночі невідомі пошкодили меморіальний будинок Тараса Шевченка на вул. Вишгородській, 5. У народі цей комплекс називають "Хата на Пріорці". Він розташований у парку "Березовий гай" на території Подільського району.

В адміністрації музею повідомляють, що небажані нічні візитери зірвали кілька дерев"яних дощок із ґанку будинку та розкидали їх по парку.

— Це, певне, хтось на землю в парку так позарився, — припускає в розмові з "ГПУ" Юлія Єрмоленко, 39 років, науковий працівник музею. — Нас попереджають, аби й не думали огороджувати.

Будівля нічим не захищена. Кожен може підійти до стін, зайти на ґанок, посмикати за дерев"яні ставні. Біля будинку, де жив Тарас Шевченко, стоїть стара криниця й невелика повітка. Вони теж не охороняються.

— Біля будиночку та криниці постійно валяються недопалки, пляшки та шприци. Часто знаходимо пусті гаманці, — каже Юлія Едуардівна. — Ми все прибираємо самі, навіть лайно! Бо на території парку немає туалету. А тут же й дітки гуляють, граються, має бути чисто.

На цьому тижні музей почав встановлювати огорожу навколо хати. У четвер кілька робітників закопували в землю одинадцятий за рахунком бетонний стовпчик.

— Дошки вже у нас є. Може, за місяць усе доробимо, — каже "ГПУ" робітник Олександр Божко, 34 роки, кидаючи шмат щебеня у викопану яму. — Хотіли закінчити роботу до Шевченківських днів — 9 і 10 березня.

— Усе, що ми хочемо — це відтворити садибу, якою вона була за часів Тараса Шевченка. Розумієте, має бути якась завершеність усього меморіального комплексу, а не одна гола хатинка в гаю, — пояснює Юлія Єрмоленко. — Це буде візуальна огорожа — звичайний дерев"яний штахетник, аби відгородитися від собак, алкашів і наркоманів, які тут смітять безперестанку.

"Хата на Пріорці" зсередини обладнана сигналізацією, але зовні охорони немає, каже співробітниця музею. Міська влада закидає адміністрації, що будинок розташований у парку державного значення. Тому, мовляв, нічого тут будувати не можна, та й огорожу встановлювати — також. Але за півсотні метрів від музею вже п"ять років працює кафе "Пріорка".

Музейники писали листа начальникові Подільської міліції полковнику Михайлу Маруку. Просили посилити охорону території навколо музею.

— Вандалізм трапляється досить часто. Особливо після того, як ми почали встановлювати огорожу навколо садиби, — веде далі Юлія Єрмоленко.

Меморіальний будинок "Хата на Пріорці" — відділення Національного музею Т. Шевченка. Поет мешкав тут два тижні влітку 1859-го. Під час свого останнього візиту до Києва.

Музей працює щодня, крім неділі й понеділка. Дитячий екскурсійний білет коштує 1 грн, для дорослих — 2 грн. Тел.: 432 76 27.

Зараз ви читаєте новину «"Хата на Пріорці" огороджується від наркоманів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути