субота, 25 липня 2020 08:20

Журналіст розсекретив таємниці афганської війни

Журналіст розсекретив таємниці афганської війни
Wikileaks - міжнародна організація, що займається витоками таємної інформації та публікацією на сайті. Фото: https://wikileaks.org

Засновник платформи Wikileaks Джуліан Асандж 25 липня 2010-го на сайті Wikileaks опублікував "Щоденник війни в Афганістані". Це таємний збірник із понад 91 тис доповідей, що висвітлюють війну в Афганістані з 2004 по 2010 рік. Більшість записів надані американськими солдатами та розвідниками.

Ассанж має австралійське походження і починав свою кар'єру як програміст. Засновує Wikileaks - міжнародну організацію, що займається витоками таємної інформації та публікацією на сайті. Базу головного сервера зробив у Швеції. Понад чотири роки сайт не привертав уваги. 2010-го до Ассанжа таємно звернувся американський рядовий першого класу Бредлі Меннінг. Він служить розвідником в Багдаді. В Афганістані тривав військовий конфлікт між Міжнародними силами сприяння безпеці під проводом НАТО та ісламіським рухом Талібан.

Меннінг володів допуском до матеріалів з грифом "Цілком таємно". Він копіював дипломатичні депеші, звіти розвідки, воєнні хроніки. В них - розповіді про тортури і вбивства мирних жителів, дані про агентів впливу серед талібів, переслідування і знищення лідерів радикального ісламістського руху без судового рішення. У звітах розповідається про збільшення кількості нападів з боку талібів і про підозри, що бойовиків спонсорують Пакистан та Іран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В афганській війні загинули більш як 3 тис. українських солдатів

Ассанж вирішив передати частину документів провідним світовим газетам і журналам - американській газеті The New York Times, британській The Guardian і німецькому тижневику Der Spiegel. Ті перевірили і опублікували. "Щоденник війни в Афганістані" з'являється на сайті Wikileaks в той же день. Публікації привернули увагу всього світу, вибухнув міжнародний скандал.

Рядового Меннінга швидко вирахували і заарештували. Ассанжу почали надсилати інформацію інші анонімні джерел з усього світу. Ще роками сайт публікував переважно американські секретні документи про війну в Афганістані, Іраку, дипломатичне листування. також документи про те, як американські спецслужби стежили за європейськими урядами Франції і Німеччини.

15 травня 1988 року після майже 9 років військової підтримки прокомуністичного уряду з Афганістану почато виведення радянських військ. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в дев'ятимісячний термін, тобто до 15 лютого наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст розсекретив таємниці афганської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути