четвер, 26 січня 2017 17:59

Екологічний дім з соломи має всі зручності
10

Фото: ladnydom.pl

Екодім з соломи та обмащений глиною збудували у Польщі подружжя Галини і Матвія Мацкевичів. Дизайн розробляла архітектор Пауліна Войцехівська. Проектантка пропагує екологічне будівництво з натуральних матеріалів.

Пише ladnydom.pl.

Будинок звели з каміння, глини, дерева та соломи. Він невеликий, перший поверх має 5 на 7 метрів, під стріхою зведено спальню площею 30 кв.м., загальна жила площа складає 65 кв.м. також на першому поверсі є ванна і кухня. До даху ведуть окремі спеціальні сходи.

Хоч на вигляд дім віддає давниною, всередині нього є електрика, каналізація та водогін. Матеріали - глину, каміння і гравій власники викопали у власному полі. Дерево - рубали у лісі поруч. Платили лише за те, щоб припасувати матеріали одне до одного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квіти з паперу прикрасять нудні стіни

Над зведенням будинку працювали також волонтери, які допомагали впродовж кількох місяців - екологи, туристи, випадкові люди, а також царівна з Англії, вона ж внучка королеви Замбії Муквар Нталамо Патьєнс Мусуса. Будівництву перешкоджали дощі, не давали висушити солому, проте справу вдалося здійснити.

Підлогу у хаті викладено з міцно втрамбованого гравію. Піч у кухні виложили також з глини. Також з комину дим виходить трубою з нержавіючої сталі. У ванній кімнаті вмонтовано бойлер та маленьку ванну. Вода нагрівається від розігрітої плити на кухні.

Зараз ви читаєте новину «Екологічний дім з соломи має всі зручності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути