понеділок, 25 червня 2007 07:04

Фунікулер зроблять зручним для інвалідів

  67-річна Надія Мірошниченко водить фунікулер із 1973 року. Каже, що хоче на пенсію, але дочекається реконструкції
67-річна Надія Мірошниченко водить фунікулер із 1973 року. Каже, що хоче на пенсію, але дочекається реконструкції

Київський фунікулер обіцяли осучаснити вже цього року, однак робитимуть це 2008-го. За словами директора КП "Київпастранс" Миколи Ламбуцького, у вересні детальний проект реконструкції 102-річного підйомника буде готовий. Востаннє його капітально ремонтували 23 роки тому.

— Облаштуємо автоматизовані системи пропуску пасажирів на платформи. Відведемо місце для посадки пасажирів на інвалідних візках. Далі плануємо замінити вагони фунікулера та тяглові системи, — каже Ламбуцький.

Як і в метро, у вагонах фунікулера встановлять телеекрани.

Торік восени зліва від фунікулера компанія "Епоха-К" розпочала будувати споруду, як дві краплі води схожу на готель "Рів"єра", що праворуч од нього. Тоді поширилися чутки, що затиснутий між двома 7-поверховими гігантами фунікулер зовсім закриють. Адже під час будівництва "Рів"єри" його доводилося терміново ремонтувати — через роботу екскаваторів зрушився схил.

Однак міська влада запевняє — із фунікулером усе гаразд. Після будівництва двох готелів фасад підйомника відреставрують під них.

67-річна Надія Мірошниченко водить вагончики фунікулера із 1973 року. Цю жінку із сивуватим волоссям упізнав би кожен другий киянин. Про те, який вигляд матиме відреставрований фунікулер, колективу ще не розповідали.

— Так, дещо інженер один казав, — говорить Надія Іванівна. — Ось дочекаюся реконструкції, і піду на пенсію. Чесно, дуже хочеться. А вагони набридли вже. Їх тільки фарбували, деталі нові ставили. Змінювали канат, звісно.

Зараз фунікулер обслуговує 48 працівників. Молоді серед них майже немає, зазначає Надія Мірошниченко.

— Я спочатку працювала оператором, зверху контролювала рух вагончиків, щоб одночасно виїздили. А потім за пульт управління перейшла, — веде далі жінка. — Робота тут для тих, хто не любить бігати. Тим, у кого є сім"я, діти, складно. Доводиться виходити на зміну і в суботу, і в неділю.

— Я приводжу сюди американців. Тут і подивитися їм є на що — річковий вокзал, фунікулер, є і "МакДональдз" їх улюблений, — каже перекладач Євгенія Яковлєва, 53 роки.

До реконструкції фунікулера вона ставиться із підозрою.

— Не хочу, щоб як на Майдані зробили.

Залежно від пори року фунікулером користуються від 7 до 15 тис. пасажирів за добу.

Зараз ви читаєте новину «Фунікулер зроблять зручним для інвалідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути