Ексклюзиви
четвер, 06 лютого 2020 16:05

Самостійний ремонт квартири - гострі підводні камені одиночного плавання
5

Стрімкий розвиток житлового будівництва в Києві та інших містах України підвищив попит на послуги ремонтних бригад і дизайнерських агентств, що займаються розробкою дизайн-проектів на професійній основі. Однак, згідно зі статистикою, більше половини власників новоствореного житла продовжують сподіватися на свої сили, проводячи капітальний ремонт без будь-якого виразного плану. І така впевненість часто призводить до серйозних промахів, для усунення яких потрібно чимало часу і грошей.

  Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили
Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили

Погодьтеся, що будь-яке більш-менш масштабне будівництво неможливе без заздалегідь розробленого сценарію, іменованого проектом. Адже капітальне облаштування "сирої" квартири в новобудові ставить перед собою набагато більш складні і конкретизовані цілі. Мова йде про ідеальний комфорт для всіх домочадців, майстерно адаптований під особливості конкретного приміщення. Але і це ще не все - привабливо облаштований інтер'єр повинен не тільки радувати око, але і використовувати весь призначений для користувача потенціал житлового простору. Так що в цьому випадку відсутність повноцінної проектної документації - це ризикована робота "наосліп", неприємні наслідки якої можна сьорбати повною ложкою не один рік.

Що там ще за дизайнери інтер'єру? Ми самі з вусами!

Самовпевненість деяких громадян, які слабо розбираються в тенденціях інтер'єрної моди і ринку будівельних матеріалів, часом вражає уяву. Багато таких товаришів керуються відомим гаслом Наполеона: "Головне - це вплутатися в бійку, а там буде видно!". Однак така необачна пристрасть, на думку професійного дизайнера Тараса Бєліка, вже на старті формує серйозні ризики фінансових і моральних втрат. Тому власників новоствореного житла, які прийняли рішення замовити дизайн квартири в професійній Студії, можна порівняти з пасажирами круїзного лайнера, що купили собі повну страховку. У той час як любителі невиправданої економії пливуть через бурхливий океан різних проблем на благенькому суденці без компаса і карти.

  Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили
Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили

Якщо мова вже зайшла про економію, давайте разом поміркуємо, яких конкретно витрат бажають уникнути прихильники самостійної заміни деталей. Сьогодні розробка дизайну квартири під ключ в Києві коштує приблизно 7-10% від усіх витрат на ремонт. Тобто цілком розумна "десятина" здатна позбавити вас тривалого головного болю, підвищивши ринкову ціну красиво оформленого житла на все ті ж 7-10%, але вже від іншої більш солідної суми. Невже, запланувавши витратити на ремонтні роботи 200 тисяч гривень, 15-20 тисяч стануть серйозною перешкодою для найму професійного талановитого дизайнера? І це з урахуванням того, що грамотно розроблений дизайн-проект істотно полегшить завдання ремонтникам, які будуть працювати строго за затвердженим докладним планом.

  Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили
Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили

Давайте розберемося, якими аргументами рухається свідомість фаната самостійного ремонту?

1. Дизайнер - це дорого. Цей міф ми розвіяли трохи вище.

2. Дизайнер ніколи не зможе зрозуміти, що саме мені потрібно. Досвідчені "панове оформлювачі" завжди пропонують своїм клієнтам спеціальні анкети, заповнення яких дозволяє дізнатися всі сподівання, надії і запити замовника і всієї його родини.

3. За мої гроші мені видадуть дві-три красивих картинки і кілька невиразних креслень. Повноцінний дизайн-проект - це не менше 10-15 аркушів професійної документації, в яку входять планувальні рішення, об'ємні візуалізації, креслення комунікацій, карти стін, підлог і стель, кошторис та розрахунки.

4. Дизайнер нав'яже мені дорогі будматеріали, щоб отримати "таємну винагороду" в будівельних магазинах. В цьому випадку побоювання працює з точністю до навпаки - знаючий фахівець завжди знайде спосіб здешевити проект без особливого збитку для того, щоб вписатися в невеликий бюджет.

5. Будівельники не зможуть нічого зрозуміти в наданому проекті. Дійсно, для читання технічних креслень потрібна певна підготовка. Але який сенс наймати бригаду з керівником, нездатним діяти відповідно до досить простих чітких інструкцій? А для особливо обережних замовників хороша Студія дизайну інтер'єру завжди запропонує послугу авторського нагляду, що виключає будь-які промахи і непорозуміння будівельників.

  Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили
Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили

А що ж чекає "доморощених дизайнерів" в туманному хиткому мареві непрофесійних рішень?

Три смертельно небезпечних рифа кустарного ремонту

1. Неправильні місця розташування розеток, вимикачів, електрощитів, освітлювальних приладів. Не дивуйтеся, якщо після розміщення меблів розетка виявиться далеко за шафою, а точковий світильник над диваном буде постійно сліпити вам очі. Але це ще півбіди - прокладка комунікацій в стінах без наявності "паперового" плану не дозволить вам в майбутньому сміливо орудувати дрилем або молотком в побутових цілях. Тому що, наприклад, підвішуючи картину, ви можете легко потрапити в кабель під напругою або продірявити пластикову трубу опалення.

2. Помилка в підборі кількості і різновидів матеріалів. Будь-яка перевитрата - це зайві витрати. А якщо мова йде про дорогу обробку, то навіть пара квадратних метрів масивної дошки або керамічної плитки, які не пішли в справу - це дуже неприємна непотрібна втрата. Що стосується специфіки обираних матеріалів, то часом навіть досвідчені ремонтники не здатні запропонувати господареві квартири по-справжньому економічно вигідні альтернативні рішення.

3. Фатальні прорахунки в плануванні. Від цього не застрахований жоден самовпевнений власник приміщення, який нехтував послугами дизайнера. Якими б не були красивими картинки в інтернеті, слідувати яким бажає любитель повної незалежності, вони є результатом оформлення абсолютно інших приміщень. Звісно, можна скопіювати певний стиль, меблі і забарвлення. Але чуже планування у всій його цифровий красі відтворити точно не вийде. І найнеприємніше, що може очікувати в кінці - це відсутність світла і простору, неправильно розташоване освітлення і загальна несмачна дисгармонія. При таких недоліках всі витрати на дорогі меблеві вироби і люксовий декор підуть прахом.

  Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили
Більше половини власників новоствореного житла продовжують уповати на свої сили

Крім цих досить очевидних проблем існує необхідність обліку неминучого просідання новобудови, грамотного підбору меблевих виробів та сантехніки, вміння створювати гармонійний інтер'єрний ансамбль з максимальною віддачею від кожного квадратного сантиметра. Так що в цьому випадку скупий може заплатити не тільки двічі, а й тричі і чотири рази. Тому не варто спокушати долю - краще витратити той час, коли у вас буде диміти голова від власних суперечливих ідей, на пошук відповідального талановитого дизайнера.

Зараз ви читаєте новину «Самостійний ремонт квартири - гострі підводні камені одиночного плавання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути