середа, 29 вересня 2021 18:13

"Cидим тут на холоді. Почки болять, ноги крутить" - про що говорять на найдорожчому ринку Києва
13

Бессарабський критий ринок у центрі Києва — один із найстаріших діючих базарів столиці. Чимало мешканців та туристів, вважають його найдорожчим у місті. Найчастіше пов'язують це із місцезнаходженням об'єкту - ринок розкинувся у західному кінці центральної київської вулиці Хрещатик. Від нього до майдану Незалежності — не більше 20 хв пішки.

Критий ринок побудували у 1910-1912 роках за проєктом польського архітектора Генрика Гая. Реалізував його ідею київський архітектор Михайло Бобрусов. А скульптурне оздоблення будівлі виконали учні скульптора Федора Балавенського.

У середині ХХ ст. ринок реконструювали. Однак його зовнішній вигляд практично не зазнав змін. У 2021-му ззовні він один в один нагадує будівлю, яка і була зведена понад 100 років тому. Це — пам'ятка архітектури Державного значення. Якби не цей статус - ринок давно би перетворили у торговельно-розважальний або офісний центр, переконані продавці, які там зараз працюють.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала на одному з найвідоміших ринків Києва. Дізналася, як він живе сьогодні, хто там і чим торгує, про що полюбляють між собою говорити продавці та покупці.

Автор: Лілія МИЦКО
  На Бессарабці окрім продуктів можна купити ще і посуд
На Бессарабці окрім продуктів можна купити ще і посуд

Після першого локдауну торік, на ринку закрилося чимало магазинів і лавок. Їхні електронні вивіски вимкнені, відключені від живлення холодильники для зберігання товарів. У великій головній залі нині працює біля 50 продавців. Сидять за ятками із м'ясом, рибою, ковбасами, фруктами, солодощами, овочами, молочними товарами.

Всередині настільки холодно, що миттєво промерзають руки і ноги. У людей при розмові з рота іде пара. Продавці кутаються у куртки, светри і теплі жилети. Дмухають у долоні, аби їх зігріти. Деякі періодично поправляють спущені під ніс захисні маски. Хоча більшість торговців — взагалі без них.

- Що вам розказати? Усі й так знають, як ми живемо, - невдоволено говорить літня продавчиня рибних делікатесів. Під скляною вітриною у неї банки з червоною ікрою та м'ясом краба. - Роками сидимо на цього холоді. Тому і купа хвороб. Почки болять, ноги крутить. Від сидіння увечері набрякають ноги, розширюються вени. Від того маємо проблеми з серцем.

Автор: Лілія МИЦКО
  У головному залі Бессарабського ринку доволі холодно. Люди кутаються у куртки та светри
У головному залі Бессарабського ринку доволі холодно. Люди кутаються у куртки та светри

Продавці сидять здебільшого на дерев'яних стільцях. Коли покупців мало — розважаються мобільними телефонами або говорять одне із одним.

– Майже всі у нас вакциновані, - каже бариста Зоряна з невеликої кав'ярні біля входу на Бессарабку. - Хтось боявся заразитися і зробив щеплення. А багато хто за компанію вакцинуються. Все добровільно. Ніхто з господарів точок не змушував робити уколи.

Зоряна не каже скільки заробляє. Але працювати мусить, бо із чоловіком оплачують приватну школу для 9-річної доньки.

Майже всі у нас вакциновані

- Перевели її туди із державного ліцею, бо у дитини почали з'являтися комплекси. Її з дитинства тато навчив англійської. Так добре говорить, що на уроках казала слова правильніше за вчительку. З дитини почали сміятися. Мала стала мовчати на уроках, - пояснює бариста. - У платній школі краще. Там здорове харчування, індивідуальний підхід та розвивають цікавість до навчання. Донька щаслива.

За кілька метрів від кав'ярні розкашлявся 52-річний Сергій Дідченко у затертій шкіряній куртці по пояс. Ліктем прикриває рота.

- Не ковід. Перехворів три тижні тому запаленням легень. Кашель отакий періодично буває. Видно, ще не повністю організм відновився, - поспішно дістає із внутрішньої кишені акуратно складену новеньку захисну маску. Одягає та йде до яток із м'ясом. - На цьому ринку моя мама десятками років любила скуплятися. Їздила сюди щотижня із Мінського масиву. Тисячу разів її з родичами умовляли: "Нащо тобі у 80 років туди пхатися? Супермаркети під боком! В крайньому разі — ринок "Полісся" біля нас хороший". А вона ні в яку: "Тут продукти лучші завжди були". Вірить ще із радянських часів, що як щось звозять до центру, то воно обязатєльно краще. Навесні зламала ногу і тяжко відновлюється. Сюди вже не ходить. А я щоб уважити навідуюся раз у три-чотири тижня. Беру її улюблену сирокопчену ковбасу. По ціні палка гривень на 120 витягує. Дорожче, ніж у магазинах можна знайти. А з іншого боку — там саме такої марки і не бачив. Мо, дійсно якась краща.

У павільйоні з салом, ковбасами та м'ясом — працюють близько 20 продавців. За кілограм свинини просять від 100 грн. Майже у таку ж ціну вартує кіло домашньої курки. Яловичина коштує від 150 грн. Десяток курячих яєць — 50 грн. Це майже на 20 грн дорожче, ніж у популярних супермаркетах. Така ціна, бо яйця домашні, пояснюють торговці.

Автор: Лілія МИЦКО
  Серед м'ясних рядів на ринку завжди чимало покупців. Люди ідуть сюди скуповуватися, бо вважають, що м'ясо на цьому базарі найбільш якісне
Серед м'ясних рядів на ринку завжди чимало покупців. Люди ідуть сюди скуповуватися, бо вважають, що м'ясо на цьому базарі найбільш якісне

- Що ви шукаєте, мужчіна?, - питає одна з продавчинь у розгубленого сивого чоловіка в широкій блакитній сорочці. - У мене все є: язик, вирізка, биток, корейка. Далеко ходити не треба!

М'ясо сільське. Веземо на ринок продавати тільки домашнє

Жінка сидить відразу біля входу до павільйону. Своє ім'я не називає, але зізнається, що їй 65 років і й усі колеги та постійні покупці кличуть її "бабушкою".

- М'ясо сільське. Веземо на ринок продавати тільки домашнє, - їсть еклер із шоколадною глазур'ю. - Сюди люди ідуть, бо знають, що якісний продукт. Сюди комплексні свині не пройдуть (вигодовані на фермах комбікормом. - Gazeta.ua). Є кияни, які роками скуповуються на Бессарабці. Навіть такі трапляються, що їхні батьки сюди ходили, а тепер і вони стали. Найбільше ж у нас закуповують продуктів оптовики та ресторани. Можуть за раз скупитися до чотирьох тисяч гривень.

- До карантину більше людей було, а тепер кожен покупець на вагу золота. Частина перестали навідуватися, як закрили неподалік тряпочну барахолку. Лишилися тільки старожили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Так стало жалко цей народ! Як це – люди без родіни?" – турки з Месхетії обжилися в українській глибинці

"Бабушка" працює на ринку 30 років. Прийшла сюди після розпаду СРСР, бо тоді розформували птахофабрику, де мала роботу. Продажем м'яса зайнялися разом із чоловіком та знайомою.

- Перекуповуємо у людей тварин. Потім заколюємо і розбираємо. Сюди привозимо на продаж із напарницею. Працюємо через день. Взимку тут у нас "суха заморозка", - натякає на холод у павільйоні. - Приміщення не отоплюються. Влітку ж спека. Враження, що знаходимось у котловані.

На роботу "Бабушку" із Переяславського району на Київщині — возить син. На місці має бути о 05:30. Закінчує працювати після 20:00.

Автор: https://spilno.org
  На Бессарабському ринку активна торгівля йшла ще у 1913 році
На Бессарабському ринку активна торгівля йшла ще у 1913 році

Обіди на ринок продавці привозять із собою. Шаурму чи хот-доги у кафе на території базару — не купують. Дорого, пояснюють люди.

– Парковку у нас забрали, бо стало людей мало. Хотіли і ринок зруйнувати, щоб торговий центр построїть. Врятувало те, що будівля занесена до ЮНЕСКО. Її вважають історичною пам'яткою, - розказують продавці. - Неправда, що у нас найдорожче. У нас є продукти дешевші навіть, ніж на "Столичному" (найбільший за площею ринок Києва. - Gazeta.ua).

Яка різниця звідки я? Це конфіденційна інформація

Більшість співробітників ринку не охоче спілкуються з журналістами. Називатися бояться.

– Яка різниця звідки я? Це конфіденційна інформація, - відмовляється від розмови рудоволоса кучерява продавчиня.

Автор: Лілія МИЦКО
  На критому ринку восени та взимку дуже холодно. Тож продавці мусять одягати на себе куртки, пальта, светри та жилети
На критому ринку восени та взимку дуже холодно. Тож продавці мусять одягати на себе куртки, пальта, светри та жилети

До себе у крамничку запрошує продавець чаю Віталій. В середині тісно, ледь вистачає місцям для двох людей.

- У мене найсмачніший чай. Є іскри шампанського, фруктовий і квітковий. Часто заходить скупляться Павло Зібров. Він мій названий хрещений батько, - хвалиться та додає, що знає і дружину співака. - На ринку часто розношу хліб, бо дівчата-продаців часто не встають з-за своїх місць. Бояться, що як тільки відійдуть — клієнти підуть на інші точки. Ніхто не хоче втрачати гроші.

Фруктовий чай наливає у паперовий стакан. Щоб не обпекти руки - обмотує серветкою.

На ринку чимало свіжих фруктів та овочів. Багато кабачків по 50 грн за кілограм і помідорів. За них просять від 30 грн. Є інжир, авокадо, кавуни, дині, полуниця, лохина та малина.

- Нахрена тогда ты меня сюда послала? Будешь значит есть иранские или пакистанские. Фиг знает точно, откуда они, - лається по телефону із жінкою чоловік років 40. Тримає прозорий пакет із двома плодами манго. - Я не виноват, что не могу найти таких, как в Египте! Может где-то и валяются, но я не нанимался лазить по рынкам. Нужно очень — сама иди!, - нервово ховає телефон у кишеню.

Автор: Лілія МИЦКО
  На Бессарабці, окрім традиційних для українців ягід і фруктів, продають ще й екзотичні плоди
На Бессарабці, окрім традиційних для українців ягід і фруктів, продають ще й екзотичні плоди

Навпроти ятки зі східними солодощами прямують дві молодих доглянутих жінки. Одна нервово крутить у руках iPhone 12.

- Дима просит, чтобы я ему домашнюю еду наконец-то начала готовить. Ему, видите ли, надоели рестораны!, - розказує подрузі блондинка із довгим волоссям. - Я сначала думала, что он шутит. Но, после третьего намека поняла — Димка серьезен. Слышала на Бессарабке все элитное с продуктов. Но, мне как-то не очень здесь. Грязновато.

Слышала на Бессарабке все элитное с продуктов. Но, мне как-то не очень здесь. Грязновато

- Рынок, как рынок. Они все у нас такие, - відказує подруга. - Приготовь ему борща. Это же классический ход. И у мамы твоей он всегда здорово получался. Пусть подскажет рецепт. А я, пожалуй, к восточным сладостям присмотрюсь. Млею от них. Хотя и не сильно такое кушать можно. Если не хочешь сказать фигуре "па-па", - сміється.

Східні солодощі на Бессарабський ринок привозять з-за кордону. Приготовані на молоці та медові, без додавання цукру, переконують продавці. За кілограм ласощів просять від 500 грн.

– Продаем еще тарелки для плова и салатов. Ручная роспись. От двух тысяч стоят, - показує товар хлопець східної зовнішності. Української не знає, зізнається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спимо на базарі, миємося в мисках" - про що говорять на найбільшому ринку Києва

Головні двері насилу відчиняє жінка низького зросту. На вигляд їй років 70. В обох руках пакети із покупками.

– М'ясо беру тут, бо найкраще, - каже, поправляючи сонцезахисні чорні окуляри. - Все життя скуповують на Бессарабці. Впевнена у якості продуктів, бо усіх продавців знаю в обличчя. М'ясо тут по ціні таке ж, як і на інших базарах. Але шикарніше. Дітей теж привчила на Бессарабку ходити.

Під вечір у павільйоні ще більше холоднішає. Працівники їдять гарячі супи швидкого приготування, п'ють чай.

Цій будові майже 110 років. Вона бачила дві світових війни, Голодомор, розвал СРСР

- Бессарабський ринок — це не про "пішов і скупився". Для нас, корінних киян, це найперше історія. У мене мурахи по тілу йдуть, як сюди приходжу і згадую, що цій будові майже 110 років. Вона бачила дві світових війни, Голодомор, розвал СРСР і зародження нинішньої України. Ну здорово ж?, - закурює на вулиці біля ринку електронну цигарку 45-річна Ірина з довгими нарощеними нігтями. Брюнетка виглядає років на 10 молодшою за свій вік. - Вы наверное удивляетесь, что я про такое заговорила. Но тут все просто — у мене дедушка был очень хорошим историком. Преподавал в школе. Он меня по истории Киева натаскал отлично в свое время. Особенное внимание обращал на Бессарабку. Очень уж и ему это место нравилось. Эпохальное. Как "Привоз" в Одессе.

На Бессарабку Ірина приїжджає двічі на місяця. Закупляє овочі для свого бізнесу — із чоловіком та його сестрою готують на замовлення вегетаріанські страви.

- Овощи здесь самые свежие, если сравнивать со всеми рынками Киева. Знаю о чем говорю. К отбору товара отношусь очень критически, - каже.

На Бессарабському ринку окрім продуктів, продаються ще і квіти. Ціни не відрізняються від тих, які ставлять у спеціальних квіткових кіосках
Фото: Лілія МИЦКО
У головному залі Бессарабського ринку доволі холодно. Люди кутаються у куртки та светри
На Бессарабці окрім продуктів можна купити ще і посуд
Серед м'ясних рядів на ринку завжди чимало покупців. Люди ідуть сюди скуповуватися, бо вважають, що м'ясо на цьому базарі найбільш якісне
Бессарабський ринок один із найстаріших у Києві. Його відкрили у 1912 році

У ГОЛОДОМОР НА БЕССАРАБСЬКОМУ РИНКУ ЗБЕРІГАЛИ ТІЛА ПОМЕРЛИХ

Під час Голодомору 1932-1933-х років до Бессарабського ринку звозили тіла померлих людей. Їх певний час там зберігали, а потім доправляли до моргу або до братського кладовища на Дорогожичах.

- У підземеллях ринку зберігали трупи померлих від голоду: під час Голодомору частину підвальних приміщень ринку віддали судово-медичній лабораторії Наркомату охорони здоров'я. Тобто для патологоанатомічних розтинів, - написали цьогоріч 21 березня на сторінці Музею Голодомору у Facebook.

Попри це ринок продовжував працювати. На Бессарабку приходили люди аби обміняти свої речі, чи коштовності, на хліб.

- Міняли, дуже багато міняли. Тоді дуже багато цінних речей, історичних, на тих базарах так званих, Булюмбас або Бессарабка, ви могли купити за безцінь, буквально за безцінь, - згадувала Олена Лиськівська. - Бо люди тоді все, що в скрині колись у нас наготовлялося від баби-прабаби, діда-прадіда, виносилося, віддавалося за шматок хліба.

Зараз ви читаєте новину «"Cидим тут на холоді. Почки болять, ноги крутить" - про що говорять на найдорожчому ринку Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути