
— Смачнішої картоплі, ніж на пательні з диска борони, не зготуєш ніде, — говорить 62-річний Сергій Бендюк із Тернополя. — Хто хоч раз скуштує, зрозуміє, про що я кажу. Всі ці магазинні грилі й барбекю — для хлопчиків із смартфонами.
Сергій Вікторович виготовив сковороду з диска від сільськогосподарської борони.
— Що старіший диск, то кращий. Бо раніше сільськогосподарський інструмент виготовляли з вуглецевмісної товстої сталі. У мене такі років 20 лежали за сараєм, руки не доходили здати на брухт.
Від диска відрізав болгаркою боронувальні зуби, зробив круглим. Заварив отвори в центрі, якими диск кріпився до борони. Повністю зачистив болгаркою від іржі, використовував пелюстковий круг із наждачного паперу. По боках приварив до диска дві ручки з металевого пруту діаметром 1 см.
— От і вся робота, — каже Бендюк. — Потім закип'ятив у ньому олію, щоб не іржавів. Так само обробив зовні. Чорний, не дуже акуратний, зате нічого ніколи не пригорає. Беру в ліс, на рибалку. У дворі смажимо картоплю із салом і часником.
За можливості радить зачищати від іржі піскоструменевим апаратом. Болгарка залишає мілкі ямки й зазубрини, до яких пригорають продукти.
Коментарі