Ексклюзиви
субота, 21 листопада 2015 21:01

Друга річниця Революції Гідності: перекрита Інститутська, вигуки "ганьба", зірваний концерт на Майдані
9

Фото: Ельдар Сарахман
Сьогодні в Україні вшанували другу річницю початку Євромайдану та відзначили День гідності та Свободи. У Києві до меморіального комплексу загиблим на Майдані вранці прийшли учасники протестів, зокрема поранені під час тих подій. Весь день на алею героїв Небесної сотні люди несли квіти та лампадки.
З самого ранку біля стели встановили дві сцени для виступів. Але підхід до них перекрили на рівні сходів. Навпроти, де за часів майдану була сцена, поставили стенди з плакатами часів Євромайдану. Серед них карикатури на тодішнього президента Віктора Януковича, заклики та гасла тих часів.



О 13:00 на Інститутську приїхав президент Петро Порошенко. Планувалось, що він з родинами Небесної сотні має покласти квіти до хретса на вулиці Інститутській. Його охорона та поліція перекрила Інститутську металевою огорожею. До середини нікого не пускали. Перед вулицею зібрався натовп з трьох десятків людей. Коли президент з кортежем прибув на місце, люди освистали його. На адресу Петра Олексійовича полетіли лайливі слова і фрази "Ганьба!" та "Банду геть!". Натовп від огорожі відтіснили бійці Нагвардії та батальйону МВС "Київ-1". "Що бити нас будете, як в часи Януковича?", - репетували бабусі на міліціонерів. Коли мітинг за участі президента закінчився вулицю розблокували. Виник ще один конфлікт.
Люди накинулись на чоловіка, який відвозив дзвін, який використовували під час мітингу. Спершу заблокували його авто, а потім почали гамселити його парасольками.
По обіді на Майдан Незалежності почали підтягуватись активісти. Розташувались одразу біля виходу з метро. З прапорами України та ЄС, іконами та листівками. Перепитують один в одного коли має відбутись віче. За чутками його призначили на 16:00. Чому саме цей час ніхто пояснити не може.Пожвавлення викликає прихід одного з ведучих Євромайдану Володимира Гонського. Його оступають кілька десятків бабусь. Питають коли в країні буде третій майдан. Гонський пробує заспокоїти людей. Каже що потрібно спершу провести революцію у собі, а вже потім йти далі. "Причина в першу чергу в собі. Переконай того сусіда, який купується олігархом за пачку гречки. Оце є важче. Бо це треба підняти дупу і піти сказати і пояснити ефективно. Цього ми поки не навчились робити. Тобто, частина навчилась, інші ні. Ось туди всі зусилля треба направляти в першу чергу", - каже Володимир Гонський. Вже за годину ті ж люди відсунуть огорожу та прорвуться під сцену. Там будуть проводити власне віче, чим зірвуть концерт студентів.



Одну палатку таки встановили на майдані Незалежності. Поставили біля фонтанів навпроти Головпоштампу. Її встановили члени 3 сотні Самооборони. Розповідають – вирішили тут її встановити, як орієнтир для порбатимів. ТІ мають сюди зійтись на 18:00. Більшість хлопців з сотні зараз служать у батальйоні Нацгвардії імені Кульчицького. Розповідають, що за два роки змін не бачуть. Коли люди повернулись зі Сходу змін не бачать. "Ніхто не хоче того третього майдану. Але якщо він буде то буде кров. Вони простих хлопців навчили воювати. Я простий хлопець, на будовах працював, он Олег підприємець. Але ліпше того майдану не було б", - каже Павло Ткачук, доброволець АТО.



Ще одна акція відбулась В Музейному провулку. Тут в дворі будинку зібрались сотники Самооборони. У дворі встановили польову кухню, а в приміщенні партії "Воля", що поруч крутили кіно про Майдан.

Зараз ви читаєте новину «Друга річниця Революції Гідності: перекрита Інститутська, вигуки "ганьба", зірваний концерт на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути