Ексклюзиви
середа, 07 червня 2006 19:12

Бродський хоче переобрати Черновецького

Автор: фото: УНІАН
  28 квітня 2006 року, друге засідання новообраної Київради. Перше й дотепер єдине публічне з’язовування стосунків між депутатами БЮТ та Блоку Черновецького. Зараз війна між обома блоками стає невидимою
28 квітня 2006 року, друге засідання новообраної Київради. Перше й дотепер єдине публічне з’язовування стосунків між депутатами БЮТ та Блоку Черновецького. Зараз війна між обома блоками стає невидимою

Лідер фракції БЮТ у Київраді 47-річний Михайло Бродський хоче провести референдум, щоб усунути від влади мера столиці Леоніда Черновецького. Про це він заявив у вівторок. За словами Бродського, якщо референдум вдасться провести, то киянам запропонують відповісти на запитання: "Чи згодні ви з тим, що мера Києва треба переобрати?".

Одразу після виборів Блок Юлії Тимошенко, Громадянський актив Києва і Пора-ПРП об"єдналися в коаліцію "Справедливий Київ". Створити більшість, опозиційну до мера, їм не вдалося: перевага залишалася на боці Черновецького.

Два тижні тому, після наради мера з головами фракцій, Бродський запевняв, що БЮТівці готові співпрацювати з міським головою. Але тепер його позиція змінилася радикально.

Заступник лідера БЮТу, 41-річний Микола Томенко, назвав діяльність міського голови "двомісячним експериментом", який до добра не доведе. За цей час, зокрема, не скликали сесію Київради, хоча за Омельченка сесії відбувалися щомісяця.

— БЮТ атакує Черновецького, скоріш за все, через невдалу спробу порозумітися у боротьбі за розподіл міської влади, — каже політолог Володимир Фесенко, 47 років. — І через економічні протиріччя.

Депутати фракції БЮТ передали секретареві Київради Олесеві Довгому, 25 років, вимогу скликати сесію у найближчі два тижні. На ній пропонують заслухати звіт мера про роботу за квітень-травень, затвердити регламент ради й визначити, на чому влада має сконцентруватися насамперед. За словами Бродського, відповіді на цю вимогу ще немає. Він запевняє, що сесію не дає проводити міський голова. Леонід Черновецький у відповідь зазначає, що на нього тиснуть.

— Мене намагаються усіляким чином прищучити, — поскаржився він журналістам у п"ятницю. — Якщо відчую, що це робиться через сесії, — обмежу їх кількість.

Об"єднуються не тільки "за" Черновецького, а й "проти" Бродського

Дату наступної сесії мер не називає. Каже, її визначає не він, а лідери депутатських фракцій. Вони мають домовитися між собою.

— Черновецький боїться збирати сесію, бо треба буде відповісти на багато питань, — переконаний Михайло Бродський. — На Київраді треба проголосувати структуру виконавчої влади. А він радитись не хоче.

За словами депутата міськради БЮТівця Андрія Павловського, 41 рік, серед його колег дедалі більше невдоволених політикою Черновецького. Однак, щоб оголосити йому імпічмент, треба зібрати дві третини голосів депутатів. А це практично неможливо.

На вулиці ми опитали багатьох киян, як вони ставляться до роботи нового мера і чи підтримують ініціативу Бродського. Думки розділилися. Наприклад, 58-річний Олександр Щербаков — за відставку Черновецького:

— Взагалі нічого не робить, тільки ходить із пастором в обіймах. Думаю, що правильно вчинять, якщо його знімуть.

А от Наталія Кучеренко, 28 років, протилежної думки:

— Черновецький ще до виборів притулок відкрив. Він хоч щось робить і від своїх обіцянок не відмовляється. Вважаю, що Черновецький — хороший мер.

— Сталої більшості у Київраді немає. Депутати діють відповідно до ситуації. Об"єднуються не тільки "за" Черновецького, а й "проти" Бродського, — продовжує Володимир Фесенко. — Повної переваги та контролю над міською владою у БЮТівців найближчим часом не буде.

На його думку, політичні розбірки на життя киян не матимуть значного впливу. Тут головне, аби міський голова опанував апарат міськдержадміністрації і навчився управляти містом.

Що зробив Черновецький за два місяці:

— Освятив будівлю міськдержадміністрації і свій кабінет
— Заборонив продавати в мерії алкоголь
— Звільнив 12 чиновників, переважно заступників голови КМДА
— Призначив 17 радників
— Відмовився від зарплати
— Провів три громадські прийоми під мерією
— Роздав 26 квартир пільговикам
— Повернув на вулиці міста евакуатори

Що обіцяв робити Черновецький

5 квітня — створити півмільйона робочих місць, заборонити будівництво без узгодження з киянами
14 квітня — надалі розмовляти українською мовою
18 квітня — боротися з хабарництвом у лікарнях
25 квітня — забезпечити квартирами потерпілих від "Еліта-центру", проаналізувати ціни на нове житло
26 квітня — повернути місту легкоатлетичний манеж на Березняках, який орендує "Посольство Боже"
12 травня — знизити ціни на товари для бідних
13 травня — роздати найближчим часом 100 квартир черговикам
19 травня — боротися з пробками на вулицях міста
20 травня — перевірити черги на квартири
22 травня — прибрати з вулиць гральні автомати
24 травня — збільшити зарплати лікарям
31 травня — прибрати з Майдану Незалежності бомжів
6 червня — перевірити роботу метрополітену

Зараз ви читаєте новину «Бродський хоче переобрати Черновецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути