четвер, 30 січня 2020 18:31

"Будуть спекуляції" - експерт про рішення приєднати селище до Києва

"Будуть спекуляції" - експерт про рішення приєднати селище до Києва
Олександр Сергієнко підтримує рішення приєднати селище Коцюбинське до Києва. Фото: Укрінформ

Приєднати селище Коцюбинське до Києва є правильним рішенням, яке принесе вигоду і селянам, і столиці.

Таку думку висловив Gazeta.ua директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

"Мінусів у цьому немає, таке рішення міськради абсолютно логічне. Коцюбинське з усіх боків оточує Київ. Тому звісно, що планування загальної території та забезпечення додатковими ресурсами в інтересах столиці. Так само є вигода для селян. Тоді вони стануть киянами, повноцінними членами міської громади. Це важливо для обох сторін при ухвалені будь-яких управлінських рішень", - пояснює Сергієнко.

Остаточне рішення щодо приєднання селища має прийняти Верховна рада. Мер Києва Віталій Кличко уже надіслав відповідні звернення до міністра розвитку громад та голови комітету ВР з питань регіонального розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко хоче приєднати до Києва сусіднє селище

"Зміна меж Києва це повноваження лише Верховної Ради. Відповідна коміся повинна розглянути заяву, написати свій висновок, скласти проєкт постанови, за яку згодом проголосують на сесії. Процедура звичайна, не складна, але можуть вплинути різні політичні процеси. Боюся, щодо цієї тему будуть спекуляції, бо більшість у Раді хочуть бачити на посаді столичного мера "свого". За таких умов про терміни приєднання селища важко говорити. Якщо наші чиновники захочуть, то зроблять усе за тиждень, якщо ні, то взагалі не приймуть потрібного рішення", - говорить Олександр Сергієнко.

Експерт додає, що приєднувати селища до міст не завжди правильно. Краще, щоб вони залишалися самостійними.

"У випадку із Києвом та Коцюбинським усе доречно. Але якщо розбирати інші великі міста та сусідні села, то краще такого не робити. Громади мають свій устрій і штучно приєднувати їх до міст не треба. Інша справа, коли місто розширюється і поглинає населені пункти, це більш логічно. А так кожна громада має свого очільника, місцеву раду. Їм із середини краще видно, як складається ситуація в селищі, які рішення приймати".

2015-го депутати Коцюбинської селищної ради вирішили приєднатися до міста Ірпеня. Це рішення ухвалили без обговорення з жителями Коцюбинського. Про сесію, де голосували за приєднання до Ірпеня, знали навіть не всі депутати. Наступного року Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Коцюбинської сільради. 3 березня 2018-го у Коцюбинському вирішили приєднатися до Києва.

Зараз ви читаєте новину «"Будуть спекуляції" - експерт про рішення приєднати селище до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути