четвер, 20 грудня 2018 14:10

Як у Києві на початку ХХ ст. готувалися до Нового року

Як у Києві на початку ХХ ст. готувалися до Нового року
Київські магазини пропонували на Новий рік алкоголь, фрукти та подарунки. Фото: "Большой Киев"

У мережі розповіли, як кияни на початку ХХ ст. готувалися до Нового року.

Наприкінці XIX ст. стало популярним шампанське. Раніше його могли собі дозволити лише аристократи. Шампанське популяризувало "Південно-Російське товариство виноробства Генріха Редерера в Одесі". Підприємство виготовляло напої торгової марки Henri Roederer, які швидко з'явилися в магазинах Одеси, Києва, Харкова, Москви і Петербурга, повідомляє "Большой Киев".

На розі Великої Підвальної та Золотоворітської вулиць працював винно-гастрономічний магазин С.О. Гаванського, де кияни могли придбати іспанські, португальські, рейнські та угорські вина.

Для новорічного столу кияни купували мандарини та апельсини, які у зимовий Київ везли з Франції та Криму. Магазин Бобовича "Фрукти та солодощі", на Хрещатику, 7 пропонував великий вибір французьких і кримських яблук, груш, винограду, апельсин і мандарин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Базар, гойдалки і танки - як змінювалась Контрактова площа за 150 років

Книжкові магазини Києва пропонували багатий вибір дитячих книг для подарунків. За кілька копійок можна було купити брошуру з розповідями про пригоди розбійників і слідчих. Ілюстровані дитячі книжки коштували дорожче.

Перед Новим роком на початку Лютеранської вулиці влаштували велику виставку фотографічних апаратів Стефана Дубинського. Апрарати рекламували, як хороші подарунки під ялинку. Ціни на фотоапарати доходили до сотні рублів. Дешеві екземпляри могли собі дозволити дрібні службовці.

"Головне депо і фабрика музичних інструментів Ю.Г. Циммермана" пропонувала киянам механічні музичні інструменти. Механічне піаніно коштувало 550 рублів, музичні скриньки різних розмірів коштували дешевше. У багатодітних столичних родинах часто дарували один музичний апарат усім дітям водночас.

В якості подарунків для дорослих київські магазини пропонували золоті годинники, пенсне, окуляри, стереоскопи, барометри, скриньки з інструментами, лорнети, біноклі, люльки, табакерки і портсигари.

У мережі опублікували фото мешканців Києва початку ХХ ст. Вони зроблені у професійних київських фотосалонах.

Зараз ви читаєте новину «Як у Києві на початку ХХ ст. готувалися до Нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути