понеділок, 05 червня 2017 05:30

"Борітеся-поборете" - як президент Білл Клінтон вдруге відвідав Київ

5 червня 2000 року до Києва прилетів 42-й президент США Білл Клінтон. Це був його другий візит - вперше відвідав Україну в травні 1995-го.

Планувалося, що американський президент буде в Україні два дні. Але візит скоротили до п'яти годин - він поспішав в Токіо на похорон колишнього прем'єр-міністра Японії.

Перед його приїздом у місті перекрили головні автомагістралі. Тротуари та дороги ретельно мили. На дахах будівель розмістили снайперів.

Зустріч українського й американського президентів пройшла в Маріїнському палаці. Вони обговорили закриття Чорнобильської АЕС. США надало додаткові $78 млн для Чорнобильського фонду "Укриття". Під час візиту зняли квоти на запуск українських супутників ракетоносіями, на експорт феросплавів. США виділили $25 млн на програму розвитку малого підприємництва.

Автор: KP.UA
  5 червня 2000 року на Михайлівський площі перед киянами виступив Білл Клінтон. У своїй промові він закликав боротися за утвердження демократії
5 червня 2000 року на Михайлівський площі перед киянами виступив Білл Клінтон. У своїй промові він закликав боротися за утвердження демократії

Після цього Білл Клінтон виступив на Михайлівській площі. Напередодні там розвісили плакати із його зображенням під час гри на саксофоні. Нижче напис: "Остання гастроль в Києві".

Перед його промовою з 15:00 зі сцени співали Таїсія Повалій, Ірина Білик, Ані Лорак, гурт "ВВ", "Океан Ельзи", оркестр Одеської філармонії та інші.

Клінтон закликав боротися за утвердження демократії та пообіцяв підтримку Америки.

"Як ніколи, Америці потрібна сильна, демократична Україна-партнер. І хоча комунізм в Україні отримав поразку, але повністю демократія не перемогла. Америка буде поряд з вами у вашій боротьбі за квітуче майбутнє. Я певний, що Україна саме зараз має найкращі шанси за тисячу років досягти свободи та процвітання", - говорив тоді президент США.

Також українською зацитував Шевченка: "Борітеся-поборете". Завершив виступ словами "Слава Україні!" також українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клінтон змусив Пінчука махати презервативом перед Лорак (ФОТО)

Автор: www.antiaids.org
  3 жовтня 2010 року виступ 42-го президента США знову організували на Михайлівській площі. На цей раз Клінтон говорив про "чуму XX століття"
3 жовтня 2010 року виступ 42-го президента США знову організували на Михайлівській площі. На цей раз Клінтон говорив про "чуму XX століття"

Втретє 42-й президент США відвідав Україну 3 жовтня 2010-го на запрошення фонду Олени Пінчук "АнтиСНІД" у рамках акції "Битва за майбутнє". Клінтон розповів журналістам, що сів на жорстку дієту, щоб відновити своє здоров'я після операції на серці. Він їв лише рослинну їжу - овочі, фрукти, бобові. І зовсім виключив із раціону м'ясо і молочні продукти.

Виступ знову організували на Михайлівській площі. У ньому йшлося про "чуму XX століття". Екс-президент США Білл Клінтон закликав українців не боятися і проходити тестування на ВІЛ.

"Є багато людей, які будуть жити завдяки тому, що пройшли тестування. Вони знають, що робити далі, щоб не інфікувати інших. Я сам пройшов таке тестування, щоб подати приклад іншим. У ХХІ столітті для молодих людей померти від СНІДу - це "злочин". Оскільки зараз існує багато ліків, які дозволяють жити нормальним життям при регулярному їх прийомі", - наголосив він.

Наступного дня Білл Клінтон виступив перед студентами з 50 вишів у залі Дипломатичної академії при президентові України.

У своїй промові він нагадав про глобальні виклики, які стоять перед світом та які треба долати усім країнам разом.

"Я сказав своїм радникам, що Україна та Туреччина впливатимуть на світ 21 століття. В мене питали чому? А я відповів: подивіться на мапу, історію. Вам треба бути містком між Сходом та Заходом, але не бар'єром. Ви можете обирати чи не обирати нових людей, але ваші друзі з усього світу спостерігають за вами. Загалом, ви рухаєтеся в правильному напрямку, але вам треба буде робити це разом з тими людьми, які живуть поза межами вашої країни", - резюмував тоді екс-президент США.

Клінтон став третім американським президентом, який завітав до Києва. У 1972 році тут побував Річард Ніксон, а в серпні 1991 року, коли Україна ще входила до складу СРСР - Джордж Буш-старший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук пообіцяв США знищити весь ядерний арсенал України

46-річний Білл Клінтон був обраний президентом США у 1992 році, випередивши свого конкурента з Республіканської партії Джорджа Буша-старшого. У 1993 році він підписав Договір між Росією та США про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, до якого приєдналися Україна й Казахстан, а в березні 1994 року під час візиту Президента України Леоніда Кравчука до США Клінтон підписав "Спільну заяву про розвиток дружби й співробітництва між двома країнами". Після того, як у грудні того ж року був підписаний Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, за яким в обмін на відмову від ядерної зброї Білл Клінтон прийняв запрошення Леоніда Кучми відвідати Україну. Це був його перший візит.

Зараз ви читаєте новину «"Борітеся-поборете" - як президент Білл Клінтон вдруге відвідав Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути