Літню кухню переробив на хату за два дні

Труби опалення і дроти ховають у плінтуси

— 50 років живу і 30 із них — будуюсь, — сміється 49-річний Сергій Бардаков з міста Сміла Черкаської області. — З квітня по жовтень одне і те ж — бетон, цемент, цегла, штукатурка, шпатлівка, труби, дроти.

Сергій Бардаков з родиною живе у 70-річній саманній хаті на 80 кв.м. Щороку її вдосконалює — зміцнює каркас, замінює покриття і оздоблення, добудовує, ремонтує, переробляє системи опалення, водогону, каналізації, електрики. Реставрує двір — заливає нові доріжки, створює клумби, добудовує господарські споруди.

— 10 років тому затіяв капітальний розгардіяш. Зніс у дворі все, що роками стояло без діла — старі курнички, сарайчики, дрівнички, клітки для кролів, вольєри для гусей. Засипав старого льоха, яму для буряків, вивіз гноярку. Вигріб три ­КамАЗи мотлоху. Бульдозером усе розрівняв — двір став гігантський. Замість десятків гнидників побудував сучасне приміщення з газобетону. Тепле й рівненьке.

Називаємо його флігелем, хоч удвічі більший за хату. Там простора літня кухня, спальня, повноцінна майстерня, гараж, комора для інструменту, склад. Ззаду облаштував ще літній душ, туалет, погріб і місце для дрів. На горищі флігеля поміщається все, що раніше валялося по двору.

У приміщенні Сергій Бардаков зробив ремонт, вставив пластикові вікна. Стіни поштукатурив і пофарбував, підлогу вистелив кахлем. Сам зробив ­меблі.

— Хата тепла, з новим ремонтом, а ми перестали в ній жити, — каже Сергій Олександрович. — Заходимо хіба вночі спати чи покупатися. Весь час із дружиною крутимось у флігелі. Вона — у літній кухні, я — у майстерні. Переходимо в хату тільки на зиму.

Господар вирішив зробити у флігелі опалення, повісити батареї, змонтувати повноцінну електропроводку. Досі обігрівав "буржуйкою", мав одну розетку.

— Років зо три не наважувався почати. Не хотілося знову все довбати, прорізати в стінах канави під труби і дроти. Як згадаю, що довелось би місяцями жити серед цементу й пилюки — руки опускалися. Добре, що не почав. Технології не стоять на місці. Китайці вигадали просте рішення для моєї проблеми — плінтуси-монтажні короби.

Плінтуси-короби — пластикові планки, всередині яких укладаються труби опалення й електричні дроти. Кріп­ляться над підлогою, як традиційні плінтуси. Мають ширину 3 см і висоту 9–12 см.

— Літню кухню переробив на хату за два дні, — каже Сергій Бардаков. — Пустив плінтус по периметру зовнішніх стін, уклав у нього дві труби — "розгонну" й "обратку". До них у кожній кімнаті прикріпив по батареї.

Знизу уклав у плінтус товстий електричний дріт.

— На нього в кожній кімнаті повісив по три-чотири розетки. У коробі лишилося місце для кабелю інтернету. Завів його в кухню й гараж, бо часто дивлюся в мережі відео, дружина новини читає.

Замість пічки-буржуйки Сергій Бардаков поставив чавунний камін, який працює на дровах. Щільно обплів його топку й димар 25-міліметровою гофрою з нержавійки. Використав 50 м.

— Це — моє водяне опалення, — пояснює. — Насос ганяє по гофрі воду, вона нагрівається об камін і йде в батареї. Працює ідеально. Оберемок дрів — весь флігель теплий. Можна було, звісно, не гратися з гофрою, а купити готовий камін із водяною сорочкою. Але він коштує від 50 тисяч гривень.

Думаю ще вмонтувати у систему теплоакумулятор — ємність для гарячої води. Щоб флігель не остигав, щойно камін загас.

У флігелі родина живе весь рік.

— Хату лишимо дочці, — каже Сергій Бардаков. — Хай живе з чоловіком, як закінчить університет. А ми — поряд. Бо дві господині в одній хаті — постійні сварки. Так само, як і два господарі. Знаю з власного досвіду. Навіть двір можемо поділити парканом, місце дозволяє.

Зараз ви читаєте новину «Літню кухню переробив на хату за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути