Ексклюзиви
середа, 20 січня 2021 14:16

Нові тарифи 2021 — привід побудувати енергоефективний будинок

Нові тарифи 2021 — привід побудувати енергоефективний будинок
Енергозбережні технології в будівництві стосуються зведення різних частин конструкції та організації інженерних мереж

З 1 січня 2021 НКРЕКП ухвалила нові тарифи на виробництво теплоенергії. Середньозважений тариф в опалювальному сезоні 2020/21 становить 1121,71 грн/Гкал.

Постійне підвищення цін на опалення та криза світових запасів палива змушує впроваджувати енергоощадні технології в будівництво будинків, багатоквартирного житла, громадських і промислових будівель.

Нові технології дозволяють скорочувати витрати на опалення, електроенергію, гарячу воду до 40-50%. Пасивне енергозбереження зменшує комунальні платежі до 80%.

Якщо замовник планує побудувати будинок під ключ за енергоефективними технологіями, він повинен розраховувати на збільшення кошторису на 5-10% у порівнянні з аналогічним проєктом з традиційних матеріалів. За економічними підрахунками, ця різниця окуповується за 5-7 років.

Які заходи підвищують енергоефективність під час будівництва

Українська компанія Servicebud використовує енергоефективні технології на всіх етапах будівництва.

Зберегти тепло в будинку, при цьому витратити менше теплоресурсів, можна за допомогою таких методів:

• Теплоізоляція фундаменту. Сьогодні часто використовується "утеплена шведська плита". Крім енергозбереження, ця основа зменшує витрати на трудовитрати і бетон. Для утеплення фундаменту задіюють екструзійний пінополістирол.

• Утеплення даху. Оскільки через крівлю втрачається велика кількість тепла, пважливо правильно організувати гідро- та пароізоляційний шар за допомогою спеціальних мембран. Також приділяють окрему увагу вентиляційному отвору для видалення конденсату. Великі вікна в мансарді покращують освітленість, а теплі промені сонця краще прогрівають горище.

• Монтаж вікон і дверних отворів. Сьогодні будівельники використовують спеціальні енергоощадні склопакети в установці вікон, дверей, засклінні лоджій і балконів. Сучасні пластикові профілі з повітряними каналами забезпечують менші тепловтрати. Використовуються енергоефективні стекла з низькоемісійним покриттям, яке не дозволяє теплу розсіватися в кімнаті.

Утеплення стін — найефективніший метод енергозбереження

Енергозбережні технології в будівництві стосуються зведення різних частин конструкції та організації інженерних мереж. Найдієвішим способом заощадити на опаленні є грамотна теплоізоляція стін. Внутрішньо утеплення дещо зменшує корисну площу приміщень. Краще зовнішні теплоізоляційні роботи. Їх проводять за допомогою органічних, неорганічних утеплювачів, а також дорожчих матеріалів змішаного типу на основі азбесту.

Зараз ви читаєте новину «Нові тарифи 2021 — привід побудувати енергоефективний будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути