Композитна арматура міцніша за сталеву

Автор: pol-spec.ru
  Композитну чи склопластикову арматуру діаметром до 10 міліметрів продають у мотках, її можна перевозити в багажнику автомобіля. Легша сталевої, не іржавіє та не псується в кислому чи лужному середовищі. Буває гладка чи з піщаною присипкою — спеціально для бетону
Композитну чи склопластикову арматуру діаметром до 10 міліметрів продають у мотках, її можна перевозити в багажнику автомобіля. Легша сталевої, не іржавіє та не псується в кислому чи лужному середовищі. Буває гладка чи з піщаною присипкою — спеціально для бетону

У бетонну стяжку додають фіброволокно

— Склопластикову арматуру відкрив для себе випадково, — говорить 36-річний Ігор Воловик із Боярки Київської області. — Не вірив продавцям, які вихваляли. Виявилося — правда без перебільшень.

П'ять років тому Ігор облаштовував у дворі майданчик для стоянки автомобілів. Розрівняв ділянку розміром 6 на 8 м. По периметру обклав дошками заввишки 10 см, протрамбував земляну основу. Планував залити плиту завтовшки 10 см, замовив 4,8 куб. м бетону.

— Щоб плита не тріскала, вирішив заармувати її, — розповідає. — Пов'язати з арматури сітку з розміром вічка 30 на 30 сантиметрів. Порахував, що треба купити 322 метри арматури діаметром 8 міліметрів. Поїхав у магазин. А там така закінчилася. Лишилася тільки дорожча 12- і 14-міліметрова. На таку грошей не вистачало. Продавець порадив взяти склопластикову арматуру діаметром 6 міліметрів. Була дешевша за металеву 8‑міліметрову, але міцніша. Узяв на свій страх і ризик, бо тоді такий матеріал ще не дуже використовували.

Композитну арматуру порізав на прути довжиною 6 і 8 м, зв'язав сітку. Поклав і залив бетоном марки М200.

На майданчику Ігоря Воловика постійно стоять два автомобілі вагою по 2,5 т кожен. Бетон витримує навантаження, не тріскає.

— Торік замовив у магазині 2 тонни цементу. Сказав майстрам прийняти й розвантажити, — каже Ігор Воловик. — Думав, "газелька" привезе, а приїхала велика вантажівка з 10 тоннами матеріалів. Заїхала на майданчик, мої будівельники розвантажували. Я приїхав і жахнувся. Думав, поламала стяжку. Але бетон витримав, не дав жодної тріщинки. Потім туди ж заїжджав КамАЗ із 12 тоннами щебеню.

Склопластикова або композитна арматура легша й дешевша за традиційну сталеву. Діаметром до 10 мм продається в мотках, товща — в прутах. За міцністю на розрив 6-міліметрова відповідає сталевій завтовшки 10 мм, 8-міліметрова — 12-міліметровій.

— Єдина складність — її треба в'язати дротом. Не можна зварювати, — говорить Ігор Воловик. — Раніше була лише гладенька. Зараз продають спеціальну для бетону, з піщаною присипкою. Така ще міцніша, має кращу адгезію.

1 м склопластикової арматури завтовшки 4 мм коштує майже 5 грн, 6-міліметрової — 8 грн, 8 мм — 14 грн, 10 мм — 20 грн.

Міцність бетону підвищують фіброволокном — ворсом зі скловолокна. Додають під час замішування.

— Заливав стяжку у квартирі, — розповідає 43-річний Ярослав Михайлівський з Ірпеня під Києвом. — Хотів зробити всю підлогу в один рівень, щоб не було поріжків і сходинок. Поміряв лазерним рівнем перепади висот. Виявилося, якщо на найвищу точку заливати стяжку завтовшки 7 сантиметрів, то в найнижчій довелося б лити всі 17. По ціні виходив космос.

Ярослав вирівняв підлогу полістиролом і пінопластом.

— У глибокі ями клав пінопласт завтовшки 8 і 10 сантиметрів, — говорить. — На горби клеїв полістирол товщиною 1–2 сантиметри. Вирівняв так, що перепади на всю квартиру були до 2 сантиметрів. Ще й додатково зробив шумо- й теплоізоляцію підлоги.

Бетонну стяжку залив завтовшки 4–5 см.

— Додавав фіброволокно, — каже. — Працює в бетоні, як арматура. Причому дешевше навіть за кладочну сітку.

Фіброволокно продається в поліетиленових пакетах. 1 кг коштує майже 140 грн.

Зараз ви читаєте новину «Композитна арматура міцніша за сталеву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути