Ексклюзиви
середа, 04 липня 2018 08:21

Зв'язаних дротом українських в'язнів течія річки занесла в Молдову

Зв'язаних дротом українських в'язнів течія річки занесла в Молдову
Жертви НКВД у Львові, червень 1941. Фото: Wikiwand

Заліщицька трагедія забрала життя від 700 до 1 тис. чоловік. 4 липня 1941 року у Заліщиках на Тернопільщині облили пальним, підпалили і скинули із зруйнованого моста 14 вагонів із в'язнями Чортківської і Коломийської тюрем.

Напередодні німецько-радянської війни внутрішні тюрми НКВС УРСР були переповнені в'язнями. Цих людей заарештували більшовицькі каральні органи в ході радянізації на Галичині, Волині та Північній Буковині. 23 червня 1941 року нарком державної безпеки Всеволод Меркулов видав наказ, в якому йшлося про терміновий облік усіх в'язнів у тюрмах. Мали провести розподіл на тих, що підлягають депортації в концтабори ГУЛАГу і тих, кого необхідно розстріляти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові закидали в'язнів в камерах гранатами

На початку липня зруйнували залізничний міст через Дністер. З обох боків мосту пригнали два ешелони вагонів із в'язнями. Один з цих ешелонів містив арештантів Чортківської в'язниці, інший — Коломийської. Це були переважно хлопці та дівчата з Буковини, Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини. Вагони облили пальним, підпалили та скинули у річку. Тих, що змогли врятуватися з вагонів – добивали у воді і на березі кулями. Приходили люди, щоб впізнати загиблих. Але тіла були обгорілі і зробити це було важко.

У молдовському містечку Вадул-луй-Воде у братській могилі поховано людей, тіла яких принесла стрімка течія Дністра. Їхні руки були зв'язані дротом. Радянська пропаганда "повісила", цей злочин на нацистів. Та залишилося багато свідків, які бачили, що це скоїли більшовики.

В лівійській тюрмі Абу-Салім 29 червня 1996 року спалахнув бунт ув'язнених. Під час нього загинуло 1167 з 1700 бунтівників. Бунт і наслідки його придушення визнали лише 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «Зв'язаних дротом українських в'язнів течія річки занесла в Молдову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути