Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2007 19:11

Архістратига Михаїла перероблять утретє

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Міська молодь називає архістратига Михаїла ”Бетменом”
Міська молодь називає архістратига Михаїла ”Бетменом”

АРХІЄПИСКОП ПАВЛО, намісник Києво-Печерської лаври, вимагає від міської влади демонтувати пам"ятник архістратигові Михаїлу на Лядських воротах на майдані Незалежності.

Його образ суперечить православним канонам, кажуть в УПЦ Московського патріархату.

— Сьогоднішній архістратиг не відповідає біблійному образу. Янгол має бути світлим, — каже архієпископ Павло.

З ним погоджується отець Гедеон із Києво-Печерської лаври.

— Архістратиг дуже похмурий і мускулястий, а де ви бачили такого ангела? Та й крила в нього — закороткі, — пояснює Гедеон "ГПУ".

— До нас у Лавру приїжджають гості і питають мене: "Що там стоїть у вас на Майдані: дракон, ангел чи диявол?". Він схожий більше на останнього. Занадто чорний. А Михаїл має бути вдягнений у легку туніку, як на православних іконах. А тут — у якомусь важкому плащі, — каже священик.

Скульптура не подобається й мерові Леоніду Черновецькому.

— Стоїть на площі якийсь чорт, — поділився своїми враженнями з журналістами міський голова.

— Я негативно ставлюся до спроби знести цей пам"ятник. Коли ставили, усіх влаштовував, а тепер що? Хочуть його "освітлити"— нехай позолотять. А то зміна архістратига на Майдані стане традицією, — вважає скульптор Юрій Багаліка, 49 років, який створив монумент іншого архістратига Михаїла — на будівлі банку "Аркада" на вулиці Інститутській.

— Коли попи плутають храм Божий із символом міста — це ненормально, — каже архітектор Юрій Бородкін, 56 років. — Михаїл на Майдані не має жодного стосунку до духовенства.

— Нехай залишать його в спокої, гарна скульптура, — обурюється киянка Віра Іванченко, 49 років.— Краще б навели лад у місті.

Тим часом у мерії заговорили про нову скульптуру. Заступник мера Віталій Журавський каже, що Михаїла замінять найближчим часом.

— Ви ж бачите, який він страшний і закопчений! Лякає, схожий скоріше на диявола, а не на янголаохоронця Києва, — вважає чиновник.

За його словами, влада незабаром оголосить конкурс на новий пам"ятник. Архістратиг має бути світлим або білим. Скульптуру треба виготовити зі світлого мармуру, зазначає Журавський. Заступник Черновецького обіцяє, що влада поцікавиться, чи хочуть кияни замінити пам"ятник у центрі.

Перший архістратиг видався Омельченкові слабаком


Перший мармуровий архістратиг був встановлений біля Головпошти за часів керівництва Леоніда Косаківського. Узимку 2000–2001, в розпал опозиційної акції "Україна без Кучми" тодішній мер Олександр Омельченко затіяв ремонт Майдану. Площу перекрили, а першого архістратига Михаїла міська влада подарувала Донецьку, отримавши взамін пальму Мерцалова. У місті тоді пішла чутка, що Омельченко поміняв архістратига через те, що він видавався Сан Саничу "слабохарактерним". Другого за рахунком архістратига встановили на копії Лядських воріт узимку 2002-го. Скульптуру виготовили з бронзи.

Зараз ви читаєте новину «Архістратига Михаїла перероблять утретє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути